MISTERIJA O SMRTI GARDISTA SA TOPČIDERA I DALJE NEREŠENA: Neverovatne stvari dešavale se danima posle UBISTVA GARDISTA u kasarni!
Foto: Privatna Arhiva

zločin bez kazne

MISTERIJA O SMRTI GARDISTA SA TOPČIDERA I DALJE NEREŠENA: Neverovatne stvari dešavale se danima posle UBISTVA GARDISTA u kasarni!

Crna Hronika -

Istina o pogibiji gardista Dražena Jakovljevića i Dragana Milovanovića u topčiderskoj kasarni ni posle 17 godina nije utvrđena.

O tome šta se 5. oktobra 2004. dogodilo u objektu posebne namene "Karaš" u krugu kasarne na Topčideru i dalje postoje dve verzije: ona, koju su dali zvanični državni organi da je reč o ubistvu i samoubistvu, odnosno da je Jakovljević pucao u Milovanovića, a potom izvršio samoubistvo i druga, koju je posle sprovedene nove istrage iznela nezavisna državna komisija – da je gardiste ubila treća osoba.

Veoma čudne, uznemirujuće i neuobičajene situacije viđane su u danima posle pogibije gardista Vojske SCG Dražena Milovanovića i Dragana Jakovljevića u vojnom objektu "Karaš" na Dedinju 5. oktobra 2004. godine. Misterija ubistva dva vojnika traje 17 godina, a dan danas nije razjašnjeno šta se dogodilo.

Jedna stvar je sigurna, a to je da je tragedija zataškavana. Samo zvanična verzija ubistva promenjena je nekoliko puta, a podsetimo da je Državna komisija na čelu sa Božom Prelevićem donela zaključak da je gardiste ubila treća osoba, a ovaj stav podelili su i stručnjaci američkog FBI.

I dopuna forenzičkog nalaza u „slučaju Topčider“, urađena 2016. godine nepobitno je pokazala da je vojnike Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića razoružala i ubila treća osoba! Dopunom nalaza Centra za forenzička ispitivanja u Novom Sadu iz decembra 2016, koji je radio 3D forenzičku analizu, odgovoreno je na pitanja i dileme o zaglavljivanju metka u pušci pokojnog Milovanovića i o čauri broj 23, koja je pogodila Jakovljevića. Odgovori ukazuju na to da su vojnici ubijeni.

Da li se, šta i kojom dinamikom radi u pretkrivičnom postupku koji povodom ovog slučaja vodi Više javno tužilaštvo u Beogradu, zastupnicima porodica nastradalih gardista – nije poznato. U izjavi za Politiku, advokat Predrag Savić, jedan od zastupnika, kaže da poslednja informacija koju ima datira od kraja 2018. godine, kada je u svojstvu svedoka u ovom postupku saslušan bivši oficir Vojske Srbije i Crne Gore Saša Reljić.

Iako je saslušavan i 2015. u prostorijama SBPOK-a, iskaz ovog svedoka izazvao je pažnju javnosti tek kada je drugi put saslušan. Reljić je izjavio da je u Jakovljevića i Milovanovića pucao sada aktivan visokopozicionirani pripadnik MUP-a zbog tone i po kokaina koji je bio sakriven u kasarni. Bivši oficir je rekao da ga je u proleće 2006. zvao funkcioner BIA iz Zrenjanina koji mu je tražio kontakt sa tadašnjim predsednikom Borisom Tadićem kako bi mu predao dosije o grupi švercera kokaina koji je skrivan u topčiderskoj kasarni.

– Ne znam da li su navodi iz Reljićevog iskaza ozbiljno proveravani. Ako je govorio istinu, onda osobe koje je imenovao moraju da budu ispitane. U suprotnom, morao bi da odgovara zbog ometanje pravde ili lažnog prijavljivanja – napominje punomoćnik porodica oštećenih za Politiku.

Savić navodi da je za smrt dvojice gardista, pored neposrednih izvršilaca, trebalo da odgovaraju i starešine u vojnom objektu Karaš i vojsci, zbog neprimenjivanja adekvatnih mera za zaštitu jedinice. Protiv njih je podneta krivična prijava, ali je i pored naredbe Ustavnog suda Srbije da se sprovede efikasniji i na zakonu zasnovan krivični postupak, došlo do zastare.

– Odluka Ustavnog suda bila je prvi primer da je jedan sud u Srbiji zaštitio pravo na život, koje podrazumeva i sprovođenje efikasne istrage. Pošto ta odluka iz 2013. nije sprovedena, obratili smo se Evropskom sudu za ljudska prava. Iz suda u Strazburu nam je dostavljen broj predmeta, što znači da naša predstavka nije odbačena, ali da li će se i šta po njoj postupati videćemo – objašnjava Savić i dodaje da nema informaciju da se komisija čije je osnivanja najavila Vlada Republike Srbije ikada sastala, a kamoli nešto uradila.

General Svetko Kovač, koji je u vreme ubistva Jakovljevića i Milovanovića bio na čelu Vojnobezbednosne agencije, rekao je ranije za "Politiku" da ova služba nije došla do dokaza da je neko ometao i sprečavao istragu, odnosno prikrivao i štitio izvršioce.

– Umesto da rade zajedno, članovi dve komisije su se međusobno optuživale. Na samom početku istrage učinjeni su propusti, zbog čega se nisu mogle otkloniti neke sumnje – ocenio je Kovač.

Porodice ubijenih gardista u Topčiderskoj kasarni palili su sveće i položili vence u znak sećanja na svoje najbliže.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track