VISOKI VOJNI FUNKCIONER BEŽAO POLICIJI POD ROTACIJAMA: Neverovatne stvari dešavale se danima po UBISTVU GARDISTA na Topčideru!
Foto: Dado Đilas, vojska scg

novi dokazi o misteriji koja traje već 16 godina

VISOKI VOJNI FUNKCIONER BEŽAO POLICIJI POD ROTACIJAMA: Neverovatne stvari dešavale se danima po UBISTVU GARDISTA na Topčideru!

Društvo -

Veoma čudne, uznemirujuće i neuobičajene situacije viđane su u danima posle pogibije gardista Vojske SCG Dražena Milovanovića i Dragana Jakovljevića u vojnom objektu "Karaš" na Dedinju 5. oktobra 2004. godine. Misterija ubistva dva vojnika traje 16 godina, a dan danas nije razjašnjeno šta se dogodilo.

Jedna stvar je sigurna, a to je da je tragedija zataškavana. Samo zvanična verzija ubistva promenjena je nekoliko puta, a podsetimo da je Državna komisija na čelu sa Božom Prelevićem donela zaključak da je gardiste ubila treća osoba, a ovaj stav podelili su i stručnjaci američkog FBI.

foto: Printscreen

I dopuna forenzičkog nalaza u „slučaju Topčider“, urađena 2016. godine nepobitno je pokazala da je vojnike Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića razoružala i ubila treća osoba! Dopunom nalaza Centra za forenzička ispitivanja u Novom Sadu iz decembra 2016, koji je radio 3D forenzičku analizu, odgovoreno je na pitanja i dileme o zaglavljivanju metka u pušci pokojnog Milovanovića i o čauri broj 23, koja je pogodila Jakovljevića. Odgovori ukazuju na to da su vojnici ubijeni.

Jovana Jeremić, urednik i voditelj
Jovana Jeremić, urednik i voditelj foto: Privatna Arhiva

Međutim, ono što se nije znalo do danas rečeno je u emisiji Dobro jutro Srbijo sa Jovanom Jeremić. Događaji u danima posle tragedije ukazali su na to da je mnoge pekla savest. Spas su tražili u alkoholu.

- Nekoliko dana posle pogibije vojnika u Topčideru desio se jedan neverovatan događaj. Naime, jedan tadašnji visoki vojni funkcioner bežao je policijskoj poteri, a bio je trešten pijan. Policija ga je pratila pod rotacijama, a on je velikom brzinom ušao u krug kasarne, koja je blizu Karaša. Pošto je umakao u vojni objekat, policija nije smela da uđe u vojnu teritoriju. Još sličnih događaja dešavalo se u 3,4 dana posle pogibije gardista. To samo može da ukaže na jedno - da je lokalne komandante pekla savest zbog stradanja gardista, a spas su potražili u alkoholu - rekao je Mladen Radulović, urednik portaka Kurir.rs.

Konstatovano je i to da su mnoge strukture, nažalost, iskoristile smrt dva vojnika kako bi napali Vojsku Srbije i urušili njen ugled. Nažalost, očigledno je to da su tadašnji političari naložili da se istraga zataška.

Pomen pred objektom Karaš
Pomen pred objektom Karaš foto: Dragana Udovičić, Arhivska fotografija

Takođe je ponovljena teorija da su stradali vojnici u objektu videli nekog od haških optuženika i ušli sa njima u sukob, ali i da se u objektu čuvala droga. Naime, samo tri metra od mesta ubistva gardista nalazi se ulaz u tajni tunel, koji vodi unutar objekta.

Nenad Šipka, direktor Centra, kaže da njihova rekonstrukcija „matematički, naučno, stručno i pravno pokazuje da je vojnike ubila treća osoba“.

- Položaj čaure označene kao trag broj 23 ukazuje da ona nije mogla dospeti na mesto na kome je nađena da je vojnik Jakovljević pucao u sebe kratkim rafalom. Ona je mogla da dospe na tu poziciju jedino ako je treća osoba ispalila projektil. Takođe, barutne čestice nađene na Jakovljevićevoj uniformi ukazuju na to da je u njega pucano sa udaljenosti od 10 centimetara do jednog metra - kaže Šipka.

Nenad Šipka
Nenad Šipka foto: Nebojša Mandić

Dopunski nalaz se bavio i do sada neobjavljivanim tragovima nađenim oko tela pokojnog gardiste Dražena Milovanovića, a Šipka objašnjava da se može zaključiti da je treća osoba inscenirala čaure koje su nađene oko tela. Prema zvaničnoj rekonstrukciji vojne istrage, Milovanović uzima pušku koja je pored njega i kratkim rafalima puca u vazduh, dozivajući u pomoć, sve dok puška ne zakoči i dok se čaura ne zaglavi u cevi, posle čega ispušta pušku iz ruku. Puška je nameštena za pojedinačnu paljbu. Šipka postavlja pitanje kako je onda moguće da je Milovanović prethodno iz puške pucao rafalnom paljbom.

3D analiza
3D analiza foto: Printscreen

- Puška je zatečena sa čaurom u cevi i metkom u okviru puške. Pored Milovanovićevog tela nađena su dva okvira - jedan sa 30 metaka, jedan sa 15. Prema navedenom, vojnik Milovanović puca kratkim rafalima i ispaljuje 13 metaka, vadi okvir sa 17 metaka, vadi dva metka iz tog okvira i prebacuje ih u prazan okvir, vraća u pušku okvir sa dva metka, ispaljuje jedan metak iz okvira, čaura mu se zaglavljuje, vraća regulator paljbe na pojedinačno i ispušta pušku. I to sve radi smrtno ranjen. To je nemoguće - tvrdi Šipka i dodaje da je Milovanović pogođen u kičmu i ruku i da sa takvim povredama nije mogao ni da puca, ni da menja okvire.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track