NIŠKI PSIHO UBADAO MLADIĆE PO GRADU: Vasilije je KO TREMPIRANA BOMBA veštaci traže da se leči u psihijatrijskoj ustanovi
Foto: Shutterstoc

užas

NIŠKI PSIHO UBADAO MLADIĆE PO GRADU: Vasilije je KO TREMPIRANA BOMBA veštaci traže da se leči u psihijatrijskoj ustanovi

Crna Hronika -

Nišlija Vasilije J. (20), optužen da je nožem izbo četvoricu mladića koje uopšte nije poznavao je neuračunljiv, pa postoji ozbiljna opasnost da će ponoviti isto ili izvršiti teže krivično delo. Zbog toga je komisija veštaka Specijalne zatvorske bolnice u Beogradu danas zatražila da mu se izrekne mera bezbednosti obaveznog čuvanja i lečenja u psihijatrijskoj ustanovi.

Podsetimo, policija je prekjuče uhapsila Vasilija J., koji je prozvan „serijski ubadač“ i „niški psiho“, zbog sumnje da je 18, 23. i 24. juna izbo četvoricu mladića bez ikakvog povoda. Bezumni napadi dogodili su se u ulicama Branka Krsmanovića, Ljube Dodića, kao i na Bulevaru Nemanjića. Sumnja se da je Vasilije bez razloga povredio ukupno desetoro sugrađana, ali da je samo njih četvoro prijavilo policiji ranjavanje.

Kao maloletnik hapšen zbog napada nožem

Kako saznajemo, uhapšeni mladić je poznat policiji jer je i kao maloletnik hapšen zbog napada nožem.

- Kao petnaestogodišnjak je ranio mladića (16) ispred osnovne škole u selu. To je bilo 2016. Mladiću je zadao povrede glave, stomaka i noge. Vasilije je kao tempirana bomba! - kaže jedan poznanik i nastavlja:

- On živi u Nišu, ali često svraća u selo, gde mu otac službuje u lokalnoj crkvi. Otac mu važi za poštenog paroha.

Psihijatrijsko veštačenje koje je obavila Anđelka Ilić ustanovila je da je Vasilije bio bitno smanjeno uračunljiv u vreme izvršenja krivičnih dela, što ne isključuje u potpunosti njegovu krivičnu odgovornost, zbog čega je osim kazne zatvora trebalo da mu se izrekne i mera obaveznog čuvanja i lečenje u psihijatrijskoj ustanovi. Međutim, Jovanovićeva odbrana je zatražila novo veštačenje koje je obavljeno u Specijalnoj zatvorskoj bolnici u Beogradu i koje je unelo obrt na današnje suđenje.

Nakon što joj je sudija Osnovnog suda u Nišu Valentina Miladinović Pešić predočila član Krivičnog zakonika koji ne isključuje krivičnu odgovornost za slučaj da je okrivljeni sam sebe doveo u stanje neuračunljivosti, a s obzirom na to da je Vasilije uzimao alkohol i narkotike, veštak je kazala da to kod njega nije slučaj.

- Ovde se radi o psihijatrijskom pacijentu. Da nije popio nijednu tabletu, alkohol ili psihoaktivnu supstancu, naš nalaz bi bio isti. Kombinacija alkohola i tih supstanci samo je pospešila psihotične efekte, postoji opasnost da bi to radio i bez njihovog konzumiranja – rekla je veštak.

Zamenik OJT Vladimir Stanojević osporio je nalaz veštaka ističući da u njemu postoje mnoge mankavosti. Ukazao je da veštaci nisu imali uvid u bilo kakvu medicinsku dokumentaciju o istoriji njegovih eventualnih psihijatrijskh bolesti, te da je Vasilije ispoljavao organizovano ponašanje koje se manifestovalo nošenjem noža, iznenadnim napadom, bekstvom i skrivanjem od organa gonjenja. Međutim, veštak je ostala pri svom nalazu ali je Stanojević bez obzira na takav stav, odbio da optužni zameni predlogom za izricanje mere bezbednosti. Dalji tok postupka zavisiće od odluke Osnovnog suda u Nišu koji je zakazao nastavak glavnog pretresa.

Kurir.rs/Telegraf

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja