ZBOG SRPSKOG NARKO-BOSA UHAPŠEN SUDIJA U EKVADORU: Stolić proveravao da li je Srđan Jezdimir na poternici
Foto: Zorana Jevtić

inspektor odavao informacije

ZBOG SRPSKOG NARKO-BOSA UHAPŠEN SUDIJA U EKVADORU: Stolić proveravao da li je Srđan Jezdimir na poternici

Crna Hronika -

Inspektor Božidar Stolić, koji je pred Specijalnim sudom negirao da je odavao informacije klanu Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, prema optužnici, Filipu Goluboviću je prosleđivao informacije o poternici Srđana Jezdimira!

Da podsetimo, Stolić, koji je među prvim operativcima SBPOK-a ušao u "klanicu" u Ritopeku, optužen je za odavanje informacija klanu Belivuk-Miljković, a svoje usluge je navodno naplaćivao 500 do 5.000 evra. Kako se navodi u optužnici, Stolić je Filipu Goluboviću, koji je takođe optužen, prenosio informacije o poternicama koje su raspisane za više osoba, a među njima se nalazi i Srđan Jezdimir koji je u Ekvadoru osuđen zbog šverca narkotika, navodi se u optužnici.

O Jezdimiru se pisalo pre dve godine kada je bio u središtu pravosudnog skanadala u Ekvadoru, jer je zbog njega uhapšen sudija Kristijan Roha Igual.

Stolić
Stolićfoto: Zorana Jevtić

-Sudija Kristijan Roha Igual uhapšen je 2020. godine zbog sumnje da je protivzakonito smanjio zatvorsku kaznu Jezdimiru i pustio ga na slobodu posle odležane četiri godine robije - podseća naš izvor i ističe da je o tome izveštavao portal Historias.

Hapšen i 2011.

Kokain u koferu

Srđan Jezdimir je policiji u Latinskoj Americi poznat čitavu deceniju. Bio je hapšen i 2011. - Tada je priveden na granici između Ekvadora i Perua, a kod sebe je imao nekoliko kilograma kokaina u koferu sa duplim dnom. Policajci su tada ispričali da im je nudio mito od 3.500 dolara da ga puste i ne prijave zaplenu. Međutim, to se nije desilo, pa je bio izveden pred sud u Peruu i oslobođen optužbi - preneli su mediji.

Kako je tada pisano, Jezdimir je uhapšen 9. septembra 2014. u Ekvadoru zbog trgovine drogom. Njemu su lisice stavljene u policijskoj akciji "Oro blanko", u kojoj su zaplenjena 153 kilograma kokaina.

jezdimir
jezdimirfoto: historias

-Srbin je, kao vođa međunarodne narko-bande koja je prodavala kokain na tržištu Evrope, bio osuđen na 17 godina i četiri meseca zatvora. Međutim, zahvaljujući sudiji Kristijanu Rohu Igualu, on je u zatvoru proveo samo četiri godine, pa je u julu pušten na slobodu - prenose mediji iz Ekvadora. Sudija je,prema pisanju medija, najpre protivustavno smanjio Jezdimiru kaznu sa 17 godina i četiri meseca na 10 godina zatvora, a onda ga je pustio na slobodu i pre nego što je odslužio tu smanjenu kaznu.

- Sudija je primenio nepostojeće načelo blagonaklonosti prema osuđeniku i prvo mu misteriozno smanjio kaznu, a potom ga i oslobodio. Sumnja se da je uhapšeni sudija Srbinu učinio ovu uslugu za određenu novčanu nadoknadu - navode izvori tamošnjih medija.

Jake lokalne veze

Inače, ekvadorska policija je Srđana Jezdimira označila kao vođu međunarodne organizacije u toj državi. - Srbin ima jake lokalne veze u Južnoj Americi. Veruje se da su članovi njegove grupe nastavili da rade i posle njegovog hapšenja 2014, kao i da su drogu nabavljali u Peruu i prodavali je kupcima iz Evrope, ali i Južne Amerike - navode izvori ekvadorskih medija i dodaju: - Policija je otkrila da je grupa sa Srbinom na čelu posedovala na jugu Ekvadora laboratorije u kojima su prerađivali kokain. U laboratorijama su, prilikom akcije iz 2014, nađeni hemijski perkusori, mikrotalasne rerne, lampe za sušenje, elektronske vage, električne peći i slično. Laboratorija se prostirala na 150 kvadrata.

Tokom suđenja u Južnoj Americi Jezdimir je isticao da u Srbiji nije krivično gonjen nikada i da tamo nema kriminalu prošlost. Govorio je da je u Srbiji bio uspešni sportista, a da je u Ekvador došao preko očeve firme da započne biznis.

- Priložio je i dokaz da je njegova majka bila u Ekvadoru 2013, navodno da kupi farmu, ali da je odustala kada je videla "previše naoružanih ljudi" - pišu mediji.

Inspektor Božidar Stolić, da podsetimo, uhapšen je u junu prošle godine, a u pritvoru je bio do avgusta. U septembru je ponovo uhapšen u Požarevcu zbog pokušaja iznude i iz pritvora je izašao krajem decembra.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track