ODBRANA BABIĆEVOG VOZAČA ULOŽILA VANREDNI PRAVNI LEK: Za smrt Stanike na naplatnoj rampi dobio 4,5 godine zatvora
Foto: M.S.

tri godine od nesreće

ODBRANA BABIĆEVOG VOZAČA ULOŽILA VANREDNI PRAVNI LEK: Za smrt Stanike na naplatnoj rampi dobio 4,5 godine zatvora

Crna Hronika -

Odbrana Dejana Stanojevića, vozača bivšeg direktora "Koridora Srbije", podnela je vanredni pravni lek na pravosnažnu presudu Apelacionog suda u Nišu kojom je on osuđen na četiri i po godine zatvora zbog izazivanja saobraćajnog udesa na naplatnoj rampi Doljevac 31. januara 2019. godine.

U tom udesu je poginula Stanika Gligorijević (52), a teže i lakše je povređeno pet osoba, među kojima direktor javnog preduzeća "Koridori Srbije" Zoran Babić.

Stanojevićev advokat Slavoljub Milošević kazao je danas novinarima da je Vrhovnom kasacionom sudu podneo vanredni pravni lek na pravosnažnu presudu Apelacionog suda u Nišu jer njegov branjenik i on smatraju da je ovaj sud "prekoračio ovlašćenja" prilikom preinačenja prvostepene odluke kojim je izrekao strožu kaznu.

"Pravosnažnom presudom nije ostvarena pravednost i srazmernost između učinjenog krivičnog dela i težine krivične sankcije koja je izrečena”, rekao je Milošević.

Apelacioni sud usvojio je žalbu niškog Osnovnog javnog tužilaštva i Stanojeviću za osam meseci uvećao zatvorsku kaznu koja mu je izrečena prvostepenom presudom Osnovnog suda.

Stanika Gligorijević
Stanika Gligorijevićfoto: Privatna Arhiva

Vanredni pravni lek ne odlaže izvršenje sudske odluke, tako da će Stanojević biti upućen na izdržavanje kazne.

Po navodima optužnice, Stanojević je, krećući se službenom "škodom superb" iz pravca Niša ka Leskovcu 31. januara 2019. godine brzinom od 93 kilometra na čas udario u automobil koji je bio u "kanalu" na naplatnoj rampi Doljevac, usled čega se taj automobil odbio i udario u drugi koji je napuštao rampu.

Stanika Gligorijević nalazila se na zadnjem sedištu automobila koji je bio u "kanalu" i usled zadobijenih povreda umrla je na licu mesta, a u udesu je teško povređena njena sestra, dok je zet lakše povređen.

Na suđenju su prikazana četiri snimka nadzornih kamera sa naplatne rampe, ali ni jedan ne prikazuje šta se na naplatnoj rampi događalo neposredno nakon udesa i momenat kada vozač "škode superb" izlazi iz automobila.

Presuda, Doljevac, Stanika Grigorijević, Dejan Stanojević
foto: Kurir/M.S.

Osnovno javno tužilaštvo u Nišu je tokom sudskog procesa izdalo saopštenje u kojem se navodi da "nisu pronađena nikakva oštećenja podataka, da su svi video-snimci konzistentni, da nema nedostajućih snimaka i da su prekidi u snimanju rekordera nastali jer je uključena opcija detektora pokreta".

To što na video snimku nedostaju dva minuta objašnjeno je time da tada "nije bilo dešavanja na naplatnoj rampi i pokreta u slici koji bi bio dovoljan da pređe prag potreban da bi inicirao video-zapis".

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track