SRBIMA PRETI DOŽIVOTNA ROBIJA ZBOG SMRTI AMERIKANCA: U Grčkoj počinje novo suđenje zbog tuče na Zakintosu pre pet godina!
Foto: Printscreen

Bakari Henderson (22) pronađen mrtav ispred bara

SRBIMA PRETI DOŽIVOTNA ROBIJA ZBOG SMRTI AMERIKANCA: U Grčkoj počinje novo suđenje zbog tuče na Zakintosu pre pet godina!

Crna Hronika -

Na prvom suđenju petorica naših državljana osuđena su za učestvovanje u tuči sa smrtnim ishodom. Danas će se suočiti s optužbama za teško ubistvo.

Petorici srpskih državljana danas bi trebalo da počne novo suđenje za smrt Amerikanca Bakarija Hendersona (22) u tuči na Zakintosu, u julu 2017. godine. Prva presuda po kojoj su bili osuđeni za učestvovanje u tuči je ukinuta, pa će im se sada suditi za ubistvo, za šta im, prema grčkom zakonu, preti doživotna!

Bakari Henderson (22) pronađen je mrtav ispred bara nakon što ga je grupa mladića napala i pretukla.

Sukob je izbio u kafiću „Bar kod“ nakon što se Amerikanac slikao sa konobaricom iz Srbije. Jedan od osumnjičenih tada je ušao u sukob sa Hendersonom, koji je dohvatio pivsku flašu i razbio je o glavu Dušanu Rankoviću. Nakon toga je pobegao iz kluba, a grupa mladića je istrčala za njim na ulicu i nanela mu povrede od kojih je preminuo.

Bakari Henderson, Zakintos, tuča
foto: Printscreen

Upravo Dušan Ranković je zajedno sa četvoricom Srba osuđen na kaznu zatvora od pet do 10 godina zbog nanošenja teških telesnih povreda Amerikancu, dok su dvojica mladića oslobođena optužbe.

Ranković je dobio deset, a Miloš Ilić, Stefan Stojanović i Nemanja Ristić, kao mlađi punoletnici, dobili su po devet godina robije, dok je Miloš Senić dobio pet godina iza rešetaka. Amir Omardžić, engleski državljanin bosanskog porekla, osuđen je na 15 godina zatvora. Odlukom suda oslobođen je i barmen Jorgos Skijadopulos, koji se posle izmena optužnice nije više teretio za ubistvo, već za tuču.

Slučaj je podigao veliku prašinu u Grčkoj, Srbiji, ali i u SAD, pa se za njega zainteresovao i Stejt department.

Konobarica ključni svedok

Na ponovljenom suđenju biće zahtevano i saslušanje ključnog svedoka Danice V. iz Subotice, devojke sa kojom se kobne večeri u klubu na Zakintosu slikao Bakari Henderson.

Ona je tokom prvog suđenja poslala medicinsku dokumentaciju u kojoj se navodi da je na lečenju i da ima psihičke probleme od tog događaja. Sud je zatražio veštačenje njenog stanja i ona nije saslušana.

Samo suđenje pratile su mnogobrojne kontroverze. Posebno je bila skandalozna tvrdnja američkih advokata koji su zastupali porodicu ubijenog studenta - da je zločin počinjen iz rasnih pobuda.

Kako bi obesmislili ovakvu tvrdnju, grčki advokati koji su zastupali Srbe dostavili su sudu u Patri istraživanje grupe naučnika s Univerziteta Harvard, gde je navedeno da je Srbija među zemljama sa najvećom rasnom tolerancijom.

U završnoj reči grčki branilac optuženih mladića iz Srbije rekao je da je svima žao što je život mladog Amerikanca izgubljen, ali da ni optuženi mladići nisu dovedeni u bolju situaciju.

- Niste mogli da utičete na njegov život, ali možete uticati na njihov. Zato vas molim da razmišljate bez pritisaka jer predstavljate grčku državu - rekao je advokat iz Grčke obraćajući se sudu.

Pod pritiskom ili ne, grčki tužioci su 2018. naložili ponovno suđenje za šest od sedam optuženih, ali ovog puta ih terete za ubistvo, za šta im preti doživotna!

Majka: Ubijen je zato što je crn!

Porodica ubijenog Amerikanca sve vreme je optuživala Srbe za rasnu diskriminaciju. Oni nisu prihvatali činjenice do kojih je tužilaštvo došlo u istrazi.

- Neko je pretučen nasmrt zbog selfija? To jednostavno nema smisla - rekla je majka mladića Džil Henderson za „CBS Mornings“ i Srbe optužila za zločin iz mržnje! Najpre je tvrdila da je njen sin napadnut zato što je državljanin Amerike, a potom i zato što je crne puti!

Kurir.rs/Alo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track