04:24

ZAŠTO SUDIJA NIJE REAGOVAO NA MAJICE BELIVUKA I MILJKOVIĆA? Advokat objasnio proceduru u sudnici MOŽE DA INTERVENIŠE I OBEZBEĐENJE

suđenje

ZAŠTO SUDIJA NIJE REAGOVAO NA MAJICE BELIVUKA I MILJKOVIĆA? Advokat objasnio proceduru u sudnici MOŽE DA INTERVENIŠE I OBEZBEĐENJE

Crna Hronika -

Uroš Bajić advokat istakao je da postoje određena pravila koja se tiču odevanja u sudnici, te da obezbeđenje ima posebnu dozvolu da na samom ulasku spreči lica da uđu u sud, za koja smatra da su nepropisno obučena.

Da podestimo, udovica ubijenog Gorana Veličkovića Goksija, Jelena Veličković, u Specijalnom sudu se pojavila u majici s likom ubijenog muža, zbog čega je bila, u prvom momentu, sprečena da uđe u sud, te je morala da se ogrne kaputom.

Uriš Bajić, advokat
foto: Kurir televizija

- Što se tiče samog odevanja postoje određena pravila radi pristupa ulaska u sud i prisustva ročištima, pravosudna straža je ovlašćena da na samom ulasku u sud spreči lica koja nisu propisno i pristojno odevena za pristupanje na samo ročište. Za majice Marka Miljkovića i Veljka Belivuka saznali smo iz javnosti, pripremno ročište je zatvoreno za javnost, tako da su te informacije i fotografije su na neki način, očigledno ne dozvoljen, procurile u javnost - tvrdi Uroš Bajić, advokat i dodaje da se sada nagađa:

- Crna i bela majica koju su Veljko Belivuk i Marko Miljković nosili na sudu sama po sebi ne mora ništa da govori i sud je očigledno procenio da je to adekvatno i pristojno za optužene i nije reagovao. U slučaju da je procenio da se narušava red i dostojanstvo suda, on ima ovlašćenje da reaguje i u pogledu odevanja optuženih i svih ostalih lica koja su u sudnici u bilo kom položaju - kaže advokat Bajić.

Uriš Bajić, advokat
foto: Kurir televizija

On je dodao da su u konkretnom postupku lica u pritvoru, što znači da je sam postupak hitan.

- Iako je slučaj naročito hitan, u konkretnom slučaju ročišta su odložena jer je branilac okrivljenih zatražio izuzeće javnog tužioca, predsednika veća, ali i predsednika višeg suda u Beogradu, Iz medija smo saznali da su ti zahtevi ili odbačeni ili odbijeni, tako da se sada stiču uslovi da se zakažu naredna pripremna ročišta, tamo gde se i stalo - kaže advokat Bajić.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

00:19

Velja Nevolja pred tužiocem: Novi detalji u slučaju Belivuk-Miljković!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja