01:43

Ispovest povređeneog rudara iz rudnika Soko

tragedija kod sokobanje

ISPOVEST POVREĐENOG RUDARA POSLE NESREĆE U RUDNIKU SOKO: Iskusniji kolega je uzviknuo OVE TRI REČI, a onda smo svi krenuli nazad

Crna Hronika -

Rudar Slađan Dimitrijević povređen je u strašnoj nesreći koja se dogodila juče u rudniku Soko kod Sokobanje, u kojoj je poginulo osam rudara, a 21 je povređen.

Dimitrijević se nalazi u aleksinačkoj Opštoj bolnici i za Kurir kaže da je i dalje u šoku zbog svega što se desilo iako je zadobio lakše povrede.

rudari, rudnik, rudnik Soko
foto: Kurir/M.S.

- Kada se sve sto dešavalo osetili smo veliku koncentraciju metana. Jedan iskusniji kolega je rekao: "Metan, povlačite se!" Međutim, kad smo krenuli da izlazimo, ja sam se onesvestio, kao i dosta njih. Sledeće čega se sećam je da me neko vuče, do sveže vetrene struje. Tu smo se osvestili i polako krenuli ka izlazu iz jame - priča Dimitrijević i nastavlja:

- Spaseno je dosta kolega, izvukli su one koji su bili prisebni i moćni da se povuku. Nažalost, osmoro njih nije preživelo.

01:43

Ispovest povređeneog rudara iz rudnika Soko

Kako kaže, još nije svestan šta se desilo, ali teško mu je zbog saznanja da su njegove kolege rudari nastradali.

Svaki posao nosi svoj rizik, to je jama! U tom rudniku radim osam godina i veoma mi je stresno sve ovo što se desilo. Još nisam potpuno svestan, ali pretpostavljam da će da me stigne za par dana. Još sam pod utiskom, zadobio sam lakše povrede, ogrebotine, primio sam infuziju - ispričao je Dimitrijević.

rudnik, rudnik Soko, Sokobanja, rudari
foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Podsetimo, danas je Dan žalosti u mestima gde su živela osmorica rudara koja su juče poginula u jami rudnika uglja "Soko". Šestorica poginulih rudara su iz Aleksinca, jedan iz Sokobanje, jedan iz Trgovišta.

U rudniku su stradali Darko Zlatković (43), Nenad Trivunac (37), Petar Petrović (31), Radovan Grujić (47), Branko Čokorilo (56), Branislav Zlatanovoić (65), Bratislav Živković (59), Bojan Stajić (34).

Povređen je 21 rudar, a u aleksinačkoj bolnici zbrinuto je njih 17 sa lakšim povredama. U univerzitetskom kliničkom centru su trojica rudara smeštena na Kliniku za endokrinologiju, odeljenje toksikologije i njihovo zdravstveno stanje je stabilno, saopšteno je iz niškog Kliničkog centra.

Ministarka rudarstva i energtike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da se nije desila eksplozija, već da su se poginuli rudari ugušili zbog visoke koncentracije metana. Istakla je da je rudnik metanski, a opskrbljen je svom potrebnom opremom i monitoringom.

- Imamo snimljen svaki sekund. Nije bilo eksplozije, ugušili su se od visoke koncentracije metana - rekla je Mijahlovićeva.

Ministarka je poručila da će država pomoći svim porodicama.

(Kurir.rs/M.S.)

Bonus video:

01:08

Supruga pigunulog rudara Nenada Trivunaca

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja