ŠARIĆEVI ŠVERCOVALI ORUŽJE: Deo narko-bosove grupe iz Hrvatske prodavao kalašnjikove, pištolje i eksploziv! OVO JE ŠEMA TRGOVINE
Foto: Dado

razgranati kriminalni poslovi

ŠARIĆEVI ŠVERCOVALI ORUŽJE: Deo narko-bosove grupe iz Hrvatske prodavao kalašnjikove, pištolje i eksploziv! OVO JE ŠEMA TRGOVINE

Crna Hronika -

Deo kriminalne grupe uhapšenog Pljevljaka Darka Šarića koji je delovao iz Hrvatske, prema sumnjama tamošnjeg tužilaštva, pored poslova s kokainom, navodno je imao i biznis sa švercom oružja!

Kako se sumnja, deo hrvatskog ogranka je od 2019. do 12. aprila 2022. godine prenosio puške, pištolje, plastični eksploziv i granate iz Bosne i Hercegovine u Francusku, gde su imali kupce.

Četiri ture

- Sumnja se da je trgovinu oružjem organizovao Manuel Vulić. Njegovi ljudi su oružje nabavljali u Bosni i Hercegovini, a potom organizovali da ono preko više država Evropske unije stigne do kupaca u Francuskoj. Kupce je pronalazio Vulić - navodi se u naredbi za sprovođenje istrage u Hrvatskoj. Kako dalje piše u ovom dokumentu, Vulić je sa svojim saradnicima prodao oružje u najmanje četiri navrata.

kalašnjikov, AK-47
foto: Profimedia

- Navodno, grupa je preprodala ukupno 38 automatskih pušaka, među kojima su i "kalašnjikovi" i "uzi", 119 granata, 2,4 kilograma plastičnog eksploziva "C4", četiri pištolja i veliki broj komada municije i upaljača. Prodajom ovog oružja grupa je zaradila najmanje 164.500 evra - otkrilo je tužilaštvo.

Kako saznajemo, grupa je imala specijalni cenovnik za svaku vrstu oružja. Tako su granate prodavali za 500 evra po komadu, dok su, recimo, za jedan "kalašnjikov" uzimali 3.000 evra.

eksploziv
foto: Youtube prtscr / AiirSource Military

- Puške, pištolje i eksploziv su najpre iz Bosne prebacivali u Hrvatsku, a onda dalje preko zemalja EU u krajnje odredište - Francusku. Oružje koje su preprodavali uglavnom je služilo za obračune u francuskom podzemlju - objašnjava naš izvor.

Organizatori

Inače, Manuel Vulić je rođak Petra Ćosića, zvanog Šarac. Oni su uhapšeni u Hrvatskoj 15. aprila, istog dana kad je u Beogradu uhapšen Darko Šarić i ponovo vraćen u pritvor u zgradu Specijalnog suda u Ustaničkoj ulici, zbog sumnje da je iz zatvora organizovao novu kriminalnu grupu.

Darko Šarić, Policija, Hapšenje, Privođenje
foto: Ana Paunković, Nenad Kostić

Srpsko Tužilaštvo za organizovani kriminal je saopštilo da su pripadnici Šarićeve grupe bili i Petar Ćosić i Manuel Vulić, koji su uhapšeni u Zagrebu. U naredbi za sprovođenje istrage hrvatskog tužilaštva navodi se da su Ćosić i Vulić bili glavni organizatori dela grupe koja je drogu švercovala u prekookeanskim brodovima, u kontejnerima s bananama, a detaljno je opisano kako su je utovarivali u brodove u Kolumbiji i pretovarivali iz kontejnera s bananama koji su stizali u hrvatske luke.

- Međutim, Vulić je pored posla s kokainom imao i svoj, u neku ruku lični posao, a to je posao sa oružjem - navodi izvor.

Šta su sve prodali

* 38 automatskih pušaka * 119 granata * 2,4 kilograma plastičnog eksploziva "C4"

Koliko su zaradili

* 500 evra koštala jedna granata * 3.000 evra cena jednog "kalašnjikova" * 164.500 evra zaradili

Zločin u Ekvadoru

Ubistvo Milana Milovca

Darko Šarić se dovodi u vezu i sa ubistvom njegovog nekada bliskog saradnika Milana Milovca, koji je te godine likvidiran u Ekvadoru. Njegovo ubistvo navodno je organizovano preko aplikacije Skaj. Milovac je inače bio blizak saradnik Darka Šarića i bio je obuhvaćen optužnicom protiv Šarićeve grupe za šverc kokaina, ali je bio u bekstvu i o njemu se ništa nije znalo sve do 2020, kad je upucan u Ekvadoru.

Milan Milovac, Darko Saric
foto: Dado Đilas, Kurir

- Sumnjam u Čupavog. Taj se oteo kontroli i mislim da mu je sada kraj. Ne želim da razmišljam hoće li nam namestiti nekog. Taj smrad će sad dobiti svoje. Pokušao sam sve jer smo bliski. Uprkos svemu, on ne menja ponašanje. Završićemo ga. Sve sam bežao od toga, mislio urazumiće se - jedna je od presretnutih poruka, prema pisanju Jutarnjeg lista, a u kojoj se pominje da će Milovac biti likvidiran.

Kako su naveli, hrvatski istražitelji sumnjaju da su ove poruke razmenjivali Darko Šarić i Petar Ćosić, koji je uhapšen kao organizator hrvatskog dela grupe.

(Kurir.rs)

Bonus video:

06:39

DARKO ŠARIĆ U BEZIZLAZNOJ SITUACIJI! Advokat Ninić smatra da narko-bosu preti DOŽIVOTNA ROBIJA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track