KORAĆ 5 GODINA PUTOVAO S TUĐIM IMENOM: Otkriveno kako se Bojovićev čovek zvao u lažnom pasošu! Imao omiljeno ime naših mafijaša
Foto: Aleksandar Jovanović, Profimedia

istraga u hrvatskoj

KORAĆ 5 GODINA PUTOVAO S TUĐIM IMENOM: Otkriveno kako se Bojovićev čovek zvao u lažnom pasošu! Imao omiljeno ime naših mafijaša

Crna Hronika -

Filip Korać se u falsifikovanom hrvatskom pasošu zvao Slobodan Koralija, rođen u tamošnjem Podunavlju, a ovaj dokument izdat mu je u decembru 2017. godine!

Kako navodi Jutarnji list, Koraćev pasoš bilo je nemoguće detektovati na bilo kom graničnom prelazu, jer se zapravo radi o autentičnom dokumentu.

- Kako je pak policija otkrila Koraća, odnosno činjenicu da koristi lažni pasoš, ostaje misterija. U decembru prošle godine zagrebačko Opštinsko državno tužilaštvo protiv njega je pokrenulo krivični postupak u odsustvu, istražni sudija mu je odredio pritvor i raspisana je poternica - navodi Jutarnji list.

Filip Korać
Filip Korać foto: Aleksandar Jovanović Cile

Prema izvorima hrvatskog medija, Filip Korać, koji važi za desnu ruku Luke Bojovića i osobu blisku škaljarskom klanu, Korać je pre pet godina u zagrebačkoj policiji u Petrinjskoj ulici podigao pasoš sa svojom slikom, a imenom Slobodan Koralija.

- On je u decembru 2017. tajno boravio u Zagrebu i u to vreme nije bio tražena osoba. Tako je 17. decembra te godine najpre posetio Poresku upravu u Novom Zagrebu, a zatim i Odeljenje za prijavljivanje prebivališta i lične isprave zagrebačke policije u Petrinjskoj ulici. Hrvatske dokumente je izvadio po već uhodanom sistemu koji su razvili balkanski krimilaci kako bi dobili originalne hrvatske pasoše, koji pak sadrže njihovu fotografiju i podatke druge, postojeće osobe - objasnio je izvor.

Kako dalje navode, Korać je prvo, kako je to utvrdila istraga, nabavio falsifikovani pasoš Republike Srbije na ime Slobodan Koralija, inače državljanina Srbije rođenog u hrvatskom Podunavlju.

- Krajem oktobra 2017. godine on je kod matičara u Tovarniku, na osnovu tog falsifikovanog pasoša, koji je sadržao njegovu silu i lične podatke Slobodana Koralije, podneo zahtev za dobijanje hrvatskog državljanstva i izvoda iz matične knjige rođenih, na ime Koralija - objašnjava izvor Jutarnjeg lista po kojoj proceduri je Korać dobio hrvatski pasoš.

- Nešto više od mesec dana kasnije, 7. decembra 2017, Korać je došao u Zagreb i najpre podigao državljanstvo i izvod iz matične knjige rođenih, nakon čega je te dokumente predao u policiji i podneo zahtev da mu se izdaju lična karta i pasoš po hitnom postupku. Službenici, nemajući razloga da sumnjaju u njegov identitet, su mu potom i izdali pasoš i ličnu kartu - dodao je izvor.

Podsetimo, Filip Korać se krajem aprila predao policiji u Zagrebu, nakon što je, prema tvrdnjama njegovog advokata Gordana Pregleja, saznao da se nalazi na poternici zbog krivičnog dela falsifikovanja isprava.

Trenutno se nalazi u pritvoru u Remetincu i to u izolaciji zbog epidemioloških mera, tako da ga advokat još uvek nije posetio.

Za krivično delo za koje se tererti, u Hrvatskoj je zaprećena zatvorska kazna od šest meseci do pet godina.

Radoje Zvicer, Slobodan Kascelan
foto: detective-info.com.ua, Privatna Arhiva

Zvali se isto

Omiljeno lažno ime

Interesantno je da je pored Filipa Koraća, ime Slobodan u dokumentima imao i Radoje Zvicer, navodni vođa kavačkog klana.

- Zvicer se u lažnom pasošu, zbog kog mu se sudi u Srbiji zvao Slobodan Zec, dok se njegov saradnik Slobodan Kašćelan i u lažnom pasošu zvao Slobodan, ali je imao drugo prezime - Perić - podseća naš izvor.

Kurir.rs

Bonus video:

06:35

KO JE FILIP KORAĆ? Advokat objasnio hoće li ga Hrvatska izručiti Srbiji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track