PROCENILI DA NIJE RIZIČAN, A ON UBIO OCA, MAJKU I DEDU: Centar za socijalni rad napravio propust! Ministarstvo preduzelo ove mere
Foto: Privatna Arhiva, Kurir/D.Č.

zločin kod čačka

PROCENILI DA NIJE RIZIČAN, A ON UBIO OCA, MAJKU I DEDU: Centar za socijalni rad napravio propust! Ministarstvo preduzelo ove mere

Crna Hronika -

Ilija G. (21) zaklao je, kako se sumnja, majku Slađanu (49), oca Milana (57) i dedu Sretena (87) u mestu Kulinovci u Čačku 9. aprila, a Ministarstvo za brigu o porodici konstatovalo je da je bilo greški i propusta u radu socijalnih službi, što je dovelo do tragedije

Podsetimo, krvavom piru prethodilo je maltretiranje koje je porodica proživljavala od strane Ilije. Tako ga je otac prijavio policiji 10. jula 2021. godine za nasilje i tvrdeći da Ilija konzumira narkotike, a da problemi u porodici nastaju kada on nema novca za kupovinu droge. Tada je Ilija otišao na lečenje, na odeljenje psihijatrije u Čačku, a zatim je u bolnici "Dr Laza Lazarević" proveo dva meseca, posle čega je u Centru za socijalni rad obavljen razgovor sa njim i njegovim roditeljima, a radnici Centra su procenili da "Ilija nije opasan po okolinu, odnosno da ne postoji rizik od ponavljanja sličnih situacija i da nema potrebe za određivanje mera zaštite od nasilja u porodici".

Nažalost, 10 meseci kasnije Ilija G. je nožem zaklao majku, oca i nepokretnog dedu. Nakon zločina je pobegao, ali je ubrzo uhapšen i odveden u Specijalnu zatvorsku bolnicu.

Čačak, trostruko ubistvo, selo Atenica, zločin, Ilija Glišović
foto: Privatna Arhiva

Povodom ovog slučaja oglasilo se i Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju u kom je navedeno da je došlo do propusta.

- Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, po službenoj dužnosti, a u skladu sa zakonom, izvršilo je nadzor nad stručnim radom Centra za socijalni rad grada Čačka u vezi nasilja u porodici koje je izvršio I. G. iz Čačka, a koje je rezultiralo smrću troje članova porodice G. - stoji u saopštenju i dodaje se:

Čačak, trostruko ubistvo, selo Atenica, zločin
foto: Kurir/D.Č.

- Ministarstvo je sačinilo izveštaj u kome je konstatovano da stručni radnici Centra za socijalni rad grada Čačka u vršenju poslova zaštite od nasilja u porodici G. nisu postupali u potpunosti u skladu sa zakonom i standardima stručnog rada.

Iz ministarstva je naloženo da se utvrdi da ima elemente disciplinske odgovornosti.

- Zbog navedenih propusta Ministarstvo je izdalo naloge direktoru Centra za socijalni rad grada Čačka. Između ostalog, naloženo je da direktor, u skladu sa svojim ovlašćenjima iz zakona koji reguliše radne odnose, pokrene postupak i utvrdi da li u postupanju stručnih radnika koji su učestvovali u zaštiti porodice G. ima elemenata disciplinske odgovornosti i da o tome izvesti Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, u roku od 20 dana - navodi se u saopštenju ministarstva.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track