BIVŠI NAČELNIK POLICIJE TVRDI: Postojale su informacije da je Dijani Hrkalović ugrožena bezbednost SUDSKO VEĆE ODLUČILO O NANOGICI
Foto: Nenad Kostić

suđenje

BIVŠI NAČELNIK POLICIJE TVRDI: Postojale su informacije da je Dijani Hrkalović ugrožena bezbednost SUDSKO VEĆE ODLUČILO O NANOGICI

Crna Hronika -

Branilac bivše državne sekretarke Dijane Hrkalović, advokat Vladimir Đukanović, danas je od sudskog veća Specijalnog suda u Beogradu zatražio da Dijani Hrklaović ukine kućni pritvor s nanogicom i da joj odredi alternativnu meru, zabrane napuštanje mesta boravišta, ali je sudsko veće odbilo ovaj predlog.

- S obzirom na to da je pritvor mera da se obezbedi prisustvo okrivljenog pred sudom, a ja sam veliki protivnik bespotrebnog pritvora, molim vas da joj odredite alternativnu meru zabrane napuštanja mesta boravišta, a da joj skinete nanogicu kako bi mogla normalno da funkcioniše. Dajem čak i predlog da joj se zabrani pristup određenim mestima, da joj se zabrani da prilazi određenim licima - predložio je sudu advokat Đukanović.

Ovom predlogu odbrane usprotivio se zamenik tužioca Milenko Mandić, navodeći da smatra da i dalje postoje razlozi da Dijana Hrkalović boravi u kućnom pritvoru, što je sud i prihvatio.

Dejan Milenković, bivši načelnik Službe za specijalne istražne metode, koji je optužen da je zloupotrebio službeni položaj, danas je pred Specijalnim sudom izjavio da je bezbednost bivše državne sekretarke Dijane Hrkalović u vreme dok je radila u MUP-u bila ugrožena.

- Dijana Hrkalović je imala 24 sata obezbeđenje, pratnju BIA i blindirani automobil o čemu je bila obavešteno i Tužilaštvo za organizovani kriminal -naveo je Milenković koji je izjavio i da deo razgovora pokojnih Dragoslava Ognjanovića i Dragoslava Miloradovića u kom u vreme dok su bili praćeni pominju Dijanu Hrkalović nije napisan "jer je bila praksa da se ne transkribuju razgovori koji se ne odnose na krivično delo već na intimu".

- Imajući u vidu da je žena, da postoji intimni sadržaj, bila je štićena ličnost, imali smo mogućnost da zaštitimo nekoga ko se uvredljivo pominje, na to nas obavezuju i zakonski i međunarodni propisi. Vodilo se računa o tome. To je bila praksa - naveo je Milenković tokom iznošenja odbrane pred sudom.

Milenković je, podsetimo, negirao navode da je zloupotrebio službeni položaj ukljanjanjem dela razgovora u kom se pominje Hrkalovićeva, kao i da je otežao dokazivanje sudu prilikom vođenja postupka protiv Veljka Belivuka i Marka Miljkovića za ubistvo Vlastimira MIloševića.

- Ja sam dobio nalog od ministra da sačekam sa dostavljanjem materijala, kada sam dobio urgenciju Višeg tužilaštva da se dostave materijali u tom predmetu. Nije mi rečeno zašto da zastanem, moja pretpostavka je bila da se oko toga nešto još radi. Na kraju je dostavljen kompletan materijal sudiji, preko Uprave kriminalističke policije. Istina polako izlazi na videlo, možda sam ovde zato što sam se suprotstavio kriminalu - rekao je bivši funkcioner policije.

Navode optužnice, na prošlom suđenju negirala je i Dijana Hrkalović koja je optužena za trgovinu uticajem.

O optužnici bi, na sledećem suđenju koje je zakazano za 6. jun trebalo da se izjasni bivši načelnik novosadske policije Milorad Šušnjić, koji se do sada branio ćutanjem.

(Kurir.rs/J.S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track