ŠARIĆEV PRLJAVI POLICAJAC OSTAJE U CRNOJ GORI: Sud ponovo odlučuje o sudbini Danila Stojanovića
Foto: Printscreen, Nenad Kostić

odluka

ŠARIĆEV PRLJAVI POLICAJAC OSTAJE U CRNOJ GORI: Sud ponovo odlučuje o sudbini Danila Stojanovića

Crna Hronika -

Policijski službenik Danilo Stojanović (44) iz Berana za sada neće biti izručen Srbiji koja ga potražuje radi krivičnog postupka koji se vodi protiv njega zbog sumnje da je pripadnik kriminalne grupe Darka Šarića koja je delovala na teritoriji Srbije, Evrope i Južne Amerike, odlučio je Apelacioni sud Crne Gore, a prenela crnogorska Pobjeda.

Apelacioni sud ukinuo je rešenje bjelopoljskog Višeg suda da su ispunjene zakonske pretpostavke da se Stojanović izruči Srbiji. Izručenje Stojanovića zatražilo je Ministarstvo pravde Srbije radi vođenja krivičnog postupka za krivična dela kriminalno udruživanje i zloupotreba službenog položaja u saizvršilaštvu u produženom trajanju.

sarađivao sa pljevljakom
sarađivao sa pljevljakomfoto: Printscreen, Nenad Kostić

- U obrazloženju ukidnog rešenja se navodi da je rešenje Višeg suda u Bijelom Polju „zahvaćeno bitnim povredama odredaba krivičnog postupka i pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja, odnosno da se iz njihove odluke ne može zaključiti kada je i kojim rešenjem pritvor prema ovome okrivljenom određen" - navodi Pobjeda:

- Osim toga, Viši sud u Bjielom Polju je našao da su ispunjeni zakonski uslovi za izručenje Stojanovića jer je iz dokumentacije koja je dostavljena uz zamolnicu utvrdio da je okrivljeni državljanin Republike Srbije.

Međutim, sudije Višeg suda u Bijelom Polju nisu uzele u obzir činjenicu da je Stojanović državljanin i Crne Gore.

- Iz tog razloga, Apelacioni sud naložio je Višem sudu da u ponovnom postupku otkloni ukazane nedostatke nakon čega će biti u prilici da donese novu, na zakonu zasnovanu odluku.

Stojanović je, da podsetimo, iz Srbije pobegao nekoliko sati pre hapšenja Darka Šarića 14. aprila ove godine, a sumnja se da je imao krticu koja je njemu i kolegi Milutinu Radovanoviću javila za akciju. Kada se obreo na graničnom prelazu u Crnoj Gori, graničari su ga uputili na dodatne provere, ali je on izleteo iz kola i počeo da trči. Uhapšen je 18. aprila u Beranama.

- Nakon njegovog hapšenja, iz policije je pojašnjeno da je Stojanović izbegao hapšenje pripadnika Šarićeve grupe u Beogradu 14. aprila jer je istog dana ušao u Crnu Goru bez problema, jer za njim nije bila raspisana poternica. U međuvremenu, nakon registrovanja ulaska Stojanovića u Crnu Goru, o tome su upoznate srpske vlasti sa kojima je ostvarena dalja komunikacija - piše Pobjeda.

Danilu Stojanoviću se stavlja na teret da je zajedno sa kolegom Milutinom Radovanovićem sačinjavao službene isprave neistinite sadržine u kojima su pripadnike organizovane kriminalne grupe i druga lica lišena slobode predstavljali kao lica od izuzetnog značaja za bezbednost Srbije, zbog čega postupajući javni tužilac nije doneo rešenje o zadržavanju niti je protiv njih predložio određivanje pritvor, piše Pobjeda. Darko Šarić i njegova kriminalna grupa sumnjiče se za više dela, a među njima su i ubistvo Milana Milovca u Ekvadoru, kao i planiranje likvidacije svedoka saradnika Nebojše Joksovića.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track