ŠARIĆEV POLICAJAC ČEKA EKSTRADICIJU: Stojanović pobegao dva sata pre velike akcije hapšenja, pa dolijao u Beranama
Foto: Printscreen, Nenad Kostić

viši sud u bijelom polju

ŠARIĆEV POLICAJAC ČEKA EKSTRADICIJU: Stojanović pobegao dva sata pre velike akcije hapšenja, pa dolijao u Beranama

Crna Hronika -

Viši sud u Bjelom Polju opet će odlučivati naredne sedmice o ekstradiciji i upućivanju za Beograd Danila Stojanovića (44), koji je uhapšen u Beranama 18. aprila po poternici Srbije zbog sumnje da je član organizovane kriminalne grupe Darka Šarića, prenosi crnogorski Dan.

Njemu je, kako navode, nedavno produžen ekstradicioni pritvor, koji mu je prvobitno bio određen na 40 dana, a trenutno se nalazi u jednoj od ćelija bjelopoljskog zatvora.

Darko Šarić, Danilo Stojanović
foto: Printscreen, Nenad Kostić

– Po donošenju rešenja o ekstradiciji, uložio sam žalbu, koju je razmatrao Apelacioni sud Crne Gore. Žalba je usvojena i vraćena je Višem bjelopoljskom sudu na ponovno odlučivanje. Oni je još uvek nisu razmatrali i doneli novu odluku, iako su prije toga doneli rešenje da mu se pritvor produži - izjavio je za Dan Drago Konatar, Stojanovićev advokat.

Stojanović je inače bivši načelnik Službe za kriminalističko-obaveštajne poslove Srbije, a uhapšen je 18. aprila u Beranama, nakon što se prilikom carinske kontrole na graničnom prelazu dao u bekstvo zbog sumnje da je član navodne Šarićeve organizovane kriminalne grupe.

Ministarstvo pravde Republike Srbije tražilo je u zakonskom roku izručenje Stojanovića, koji je odranije poznat po nasilničkom ponašanju. Crnogorski Dan je ranije objavio nezvaničnu, ali pouzdanu informaciju da osumnjičeni Stojanović ima dvojno državljanstvo Crne Gore i Republike Srbije, što je on i potvrdio prilikom saslušanja kod sudije za istragu Višeg suda u Bijelom Polju.

Pobegli iz Srbije pre akcije

Imali "krticu" koja im je dojavila za hapšenje

Policijski službenici Danilo Stojanović i Milutin Radovanović, za kojima se traga zbog sumnje da su bili deo kriminalne grupe Darka Šarića, pobegli su iz Srbije dva sata pre nego što su kolege upale u njihove stanove da ih uhapse! Kako otkriva izvor Kurira, otkriveno je da su Stojanović i Radovanović granicu Srbije sa Crnom Gorom prešli oko 3.30 sati

. - Međunarodna akcija hapšenja osumnjičenih za teška krivična dela počela je u rano ujutru i za nju je znao mali broj ljudi. Nema sumnje da je postojala "krtica" koja je kolegama, Stojanoviću i Radovanoviću dojavila da će im u ranu zoru policija doći na vrata i da su osumnjičeni da su deo grupe. Samo nekoliko sati pre planirane akcije hapšenja, uspeli su da pobegnu, a zabeležen je i prelazak granice. Na našoj granici nisu registrovani, ali je navodno crnogorska granična policija ubeležila njihov ulazak - otkriva sagovornik Kurira.

Stojanović se sumnjiči da je član kriminalne organizacije koju je oformio Darko Šarić i bio na njenom čelu od početka 2020. do aprila 2022. godine, a koja je vršila najteža krivična dela.

Između ostalog, osumnjičenima se stavlja na teret da su švercovali narkotike, ali i da su organizovali ubistvo Milana Milovca Cigle u Ekvadoru, inače Šarićevog saradnika koji je bio viđen za njegovog naslednika.

Naredbom za sprovođenje istrage Tužilaštva za organizovani kriminal Republike Srbije obuhvaćeni su i Bojan M. Stanojković iz Podgorice, Danilo S. Odović iz Pljevalja, obojica nastanjeni u Beogradu, Nikola B. Spasojević za kojeg se ne navodi mjesto rođenja osim da je crnogorski državljanin, i Duško R. Mirković iz Bijelog Polja, takođe nastanjen u Beogradu.

Osim ovih crnogorskih državljana, naredbom su obuhvaćeni i Beograđani Dejan Lazarević, Milutin Radovanović, Stefan Andrejić, Marko Vukić i Uroš Radovanović, kao i Aleksandar Bošković iz Valjeva, nastanjen u Beogradu.

Osumnjičeni se terete da su izvršili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, teško ubistvo, neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, izazivanje opšte opasnosti i zloupotreba službenog položaja.

Kurir.rs / Dan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track