PAO JOŠ JEDAN PINK PANTER: Uhapšen organizator krađe Sezanove slike "Dečak u crvenom prsluku", evo koliko mora da robija!
Foto: Beta

hapšenje

PAO JOŠ JEDAN PINK PANTER: Uhapšen organizator krađe Sezanove slike "Dečak u crvenom prsluku", evo koliko mora da robija!

Crna Hronika -

Ivan Peković, koji je kako je MUP saopštio, uhapšen po poternici Drugog osnovnog suda kako bi izdržao kaznu od šest godina zatvora, osuđen je kao organizator kriminalne grupe koja je 2008. iz muzeja u Švajcarskoj ukrala vrednu sliku Pola Sezana pod nazivom "Dečak u crvenom prsluku"

Prilikom hapšenja, policija je, kako se navodi u saopštenju, pronašla falsifikovanu ličnu kartu sa njegovom fotografijom, ali na ime druge osobe.

Peković je krajem februara 2013. iznoseći odbranu pred specijalnim sudom negrioa da je učestvovao u krađi slike "Dečak u crvenom prsluku", navodeći da je kriv "samo zato što je znao da će ukradene slike biti prodate".

Peković je bio optužen da je početkom 2008. u Beogradu organizovao kriminalnu grupu čiji su članovi bili takođe osuđeni Bobe Nedeljkovski, Raško Mladenović i Goran Radojević, koji je nedavno uhapšen tokom fudbalske utakmice u Kaluđerici.

Dečak u crvenom prsluku, Pol Sezan
foto: Printscreen

U optužnici je stajalo da je po planu organizatora 10. februara 2008. izvršeno razbojništvo u Cirihu u umetničkoj galeriji "Fondacije EG Burle" kada su ukradene četiri slike čija je tržišna vrednost procenjena na 180 miliona švajcarskih franaka.

- Ne prepoznajem ništa od dela sa kojima me povezuje tužilaštvo. Nije mi jasno da tužilac tvrdi kako sam ja davao nekome naloge za izvršenje pljačke. Pištolj i municija koji se pominju u optužnici, zaista pripadaju meni. Kao investitor osećao sam se ugroženo zbog pritiska "zelenaša" koji su od mene tražili da isplatim dugove mog partnera, pa sam zbog toga nosio pištolj ali ga nikad nisam vadio niti sam bilo kome pretio tim pištoljem - rekao je tada Peković.

Odgovarajući na pitanje tužioca kako se novac od prodaje ukradenih slika našao kod njega, Peković je kazao da mu je hitno bila potrebna pozajmica kako bi mogao da završi radove u zgradi u kojoj je investitor, pa je od Radojevića čuo da Nedeljkovski ima "neke pare" i da bi mogao da se sretne sa njim.

- Nedeljkovski mi je prilikom susreta rekao da je zainteresovan za kupovinu lokacije u Leštanima u koju sam prethodno investirao i da pregovara o uzimanju provizije za neku sliku. Sledećeg dana mi je dao kesu punu paru u kojoj je policija, prilikom mog hapšenja, pronašla 490.000 evra - rekao je Peković u svojoj odbrani, ali sud u nju nije poverovao i on je osuđen na šest godina zatvora.

Peković je posle hapšenja sproveden na izdržavanje kazne zatvora.

Kurir.rs/J. S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja