KRIPTOVANE PORUKE OTKRILE KO JE PRAVI VOĐA KAVAČKOG KLANA: Hektore, imam jednog momka, hoće da radi NOVI DETALJI IZ ISTRAGE
Foto: Privatna Arhiva

kriminalna piramida

KRIPTOVANE PORUKE OTKRILE KO JE PRAVI VOĐA KAVAČKOG KLANA: Hektore, imam jednog momka, hoće da radi NOVI DETALJI IZ ISTRAGE

Crna Hronika -

Kotoranin Slobodan Kašćelan, koji prema operativnim podacima policije važi za jednog od vođa kavačkog kriminalnog klana, prema najnovijih dokazima Specijalnog državnog tužilašta zapravo je samo jedan od članova te kriminalne organizacije koji je kao i ostali izvršavao zadatke koje bi mu poverio stvarni šef Radoje Zvicer.

U spisima predmeta protiv navodnih članova kavačkog klana kojoj prema tvrdnjama tužilaštva pripada i službenik Agencije za nacionalnu bezbednost Petar Lazović detaljno se opisuje ko je u kriminalnoj piramidi od članova imao kakvu ulogu, prenose Vijesti.

Istražitelji pokušavaju na osnovu komunikacije koju su pripadnici tog klana imali putem kriptovane telefonske "skaj" aplikacije da u potpunosti sastave mozaik njihovog delovanja.

Kašćelan član Zvicerove grupe od 2020. godine?

Vijesti navode da u spisima SDT-a piše da je Kašćelan postao član Zvicerove organizacije tokom druge polovine 2020. godine kada je ta grupa formirana na teritoriji Crne Gore, Južne Amerike, Afrike, Evrope, Azije i Australije i to s ciljem međunarodnog šverca velikih količina droge, ubistava, i drugih teških krivičnih dela.

Radoje Zvicer
foto: Privatna arhiva

- Okrivljeni Kašćelan je osnovano sumnjiv da je u periodu između druge polovine februara u početkom marta 2021. godine, posredstvom telefona sa zaštićenom aplikacijom "skaj" sa šifre 1ANELM, ostvario telefonsku komunikaciju sa Zvicerom postupajući kao deo mreže preprodavaca i posrednika u prodaji opojne droge koju je organizovao okrivljeni Radoje Zvicer - piše u spisima SDT-a u koje je ovaj podgorički list imao uvid.

Kašćelan od Zvicera dobijao uputstva

Dodaje se da je tokom telefonske komkunikacije Kašćelan od Zvicera dobio uputstvo da za potrebe kriminalne organizacije obavlja kupoprodaju odnosno dogovara cenu i mesto primopredaje kokaina, a da su to delo počinili kao saizvršioci.

Osnovana sumnja prema navedenim dokumentima proizlazi iz sadržine ostvarenih komunikacija i razmenjenih poruka.

- Hektore, imam momka koji hoće da radi, pitao me da li imamo onu liniju.

- Gana, Luana Angola, Ponte Noire, Algeciras, Antverpen, Tangemed (Maroko) To mu je linija.

- Brod mu se zove Kalabrija. Ide sada 20. februara bi trebalo.

- Ako žabari dođu do Rima, a oni su nas tražili, ja ću se truditi da ovde pare budu u 4-5 dana.

- 140h su spremili žabari pa da gringo nađe nekog da to prebaci do Amsterdama.

- Do kad pare moraju biti u Amsterdam da šalje za Ekvador da se puni.

- Brate, ovako sam izburgijao, žabari su u ponedeljak u Rim, ne mogu prije, a vozač će biti u nedelju veče đe pa uzima pare i ćera sve za Zagreb, a u Zagreb da je transfer ja dobijam ovde isti dan pare".

To su damo neke od poruka koje je Kašćelan slao Zviceru, a koje su uvršćene kao dokaz SDT-a protiv te kriminalne grupe.

Crnogorski istražitelji od partnerske službe iz Evropske unije dobili su više od milion poruka koje su ovdašnji kriminalci razmenjivali putem kriptovane "skaj" aplikacije. Među osobama koje su razmenjivale poruke bilo je i onih sa policijskom značkom, ali i visoki funkcioneri javne i tajne policije. Jedan od njih je koristio nadimak "Kardinal", a drugi "Komita".

Šifrovana komunikaciona mreža "skaj" koju su dominantno koristili kriminalci "provaljena" je i ugašena početkom 2021. godine, a za to je najzaslužnija belgijska policija koja je tokom dvogodišnje istrage presrela milijardu poruka, a ovu aplikaciju koristilo je 170.000 telefona.

Hapšenje agenta

Službenik ANB-a Petar Lazović uhapšen je sredinom jula po nalogu SDT-a zbog sumnje da je počinio krivično delo stvaranje kriminalne organizacije.

SDT je istovremeno izdalo i nalog za hapšenje službenika Uprave policije Ljuba Milovića koji se zajedno sa Lazovićem sumnjiči za stvaranje kriminalne organizacije.

Europol je Lazovića i Milovića označio kao članove kavačkog klana.

Portal "Libertas" objavio je pre nekoliko meseci transkripte koji dokazuju da su Milović i Lazović zapravo članovi kavačkog klana koji su uključeni direktno u šverc velikih količina kokaina iz Južne Amerike u Evropsku uniju i Australiju, kao i šverc oružja i cigareta za kavčane.

(Kurir.rs/Vijesti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track