"PAD KAVAČKOG KLANA I PUCNJAVA NA STUPARA U KOTORU SU POVEZANI?" Radenković: Dovoljno je da vidimo gde ih hapse i SVE JE JASNO
Dejan Radenković i Radiša Roskić o hapšenju u Australiji, Foto: EPA/Shutterstock

kurir televizija

"PAD KAVAČKOG KLANA I PUCNJAVA NA STUPARA U KOTORU SU POVEZANI?" Radenković: Dovoljno je da vidimo gde ih hapse i SVE JE JASNO

Crna Hronika -

Dejan Radenković, kriminiolog i Radiša Roskić, advokat, gostovali su u jutarnjem programu Redakcija, u razgovoru povodom zaplene droge u Australiji.

ORAGNIZOVANI KRIMINAL:

Kada se kaže kavački klan pre svega se pomisli na rat sa suparničkim škaljarskim, na hapšenje čelnih ljudi klanova, međutim i ova zaplena droge u dalekoj Australiji pokazuje koliko je taj klan jak na međunarodnom nivou. Kako je to moguće? Kakva su operativna saznanja o tome gde sve kavački klan ima svoje "pipke"? Kada je reč o zapleni skoro tone droge u Australiji, crnogorski pomorci suočeni su sa ozbiljnim optužbama i čak im preti i doživotna kazna zatvora...

Radenković je dao uvid u "jačinu" kavačkog klana tako što se našalio:

- Eto u nečemu da smo ispred ostalog sveta -Jasno je da kriminalne grupe imaju saradnju da ostvare svoj cilj, a to je sticanje novca švercom droge. Organizovani kriminal ne poznaje granice. To zadaje muke organima reda, da saznaju kako oni rade. Zato je bitna međunarodna policijska saradnja - započinje Radenković.

Dejan Radenković, Radiša Roskić
foto: Kurir tv

On je iznenađen što se konkretna zaplena dogodila u Australiji.

- Nekako su je doturili i do tog tržišta - rekao je Radenković.

Roskić je prokomentarisao ove vesti iz pravnog aspekta.

- Postoje priče da su Kotor i Bar izloženi pritisku, a zarad toga da se uključe u šverc narkotika. Osim onih koji se dobrovoljno priključe u ove angažovanje, za druge se koriste ucene, pretnje... Ne čudi što su ovi crnogorski građani i kapetan broda i njegov prvi oficir bili uključeni u transport. Ovih 150.000 kilograma kokaina bilo je sakriveno u balansne tankove u kojima je inače voda radi balansiranja broda - rekao je Roskić.

Dejan Radenković, Radiša Roskić
foto: Kurir tv

Interesantnim je nazvao put droge.

- Čini mi se da je u opadanju direktno plasiranje droge na području Srbije i Crne Gore. Prekomorski transporti promenili su rutu, konkretno koakina, idu preko Holandije i Belgije, i iz tih luka se spuštaju prema drugim zemljama zapadne Evrope i prema Srbiji. Hapšenje ogranka kavačkog klana u Sloveniji je jedan primer. Novac je zajednički imenitelj svega toga - kaže Roskić.

Samo dva dana nakon zaplene, stigla je vest da je ranjen Kotoranin Vojin Stupar, navodi voditeljka, pa pita goste:

05:17

PAD KAVAČKOG KLANA I PUCNJAVA NA STUPARA U KOTORU SU POVEZANI? Radenković: Dovoljno je da vidimo gde su hapšenja i SVE JE JASNO

Da li može postojati veza između ovih dešavanja?

Sigurno da postoji, da bi došlo do zaplene, mora postojati dugoročan rad, odgovara Radenković.

- Uvek je dobro da postoji neko ko može da kaže, ili ko je pogodan da da određene podatke o prodaji droge. Ovaj kapetan i radnik koji su uhapšeni su samo izvršioci, vrbovani, ili dobrovoljno ili ucenjivani, ali rade ono što im je rečeno i to je i odlika organizovanja kriminalnih grupa. Svaki član ima svoj zadatak i ne mešaju se jedni sa drugim... Dovoljno je samo da vidimo gde se sve hapšenja vrše pa da shvatimo gde se oni sve nalaze. To je trgovina drogom i ne poznaje granice. Kako oni sarađuju tako je potrebno da se ponaša i policija i svi oni koji se bave suzbijanjem kriminala - rekao je Radenković.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja