OSUĐEN ZVICEROV BIZNISMEN IZ NEMAČKE ZBOG ŠVERCA DROGE: Dobio 8 godina zatvora, sudija ga opisao kao OZBILJNOG KRIMINALCA
Foto: Proifmedia, Privatna Arhiva

SUĐENJE U NEMAČKOJ

OSUĐEN ZVICEROV BIZNISMEN IZ NEMAČKE ZBOG ŠVERCA DROGE: Dobio 8 godina zatvora, sudija ga opisao kao OZBILJNOG KRIMINALCA

Crna Hronika -

Nemački biznismen koji je radio za odbeglog vođu Radoja Zvicera i kavački klan osuđen je na osam godina i tri meseca zatvora zbog umešanosti u šverc 49,5 kilograma droge.

Biznismen iz nemačkog grada Gisena osuđen je u toj zemlji, a prema optužnici, optuženi je u Holandiji kupio 12,5 kilograma heroina i 37 kilograma kokaina kako bi ih profitabilno prodao na području Gisena ili kako bi koordinirao njihov transport za šefa crnogorskog klana odbeglog Radoja Zvicera.

Kako prenosi "giessener-allgemeine.de", ime okrivljenog biznismena se ne navodi, a jedan od njegovih advokata Andreas Milh najavio je da će se žaliti na ovu presudu. Biznismen je bio uspešan na tržištu nekretnina, ali sudija Piter Najdel kaže da je on zapravo "ozbiljan kriminalac.

Radoje Zvicer
Radoje Zvicer foto: Shuterrstock, Privatna arhiva

Okrivljeni je, prema tvrdnjama Sedmog krivičnog veća, trgovao velikim količinama kokaina i heroina i pomagao i podržavao trgovinu drogom.

- To znači da je osuđen poslednji optuženi u procesu protiv trgovaca drogom povezanim sa kartelom koji pre svega deluje na Balkanu - piše u članku portala "giessener-allgemeine.de".

Sudski postupak je, navodi se u članku, bio jedan od prvih u Nemačkoj koji je zasnovan na podacima sa hakovanih Skaj kripto telefona koje je dostavio Europol. Kako sudija Najdel objašnjava u svojoj presudi, nije bilo svedoka, a nisu pronađeni ni kripto telefon, ni droga.

- U velikoj meri, zločini bi se mogli dokazati zbog istorije razgovora na šifrovanim i redovnim mobilnim telefonima okrivljenog biznismena. Odbrana je više puta sumnjala u upotrebljivost podataka koje su hakovali francuski istražni organi jer su prepreke za takve istrage u Francuskoj bile znatno manje nego u Nemačkoj. Sud to vidi drugačije - podaci su dobijeni na osnovu odluka francuskih sudova, nemačke vlasti nisu imale saznanja o istrazi pre nego što je Skaj ECC server ugašen. Oni bi tada podatke dobili preko pravne pomoći. Sudija Najdel ovo opisuje kao dostignuće prava Evropske zajednice. "Prekogranični zločini zahtevaju prekograničnu saradnju" - navedeno je u tekstu nemačkog portala.

(Kurir.rs - Dan, Giessener-allgemeine.de)

Bonus video:

04:40

OTKRIVEN SVETSKI SUPERKATREl! U Dubaiu uhapšen Tito, jedan od glavnih članova BELIVUK I ZVICER RADILI ZA NJEGA?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track