PREPISIVALI LEKOVE ZA RAST BEZ ZNANJA PACIJENATA PA IH PRODAVALI: Pala farmako mafija, oštetili RFZO ZA MILIONE!
Foto: Mup Srbije

javno tužilaštvo za organizovani kriminal

PREPISIVALI LEKOVE ZA RAST BEZ ZNANJA PACIJENATA PA IH PRODAVALI: Pala farmako mafija, oštetili RFZO ZA MILIONE!

Crna Hronika -

Po nalogu Javnog tužilaštva za organizovani kriminal u saradnji sa SBPOK nakon predistražnog postupka na teritoriji Srbije danas su uhapšeni pripadnici kriminalne grupe koju su činili lekari i farmaceuti!

- Uhapšeni su Z.S., O.Š., M.J., S.Z. i S.Z zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, zloupotreba službenog položaja i zloupotreba položaja odgovornog lica. Reč je o dve povezane organizovane kriminalne grupe koja je delovala u periodu od 22. 11. 2018. do 22.7. 2021. godine, od kojih su jednu grupu činili lekari (njih četvoro) iz Doma zdravlja Donja Gušterica, a drugu farmaceuti (njih sedmoro)iz Beograda, Kragujevca i Sremske Mitrovice - saopšteno je iz Javnog tužilaštva za organizovani kriminal.

Hapšenje, ilustracija
Hapšenje, ilustracijafoto: MUP Srbije

Prva organizovana kriminalna grupa, odnosno lekari, kako se navdi, je propisivala recepte za lekove hormone rasta pacijentima kojima nije bila potrebna terapija, niti su pregledani kod lekara , odnosno bez znanja pacijenata, da bi zatim slala te nezakonito propisane recepte pripadnicima druge organizovane kriminalne grupe , farmaceutima, koji su potom recepte realizovali tako što su podizali lekove u apotekama na teritoriji centralne Srbije bez znanja pacijenata kojima su lekovi propisani.

- Osumnjičeni na taj način protivpravno prisvojili propisane lekove čime je RFZO oštećen za iznos od 77. 931.760.26 dinara - navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, ranije je šestoro osumnjičenih koji su bili pripadnici ove dve organizovane kriminalne grupe priznalo izvršenje krivičnog dela i zaključilo sa Javnim tužilaštvom za organizovani kriminal sporazume o priznanju krivičnog dela koje je sud prihvatio.

- U toku su pretresi na više lokacija.U zakonom predviđenom roku policija će osumnjičene uz krivičnu prijavu sprovesti u Javno tužilaštvo za organizovani kriminal nakon čega će biti saslušani - dodaje se u saopštenju tužilaštva.

Kurir.rs/ J. S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track