"MAKO, DAJ MI ČISTE GAĆE LJUBAVI" Preslušani TAJNI RAZGOVORI klana! Belivuk drsko stupio na scenu, svedoka presekao OVIM pitanjem
Foto: Zorana Jevtić

Specijalni sud u beogradu

"MAKO, DAJ MI ČISTE GAĆE LJUBAVI" Preslušani TAJNI RAZGOVORI klana! Belivuk drsko stupio na scenu, svedoka presekao OVIM pitanjem

Crna Hronika -

Ilija Kovačević koji je danas svedočio pred Specijalnim sudom u Beogradu, sin je žestokog momka Zorana Kovačevića koji je ubijen 1998. u Beogradu, otkriva Kurir

U Specijalnom sudu u Beogradu saslušanjem svedoka Ilije Kovačevića, sina pokojnog Zorana Kovačevića Koče, danas je u 14.30 nastavljeno suđenje kriminalnoj grupi Veljka Beliuvka i Marka Miljkovića. Suđenje je, podsetimo, juče odloženo zbog smrtnog slučaja koji je u porodici imao član veća, a optuženi koji su u pritvoru nisu ni dovođeni u sudnicu.

U konvoju marica u pratnji Žandarmerije i policije pod rotacijama i sirenama, oni koji borave u Centralnom zatvoru prebačeni su u zgradu u Ustaničkoj ulici ispred koje danas dežuraju pripadnici policije sa maskama i dugim cevima. Ustanička ulica tokom sprovođenja optuženih, povremeno je zatvarana za saobraćaj.

18.25 - Sudsko veće vratilo se u sudnicu i saopštilo da je donelo odluku da trojica optuženih koja su tražila ukidanje pritvora, ostaju iza rešetaka

Sudija je saopštila da će suđenje biti nastavljeno 11. decembra u 14.30 sati kada će kao svedok biti pozvan svedok Igor Arizanović i svedok Petar Ilinković, koji je bio pozvan za danas ali se nije pojavio.

Na suđenje koje će biti održano 14. decembra sudija je kao svedoke pozvala tri žene, Dariju Janković, Dunju Vavić i Katarinu Mihajlović.

18.10 - Posle preslušavanja telefonskih razgovora, branioci optuženih Milovana Tadića, Alaska Stošića, Vladimira Greka

Zatražili su da im pritvor bude ukinut ili zamenjen blažom merom.

Tužilac Zoran Babić usprotivio se ovom predlogu, navodeći da i dalje postoje razlozi da ovi optuženi pripadnici kriminalne grupe Veljka Belivuka ostanu u pritvoru.

18.00 - U sudnici je pušten razgovor od 10.12.2020. između Vladimira Greka, čije je kodno ime pod kojim je prisluškivan bio Češalj 3 i nekoliko muškaraca

Međutim, razgovore sa Grekovog telefona, uglavnom vodi optuženi Veljko Belivuk.

- Ovo jeste moj telefon, ali nije moj glas - rekao je Grek.

Sudija je potom pozvala Belivuka i pitala ga da li je glas njegov.

- Jeste, ovo je moj glas, vidimo da ja nisam nikakva zver, nego pokušavam da pomognem da se pronađe dete koje je nestalo u kući strave u policiji. Vidi se da ja ne sarađuje, sa policijom, nego pokušavam da pomognem čoveku, znam da se zove Miško, da nađe svoje dete. Znam da je Strahinja,nebitno je s kim je otišao, nisam ja cinkaroš i da mu se i dan danas gubi trag. Tužilaštvo je preko medija pokušalo i to da nam pripiše. Ja razgovaram sa ocem tog dečaka - rekao je Belivuk.

Najverovatnije, reč je o nestalom Strahinji Markoviću.

Grek (Belivuk): E buraz Velja je. Evo došao do hotela, jel imaš broj od ćaleta od onog strahinje malog što je nestao

Muškarac: Nemam upisano, naćiću

Belivuk: Pokušavamo preko novinara da plasiramo, al mora murija da radi. Pozdravi ga,, recimu da forsiramo i da je jedina varijatna da nateramo muriju da nešto radi da pristane da priča sa novinarima.

Muškarac: Zvaću ga, ajde

Belivuk: Aj ljubi brat

Istog dana, Grek obaveštava Strahinjinog oca da je novinar uzeo broj i da će ga zvati.

Prethodno, istog dana, Belivuk razgovara sa ocem nestalog mlaldića, ali sa Grekovog telefona.

Belivuk: Miško, Velja je, kako si mi

Miško: Ej, evo brate kući sedim ko ludak

Belivuk: Ne znam šta da ti kažem, borimo se. Nema stvari koje nismo uradili da pomognemo. Policija je rekla da otvoreno neće to da radi, jer su to uradili njihovi prijatelji,saradnici, pa da probamo preko novina

Miško: Lažu me, mažu me. Ja sam čuo da je dva dana bio u 29. Nije mogao kao golub da odleti odatle.

Belivuk: Mogu ja da ti dam broj ovog novinara da dogovorite, da uradimo šta možemo. Evo daću ti ga na telefon, samo sekun.

Podsetimo, Strahinja Marković je nestao u junu 2020. i od tada mu se gubi svaki trag. Njegov otac Nenad Marković je ranije gostujući u jednoj emisiji potvrdio da ga je zvao Belivuk, za kog tada nije znao ko je i da ga je uputio da razgovara sa novinarima portala Krik.

Potom je u sudnici preslušano još nekoliko razgovora, među kojima je i razgovor Greka sa muškarcem, koji ga poziva da odu do Karaburme, jer tamo Belivuk i Miljković imaju problem sa profesionalnom upravnicom u zgradi u kojoj je kupljen novi stan i koja je zvala policiju.

17.30 - Sudija je saopštila da se sada nastavlja sa preslušavanjem audio zapisa

U sudnici je puštan razgovor između optuženog Marka Andrića iz Niša i izvesnog Dušana Mančića od 18. novembra 2020. u 19.05. Andrić je, kako je zabeleženo na dokumentu u društvu Mančića i tadašnje verenice Marije Stoiljković, u stanu, a Andrić i Mančić kako se sumnja, razgovaraju o trgovini narkoticima na teritoriji Niša. Na početku snimka se čuje šuštanje vode, pa se veruje da je on u kupatilu.

Andrić: Mako, daj mi čiste gaće ljubavi.

Andrić: U depresiji sam brate, oko kola sam upao. Ja bih bio debil kad bih pričao šta mi radimo.

Mančić: Jel Đole ima predstavu od koga ti to...

Andrić: Nema.

Za reč se javio Andrić i rekao da nije po Ustavu to što je prisluškivan u stanu u kom je živeo jer može da "laže, konstruiše, manipuliše". Ova devojka je sada udata, ima dete. To je bio naš stan u kom smo živeli. Ima i klip u kom mi gledamo drugi stan, planiramo da rušimo zid, pravimo veći objekat - rekao je Andrić.

Pre početka slušanja sledećeg razgovora, između njega i bivše verenice, sudija je odlučila da se prekine preslušavanje jer proizilazi da je sniman u stanu.

17.15 - Za sudsku govornicu je izašao i optuženi Marko Miljković

- Da je iskaz, kako kaže tužilaštvo, u skladu sa Lalićevim iskazom ne stoji. Lalić je rekao da mu duguje pare, ovaj kaže da mu ne duguje. Hrvatin Bojan je pričao da je sedeo kod Kovačevića dok su pripremali krivična dela, pa ne znam kako tužilaštvo ne goni Kovačevića. Da je radio za Srđana Lalića, nikada nije pomenuo do danas, ali nam nije rekao šta je radio. To servisiranje ostaće enigma do kraja života. Kao što sam već rekao, videli smo, kada on sprži te skaj telefone vraća ih na fabrička podešavanja, kako onda policija može da kaže da su neki telefoni imali Skaj aplikaciju. Najbitniji deo je da te aplikacije mogu da se koriste i bez kartica, a opet teza baznih stanica pada u vodu jer ako nemate karticu nemate ni baznu stanicu. Ovaj svedok nas je samo zbunio, nema pojma o čemu priča, samo priča ono što je cela Srbija čitala u novinama - počeo je izlaganje Miljković.

Potom se osvrnuo na deo iskaza Srđana Lalića o tome da je on preko skaja locirao u Grčkoj ubijene škaljarce Alana Kožara i Damira Hadžića.

- Čuli smo danas da ne može da se locira preko Skaja, naročito ako nisu kod istog agenta, a sigurno nismo bili kod istog. Čuli smo kako kažu psihijatri, evo ostalo mi je šta je rekla Ana Najman, da sa protokom stresa čovek može da se seti nečega. Evo voleo bih da ga veštačimo da vidimo kakav mu je to stres prošao pa se sada setio nekih stvari. Videli smo da je čovek voleo samo da igra igrice, da je imao svoj server za Skaj, da on ne zna ni kome predaje telefone. To je van pameti. On kao ode stavi na šank i ne zna kome je dao, a tamo ste imali dva šankera. Nemoguće da je promenio toliko od prvog iskaza do danas, neću da ulazim u to ko ga je instruisao - optužio je svedoka da ne govori istinu i vratio se na optuženičku klupu.

17.05 - Za govornicu izlazi optuženi Veljko Belivuk, koga je iz boksa za optužene izvelo pet zatvorskih stražara

- Iskaz svedoka je sve sem jasam i precizan. Ne znam da li je na granici tuposti ili ispod nje, ali on ne zna šta priča. Isti je slučaj kao sa svedocima saradnicima Bojanom Hrvatinom i Srđanom Lalićem koji su znali da su drogu kupovali samo od mene, Miljkovića i braće Budimir, pa tako i ovaj svedok zna da smo skaj imali samo ja i Miljković. Gle čuda, on ne zna da navede ni jedno drugo ime i prezime kome je prodavao telefone, što nema logike. U tužilaštvu za organizovani kriminal, on je samostalni prodavac Skaj telefona i takve aparate je pravio za mene i Miljkovića i ostavljao u restoranu Nišava, a danas nam ih je ostavljao u restoranu Partizan, da bi se potom, naknadna pamet javljala kako smo Miljković i ja bili kod njega ispred kuće - pokušao je da ospori iskaz svedoka Belivuk, koji je gestikulirao rukama i čitao sa papira koji je poneo sa sobom sa optuženičke klupe.

Potom je izneo primedbe na račun sudskog veća.

- Glavna primedba odnosi se sudija na vas, jer sam vas više puta molio da ne stajete na stranu tužilaštva. Kako god nazvali pitanje, sugestivno, ili kako god, ne znam ja kao Miljković da kažem tačno, on se baš ubacio u to, vi se uključite i pomognete, kao kada je Hrvatin rekao da je ona žica bila metar, metar i po, a on rekao da to nikada nije rekao. Zamoliću vas još jednom, tužilaštvu je sve dozvoljeno, nama ništa, osećaj iza stakla je jeziv. Došli smo u situaciju da nam se sve odbija, znam da ovo neće ništa promeniti u odnosu prema nama, ali biće bitno za koju godinu - rekao je Belivuk i vratio se na optuženičku klupu.

Za reč se potom javio optuženi Miloš Budimir koji je takođe prigovorio iskazu svedoka Ilije Kovačevića, tvrdeći da je on o Skaju drugačije govorio od svedoka saradnika Srđana Lalića.

- Ilija Kovačević je 19. maja 2021. u tužilaštvu rrekao da je bio u obavezi ako se nešto desi njegovim klijentima sprži naloge, a danas je rekao da se ugase, alii nam nije rekao ko je to rekao. Očigledno je rešio da promeni ploču - rekao je optuženi Budimir.

17.00 - Sudsko veće vratilo se u sudnicu i suđenje se nastavlja. Učesnici u postupku sada će moći da iznesu primedbe na iskaz saslušanog svedoka

Prvi se javio tužilac Saša Ivanić koji je naveo da je iskaz potupnosti u skladu sa izvedenim dokazima i iskazima svedoka saradnika.

Advokat Nikola Jerković potom je rekao da iskaz svedoka nije verodostajan.

16.13 - Za reč se javio i bivši specijalac, optuženi Nebojša Janković

Za reč se javio i bišvi specijalac, optuženi Nebojša Janković.

Janković: Vezano za lociranje Skaja, mene zanima da li si nekada nekoga locirao preko Skaj telefona?

Kovačević: Ne.

Podsetimo, svedok saradnik Srđan Lalić tokom svog svedočenja kriminalnu grupu Veljka Belivuka i Marka Miljkovića optužio je i za ubistvo "škaljaraca" Alana Kožara i Damira Hadžića na Krfu u julu 2020. On je tada naveo da ih je locirao jer je video da Skaj aplikaciju koriste na grčkoj mreži, što je bilo ključno za otkrivanje nijhove lokacije na kojoj se skrivaju.

Ispitivanje svedoka Ilije Kovačevića je završeno i sudsko veće je odlučilo da napravi pauzu.

16.04 - Tužilac ispituje Iliju Kovačevića

Tužilac Saša Ivanić ispituje svedoka Iliju Kovačevskog.

Tužilac: Kako vi vršite plaćanje Skaju, prema pin kodu ili prema niknejmu?

Kovačević: Prema pin kodu dobijate račun.

Tužilac: Da li se u taj telefon stavi neka kartica? Rekli ste da je Skaj aplikacija.

Kovačević: Obična kartica, a kartica je najčešće sa američke telekomunikacione mreže

Miljković se ponovo javlja da postavlja pitanja svedoku.

Miljković: Kako ste vi kupovali te kartice za koje kažeš da su iz Amerike?

Kovačević: Poruči se, suportu, i one stignu.

Miljković: Osim za nas trojicu da li znaš za bilo koji kontakt ko je iza njega?

Kovačević: Ne mogu da se setim.

Miljković: Da li Skaj aplikacija može da radi bez interneta?

Kovačević: Može na wifi, samo mu treba internet konekcija. Može i bez kartice, ali vam treba internet.

Miljković: Kako si plaćao te kartice?

Kovačević: Sve se Skaj kompaniji plaćalo kriptovalutama.

Miljković: Ako ja rešim da zamenim nalog, koji nije istekao, mogu li da ga prodam nekome?

Kovačević: Može.

15.50 - Marko Budimir izašao za pozornicu

Sledeći je izašao za govornicu optuženi Miloš Budimir.

Budimir: Kada je osnovan taj klub za igrice? Kada sta saznali da je jedan od braće Budimir osnivač?

Kovačević: Piše na papiru, mogu da ga dostavim, ne znam koji tačno.

Budimir: Koliko je prošlo od osnivanja do hapšenja?

Kovačević: Manje od godinu dana.

Budimir: Ko je bolji stručnjak za Skaj telefone, vi ili Srđan Lalić?

Sudija: Odbija se pitanje.

Budimir: Da li preko Skaj aplikacije može da se locira korisnik? U kom je gradu, državi?

Kovačević: Koliko znam ne.

Budimir: Da li je tebi Srđan Lalić rekao da će da ti oprosti dug koji nije mali ako pristaneš da kažeš da si radio Skaj za njega?

Kovačević: Ne dugujem nikome ništa.

Budimir: Ja sam bio dugo na šetnji sa Lalićem, pričao mi je da mu duguješ nekoliko desetina hiljada evra. Da li si imao svoj portal za distribuciju Skaja?

Kovačević: Koristio sam portal, ja sam imao svoj a Lalić je imao svoj, a ja sam servisirao

Sudija: Pošto ste rekli da postoje i te sličice, ako Vas neko kontaktira, a promenio je sličicu kako znate da je to on?

Kovačević: Pa zato što su postojali pin kodovi, a ja sam imao portal i mogao sam po tome da proverim. Uglavnom ljudi nisu menjali.

Budimir: Da li ste po nalogu Lalića nekada nekome spržili telefon i dali ga Laliću? Dođe Srđan Lalić i kaže sprži mi nalog, čovek je uhapšen, pa nalog stavite na drugi telefon?

Kovačević: Dešavalo se

Budimir: Da li ste posle hapšenja Srđana Lalića 4. februara 2021. spržili njegov nalog i predali ga nekome?

Kovačević: Ne sećam se.

Budimir: Rekli ste, kada neko ne plati vi mu spržite nalog, da li ga vi prodate nekom drugom?

Kovačević: Pa to bi bilo kao da prodajete praznu flašu koka kole, zašto bi neko kupio takav nalog

Niko od optuženih se više ne javlja da postavlja pitanja svedoku Iliji Kovačeviću. U nastavku ispitivaće ga tužilac Saša Ivanić.

15.40 - Za reč se javio Belivuk

Za reč se javio Belivuk koji će sledeći da postavlja pitanja svedoku, koji i dalje teško diše.

Sudija: Hoćete pauzu?

Kovačević: Ne, još jednu vodu ako može.

Belivuk: Kažeš da si ostavljao Skaj aparate u restoranu za mene i Miljkovića, ja tvrdim da se to nije desilo. Kažem da ga nisam imao uopšte. Je l' moguće, figurativno, da smo ih mi navodno uzimali i preprodavali dalje?

Kovačević: Mogli ste šta ste hteli, da uzmete za sebe, da poklonite, prodate.

Belivuk: Jeste li vi kao agent mogli da gledate poruke?

Kovačević: Ne.

Belivuk: Kako onda znaš da je baš naš telefon, a kažeš mogao sam da prodam. Šta ako smo prodali?

Kovačević: Znao sam po niknejmovima. Bile su i slike, kao na drugim društvenim mrežama.

Belivuk: Jesmo li mogli da menjamo niknejmove i slike?

Kovačević: Mogli ste, koliko puta dnevno hoćete.

Belivuk: Da li se fotografije koje se razmenjuju čuvaju u memoriji telefona ili u aplikaciji?

Kovačević: Ne znam, stvarno ne znam.

Belivuk: Da li se slika koju slikaš sada i pošalješ razlikuje od slike koju imaš sačuvanu u telefonu?

Kovačević: Ne piše to, ne znam

Belivuk: Evo ako ja sada slikam tebe, ne sebe, da ne bude da te plašim.

Kovačević: Mene

Belivuk: Šta si rekao sada? Evo vratićemo se na tebe. Pričali su ovde nešto ovi svedoci saradnici, da li su u tvojoj kući pripremana neka krivična dela od strane organizovane kriminalne grupe koju smo predvodili Marko i ja?

Sudija: Kakvo je to pitanje?

Belivuk: Hrvatin je to pričao, odlično. Da li ti znaš da se baviš molerskim i vodoinstalaterskim radovima. Da li znaš da promeniš VC šolju?

Sudija: Odbija se, kakve veze to ima.

Belivuk: Da li si ti meni nekada u ruke dao telefon sa Skaj aplikacijom?

Kovačević: Rekao sam malo pre kada ste ti i Marko došli nekim većim autom ispred moje kuće. Ne znam datum, ne znam ni registarske tablice ako ćete to sledeće da me pitate.

Belivuk: Nemam više šta da ga pitam.

15.00 - Miljković se javio da ispituje Kovačevića

Marko MIljković se javio da sledeći postavlja pitanja ovom svedoku kog je sudija ponovo pitala da li može da izdrži jer teško diše.

Miljković: Prvo pitanje Ilija, da li si Laliću ostao dužan neki novac?

Kovačević: Mislim da ne, da nikome nisam ostao dužan.

Miljković: Koliko dugo poznajete Veljka i mene?

Kovačević: Veljka jako dugo, jer smo kao deca odrasli u istom kraju, a vas sam upoznao na stadionu Partizana.

Miljković: Da li si se družio s Bojanom Hrvatinom, da li te posećivao kući?

Kovačević: Ja nisam imao para za lokal pa sam telefone servisirao kod kuće. Sećam se njega, lika, kada sam video slike po medijima da je dolazio kod mene kući, ne sećam se godine.

Miljković: Koliko si 2020. puta video Srđana Lalića?

Kovačević: Ne znam.

Miljković: Za šta si dobio platu od 1.500 evra od Lalića?

Kovačević: Za servis Skaj telefona.

Miljković: Hoćete da napravimo pauzu, on će da se sruši.

Kovačević: Neću da se srušim.

Miljković: Ko te pozvao na taj sastanak za E sport?

Kovačević: Ne sećam se, svi su znali ko sam, dobio sam poziv.

Miljković: Ko si ti?

Kovačević: Ja sam igrao igrice i želeo sam time da se bavim. Zvezda je to već imala

Miljković: Navijaš za Partizan?

Kovačević: Ceo život.

Miljković: Rekao si u istrazi da te neko pozvao s nepoznatog broja i rekao da dođeš na sastanak. Da li imaš običaj da se nalaziš s nepoznatim ljudima, jel to nelegalno?

Kovačević: Nije nelegalno, to su igrice.

Miljković: Jesi li ti uhapšen kada smo mi uhapšeni?

Kovačević: Jesam, u maj, valjda zbog Skaja.

Miljković: Jesu li ti našli pištolj?

Kovačević: Jesu majčin pištolj.

Miljković: Jesi li ti Lalićev agent za Skaj?

Kovačević: Pa nema Lalić svoju firmu, svoj Skaj. Možete da kažete da jesam zbog servisa, ali svako je to mogao da radi.

Miljković: Šta je to servis, ne razumem?

Kovačević: Pa Skaj telefoni su imali drugačije SIM kartice, nekada sam kada se pokvare morao da pišem da ih poprave. Nismo Lalić i ja imali nikakav dogovor, svi su znali da sam vešt sa tim.

Miljković: Ako kažeš da je svako to mogao da radi, zašto si odabran, za šta si dobijao platu?

Kovačević: Pa ne znam.

Miljković: Da li je to bilo legalno?

Kovačević: Jeste, imate i sad aplikacije

Miljković: Da li si sa Lalićem radio drugi posao, drogu?

Kovačević: Ne.

Miljković: A sa svedokom saradnikom Bojanom Hrvatinom?

Kovačević: Nisam.

Miljković: Rekao si u istrazi da je Lalić kupovao telefone od tebe, sada kažeš da si ih ti servisirao za njega. Kada lažeš, da te podsetim da je lažni iskaz krivično delo.

Kovačević: Ja sam rekao da sam već radio Skaj pre Lalića, taj dan kada sam došao na stadion oko tog I sporta, počeli smo razgovor o tome. Ja ne smatram da je različit iskaz. Mi smo sarađivali, svako je radio svoje.

Miljković: Ko napalćuje te telefone?

Kovačević: Kako ko naplaćuje?

Miljković: Pa nisi ih davao džabe, koje su kupci davali pare za te telefone?

Kovačević: Pa onome od koga kupe, novac ide firmi Skaju a agent zadržava procenat.

Miljković: Koliko si mesečno zarađivao od Skaja?

Kovačević: Ne znam, zaista

Miljković: Koliko si kijenata imao, sećaš se samo mene, Belivuka i Lalića?

Kovačević: Pa ne znam, imao sam ih dosta.

Sudija: Jeste li samo vi prodavali Skaj u Beogradu?

Kovačević: Ne, sigurno 20 ljudi,svako je to mogao da radi.

Miljković: Koliko si Kratosa imao u telefonu?

Kovačević: Ne sećam se, sećam se po naručivanju telefonu, doneo sam na stadion, dolazio sam električnim trotinetom.

Miljković: Koliko si imao Soprana, kako znaš da je Belivuk?

Kovačević: Po naručivanju telefona.

Miljković: Kako ti znaš da sam ja Kratos, šta ja to napišem kada naručim telefon?

Sudija: Pojasniću

Miljković: Sudija, meni se ne sviđa ovo što radite, vi mu pomažete, da se ja vratim na klupu?

Sudija: Molim Vas Miljkoviću, ja pojašnjavam pitanja koja svedoku nisu jasna.

Miljković: Koliko si puta na stadionu Partizana ostavljao telefone? U istrazi si pominjao neki restoran Nišava?

Kovačević: Pa i na stadionu sam, i u restoranu. Uglavnom sam ostavljao telefone.

Miljković: Koliko si nam naplaćivao telefone?

Kovačević: Kao i svima, imao sam tarifu.

Miljković: Kada si saznao naše ime i prezime, kako smo ti se predstavili kada smo se upoznali?

Kovačević: Saznao sam kada smo išli kod notara, za "I sport".

Miljković: Koliko si para dao ti za renoviranje?

Kovačević: Ništa.

Miljković: Znači, na lepe oči.

Kovačević: Ne, nego sam ja doveden kao neko ko se razume u igrice.

Sudija: Kako ste i kada vi saznali da je recimo Miljković Kratos?

Kovačević: Pa oni su se i između sebe tako zvali, nisu po imenu i prezimenu.

Miljković: Ko je mene tako zvao?

Kovačević: Mogu da se setim da je jednom Srđan Lalić rekao Kratos.

Miljković: Kad me to nazvao tako?

Kovačević: Pa ne znam, nekad sam mu dao i telefon na ruke.

Miljković: Pa malo pre je rekao da mi nije davao, nego je ostavljao, sad kaže da je dao. Jesi li dao ili nisi?

Kovačević: Jesam, jednom na stadionu, koliko se sećam.

Miljković: Koliko se sećaš, mnogo si nesiguran. Šta je to oko prženja telefona, objasni malo, je l' to znači da je isti kao kada ga predaš nekome u početnoj fazi?

Kovačević: Pa vraća se na fabrička podešavanja, on više u sebi ne poseduje Skaj aplikaciju

Miljković: E to me interesuje, ako kaže da je spržio telefone, kako je policija videla kada su oduzeti da oni imaju Skaj aplikaciju?

Kovačević: Pa ne znam. Koliko sam upućen, kad se sprži, nema više Skaj aplikaciju.

Miljković: Da li smo ti nekada slali glasovne poruke ili slike?

Kovačević: Ne mogu da se setim.

Miljković: Kome si predavao telefone u restoranu NIšava? Nama?

Kovačević: Ne znam, ne sećam se, ljudi su mi činili žao mi je što ih sada pominjem, ljude iz Nišave.

Miljković: Jesam li ja nekada bio kod tebe?

Kovačević: Jednom, imali ste maske one za koronu, crne. Sedeli ste u kolima, ja sam izašao i dao vam telefone.

Miljković: Da li ti je neko od nas nekada tražio da spržiš bilo koji telefon?

Kovačević: To je bilo opšte za sve klijente, da se telefon sada nije u njegovom posedu.

Kovačević: Jel mogu da dobijem čašu vode, usta su mi se osušila.

Miljković: Da li si mogao da spržiš telefon nekoga ko nije tvoj klijent?

Kovačević: Ne može.

Miljković: Da li smo ti tražili nekada da spržiš nekome nalog, tipa "aj sprži Peru Perića"?

Kovačević: Ne sećam se, imao sam puno zahteva različitih. Sigurno jeste, al' ne sećam se kada.

Miljković: To se kaže ne znam, kako sigurno, ne znam.

Sudija: Miljkoviću!

Miljković: Ovde se radi o ozbiljnim stvarima, možda je ovo njemu igrica, ali nije. Ne može tako da odgovara. Ko mu je dao nalog da posle našeg hapšenja sprži telefone? Je l' ti poslao Lalić poruku da pržiš naloge?

Kovačević: Pa i Lalić je uhapšen tada.

Mijković: Ja sam pre Lalića. Mi smo uhapšeni 4. februara 2021., kog dana ste spržili?

Kovačević: Čim sam saznao iz medija.

Miljković: Sadžaj koji telefon poseduje vezano za Skaj, nalaze se samo u Skaj aplikacijii? Koliko se dugo čuvaju poruke?

Kovačević: Pa vi birate koliko prepisivanje ili fotografije čuvate u telefonu.

Miljković: Kada se sprži, šta je sa fotografijama, porukama?

Kovačević: Pa vrati se na fabrička podešavanja, ne znam tačno.

Miljković: Pa ko zna, kaži nam koga da zovemo. Meni ovo vređa inteligenciju.

Miljković: Da li može da se desi da ti Pera Perić pošalje poruku da spržiš naloge Belivuku i Miljkoviću, da te neko prevari da spržiš nekome telefon i da taj neko ko nije ostao bez telefona ostane bez svih podataka?

Kovačević: Pa morao je vlasnik da javi, ili neko blizak

Miljković: Zlonamera klasična, imao toliko klijenata a samo nas zna.

Miljković: Da li znaš još neke agente koji su radili za Lalića?

Kovačević: Znam da ih je bilo, ali ne znam imena.

14.45 - Ilija Kovačević stao za sudsku pozornicu

Sudija je pozvala svedoka Iliju Kovačevića da uđe u sudnicu i stane za sudsku govornicu.

- Rođen sam 1995., od oca Zorana - rekao je Ilija Kovačević pre nego što je za sudskom govornicom položio zakletvu da će govoriti istinu i da ništa neće prećutati.

Sudija: Saslušani ste u maju 2021. Da li ostajete pri iskazu, znate na koje okolnosti sve svedočili, ispričajte sve što vam je poznato?

Kovačević: Ja sam došao vezano za projekat, trebao sam da budem vođa projekta i da osmislim sve vezano za "E sport Partizan", odnosi se na video igrice. Bilo je pet osnivača, renovirale su se prostorije na stadionu Partizana, naručivale su se komponente, sređivan toalet, da bi igrači mogli da dolaze i da se takmičimo. Osnivači smo bili ja, Srđan Lalić, Veljko Belivuk, Marko Miljković i jedan od braće Budimir.

Sudija: Gde su tačno prostorije bile?

Kovačević: To je bilo kada se uđe i popne uz stepenice.

Sudija: Čime ste se još bavili?

Kovačević: Samouk sam, uvek sam se bavio popravkom kompjutera i tehnike, ugrađivao sam i tu Skaj aplikaciju na telefone.

Inače, Kovačević teško diše dok govori, pa mu je sudija rekla "polako, samo polako govorite".

Sudija: Objasnite vezano za tu Skaj aplikaciju.

Kovačević: Ja sam počeo oko Skaja da sarađujem sa Srđanom Lalićem (prim. aut. svedokom-saradnikom). Ja sam radio za sebe, imao sam svoje klijente, ali sam servisirao i Lalićeve. Mi smo, kako da vam objasnim, radili svi pod istom platformom.

Sudija: Da li su vam neki od optuženih bili klijenti?

Kovačević: Da ne računamo Lalića, Veljko Belivuk i Marko Miljković. Oni su već imali skaj, ja sam servisirao po narudžbini. Lalić je bio Beri, Miljković Kratos, a Belivuk Soprano.

Sudija: Da li ste vi imali Skaj?

Kovačević: Jesam, do samog dana gašenja. Moj niknejm je bio uvek Grin, i nešto bih dodao uz to.

Sudija: Kako ste znali niknejmove ostalih?

Kovačević: Pa prosto kad servisiram. I po naručivanju telefona sam to znao.

Sudija: Koje su bile vaše obaveze, jesu li vam rekli šta da radite?

Kovačević: Kada recimo klijent izgubi telefon, kada ga više ne poseduje, ja ga ugasim. Ipak je to aplikacija koja se bazirala na privatnosti.

Sudija: Da li ste od njih dobijali instrukcije, da spržite, ugasite?

Kovačević: To je termin koji se koristi, kada recimo neko ne plati, vi ga samo ugasite, isto je kao kada ne platite kablovsku. Ja sam znao, kada sam saznao šta je bilo, da treba da ugasim.

Sudija: Rekli ste kod tužioca, ako se nešto desi, da treba da ga ugasite?

Kovačević: Ostajem pri tome, saznao sam iz medija šta se desilo, da više ne poseduju Skaj i kao sa svakim drugim klijentom sam ga ugasio. Kada sam to uradio, vraćeni su telefoni na fabrička podešavanja.

Ilija Kovačević potvrdio je da je Skaj telefone vođama grupe ugasio na dan njihovog hapšenja.

Sudija: Moram da vas pitam, da li vam je dobro, je l' možete da nastavite?

Kovačević: Dobro mi je, nastavićemo.

Pitanja sada postavlja, zastupnik oštećene porodice ubijenog Gorana Mihajlovića, advokat Ivan Ninić.

Ninić: Koliko ste korisnika imali u Srbiji?

Kovačević: Zaista ne znam.

Ninić: Mimo grupe Belivuk, da li ste te uređaje prodavali drugim kupcima?

Kovačević: Razumete, vi odete na sajt Skaja, u čet prozoru pitate gde možete da kupite i oni vas usmere. Vrlo je bila jednostavna stvar.

Ninić: Da li ste radili samostalno ili sa Lalićem?

Kovačević: Pa radili smo zajedno, a imao sam i svoje klijente.

Sudija je svedoku rekla da je svedok saradnik Srđan Lalić izjavio da je Kovačević radio za njega.

Kovačević: Prodavao sam i za njega, pod servisom smatram kada sam pripremao korisničke naloge.

Ninić: Jeste li prodavali drugim ljudima mimo Belivukovog klana?

Kovačević: Pa ne znam, nisam obraćao pažnju, jer se aplikacija bazira na privatnosti.

Ninić: Da li ste prodali nekome po prezimenu Papić?

Kovačević: Ne znam zaista.

14.37 - Sudsko veće počelo sa prozivkom optuženih

Sudsko veće ušlo je u sudnicu i počelo sa prozivkom optuženih. Iz boksa za optužene prvi su potvrdili prisustvo Belivuk i Miljković, a potom za njima i ostali optuženi.

Boris Karapandžić koji je 7. novembra krvav i sa podlivima primljen u Urgentni centar gde mu je ukazana pomoć, kao i jedina žena optužena u klanu Slađana Sekulić, koja je nedavno imala hiruršku intervenciju ni danas nisu prisutni u sudnici i protiv njih je postupak razdvojen.

Advokat Sanja Ćeriman obavestila je sudsko veće da se Slađani Sekulić stanje zakomplikovalo i da neće moći da dođe ni na sledeće suđenje zakazano za 11. decembar. Sudija Vinka Beraha je zatražila da za Karapandžića advokati dostave dokumentaciju, jer je on otpušten i nalazi se u dobrom stanju.

Sudija je potom pozvala svedoka Iliju Kovačevića da uđe u sudnicu i stane za sudsku govornicu.

Podsetimo, Kovačević je saslušan u tužilaštvu kao svedok u istrazi i on je tada priznao da je pripadnicima kriminalne grupe prodavao Skaj telefone, kao i da ih je "jednim klikom spržio", na dan kada su uhapšeni 4. februara 2021.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja