ONI SU NAJPOZNATIJI MAFIJAŠKI SINOVI! KRENULI OČEVIM STOPAMA, NEKI SKUPO PLATILI: Deca kriminalaca često i sama postanu kriminalci
Foto: Privatna Arhiva, Dado Đilas

za mesec dana njih četvoro bilo u fokusu

ONI SU NAJPOZNATIJI MAFIJAŠKI SINOVI! KRENULI OČEVIM STOPAMA, NEKI SKUPO PLATILI: Deca kriminalaca često i sama postanu kriminalci

Crna Hronika -

U poslednjih mesec dana u žiži se našlo čak četvoro dece poznatih žestokih momaka iz prošlosti, zbog problema sa zakonom

Na suđenju klanu Veljka Belivuka i Marka Miljkovića u petak je svedočio Ilija Kovačević, čovek za Skaj telefone, ali i sin Zorana Kovačevića Koče, žestokog momka sa beogradskog asfalta koji je devedesetih godina držao lanac kockarnica i sportskih kladionica, a ubijen je u sačekuši 1998.

Nedozvoljeno oružje

Kovačević, koji je jedan od ključnih svedoka u procesu protiv surove kriminalne grupe, nije jedini sin kriminalca koji je u poslednjih desetak dana bio tema medija, a pojedini naslednici žestokih momaka su završili i sa lsicisama na rukama.

Zoran Kovačević Koča
Zoran Kovačević Kočafoto: Privatna Arhiva

Tako je početkom novembra uhapšen sin Ljubomira Jovanovića Staklenog, ali i Milana Narančića Limuna. Inače, Stakleni je bio pripadnik surčinskog klana i blizak prijatelj Ljubiše Buhe Čumeta, dok je Limun, takođe, važio za pripadnika "surčinaca".

- Gvozdenu Jovanoviću se stavlja na teret nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija u sticaju sa krivičnim delom sprečavanje službenog lica u vršenju službene radnje - podsetio je naš izvor i dodao da je sa Jovanovićem mlađim tada priveden i Nikola Narančić, Limunov sina.

Izvor podseća i da su Stakleni i njegov sin Gvozden zajedno hapšeni 2016. ispred beogradske Palate pravde, pošto su kod njih nađene lažne policijske značke. I mlađi sin Jovanovića bio je tema crne hronike 2019.

Gvozden Jovanović
Gvozden Jovanovićfoto: Privatna Arhiva

- Dragoslav Jovanović se ubio pošto je pucao u grudi i ruku svojoj supruzi, a potom je misleći da ju je ubio pucao sebi u glavu. Nekoliko dana posle samoubistva, u septičkoj jami na jednom od placeva njegovog oca, nađena su tri tela ljudi čiji je nestanak bio prijavljen 10. juna 2019. Otkriveno je da je Dragoslav osumnjičen za trostruko ubistvo - podsetio je izvor.

Krađa peska

Tokom ovog meseca u žiži se našao i Nemanja Milenković, naslednik Dejana Milenkovića Bagzija, svedoka-saradnika u procesima protiv zemunskog klana.

- Njegovo ime se poslednjih dana spominjalo zbog navodne umešanosti u malverzacije sa građevinskim materijalom, odnosno sa krađom peska u Jakovu - kaže sagovornik i podseća da ovo nije prvi put da se Milenković junior našao pod lupom istražitelja.

Nemanja i Dejan Milenković
Nemanja i Dejan Milenkovićfoto: STR / AFP / Profimedia, Dado Đilas

- On je 2017. hapšen zbog sumnje da je potezao "hekler". Priveden je nakon što je na društvenim mrežama osvanuo snimak na kom se vidi kako grupa momaka hoda šumom, peva, a jedan od njih puca iz automata - dodaje izvor.

Kriminolog Dobrivoje Radovanović objasnio je ranije da se muška deca uglavnom identifikuju s očevima i da ih gledaju kao uzore.

Vrednosni sistem

- Veoma retko se dešava da oni pođu drugačijim putem. U većini slučajeva nastavljaju "karijeru" očeva ili prihvataju njihove vrednosne sisteme. Zato i imamo to pravilo da sinovi kriminalaca i sami postaju kriminalci - kaže Radovanović:

- Deca lekara okreću se medicini, glumaca glumi, a kriminalca kriminalu jer rastu u takvom okruženju. U takvoj atmosferi odrastanja važna je uloga majke jer je ona ta koja može malo da koči takvo ponašanje. Dete takođe vidi posledice takvog očevog ponašanja, pa iako se okrene kriminalu, ne čini zločine istog tipa.

x Šijani

Sin Zorana Šijana, ubijenog vođe surčinskog klana i poznatog kriminalca iz devedestih, i pevačice Goce Božinovske, Mirko Šijan, privođen je zbog tuča, posedovanja kokaina, bahate vožnje, ali i izazivanja udesa.

Svojevremeno je bio i proteran iz Crne Gore.

Mirko i Zoran Šijan
Mirko i Zoran Šijanfoto: Damir Dervišagić

Drugi Šijanov sin, Vukašin, priveden je 2019. zbog pucnjave na Novom Beogradu, koja je izbila zbog reda oko šiš ćevapa, ali i učestvovanja u pucnjavi u julu 2022. u kojoj su on i njegov prijatelj upucali muškarca. Vukašin je zbog toga osuđen na godinu i po dana zatvora.

x Buhe

Boško Buha, sin Ljubiše Buhe Čumeta, nekadašnjeg vođe surčinskog klana i prvog svedoka-saradnika u istoriji srpskog pravosuđa, hapšen je u januaru 2019., i to posle svađe u saobraćaju. Kako se tada sumnjalo, Buha mlađi je pretio policajcu "kalašnjikovim".

Ljubiša Buha
Ljubiša Buhafoto: Ana Paunković

Privođen je i u februaru prošle godine, kada je napao A. S. u Surčinu, udario ga u glavu i oteo mu 500 evra. Buha junior je zbog toga osuđen na kaznu od 10 meseci kućnog zatvora.

x Lainovići

Sin ubijenog novosadskog kriminalca Branislava Lainovića Dugog je definitivno pošao očevim stopama i, kako se sumnja, učestvovao je u likvidaciji vođa "škaljarskog klana" Igora Dedovića i Stevana Stamatovića u Atini 2020.

Ljubomir i Branislav Lainović
Ljubomir i Branislav Lainovićfoto: Privatna arhiva

Lainović je nakon ovog zločina nestao sa radara i vodi se kao nestao, a navodno je njegov nestanak prijavljen i policiji. Inače, mlađem Lainoviću se pred Višim sudom u Beogradu sudilo za učestvovanje u ubistvu Petra Arsića (38) u februaru 2018. na Vidikovcu, ali je oslobođen optužbi.

x Vilotijevići

Sinovi Nikšićianina, visokopozicioniranog pripadnika novosadskog podzemlja, Kićuna Vilotijevića, koji je ubijen 1999, krenuli su očevim stopama.

Vilotijevići su i rođaci pevačice Dare Bubamare, a Kićunov sin Filip je u oktobru 2015. ubijen u sačekuši na Paliću. I njegov brat Stefan bio je na meti ubica 2018, kada je preživeo ranjavanje u glavu.

Filip i Stefan Vilotijević
Filip i Stefan Vilotijević

Na njega i Vladimira Roganovića, pripadnika kavačkog klana, pucano je ispred restorana u Beču. Roganović je od povreda preminuo, a Vilotijević se oporavio i navodno vratio u Srbiju.

x Uskokovići

Zoran Uskoković, sin Zorana Uskokovića Skoleta, ubijenog 2000, a koji je važio za čoveka s one strane zakona, ubijen je 2021. Ovaj mladić navodno nije dovođen u vezu s kriminalom pre ubistva, a njegovo telo nađeno je 30. januara 2021. na Kanarevom brdu u Beogradu.

Zoran Uskoković
Zoran Uskokovićfoto: Facebook/ Zoran Uskoković

Kamere su snimile napadača, maskiranog u starca, sa štapom u ruci i šubarom na glavi. Ubistvo Uskokovića mlađeg po svemu sudeći je delo profesionalca, a egzekutor do danas nije pronađen. Takođe, još uvek se ne zna ni motiv likvidacije.

Stariji Uskoković, inače, je dovođen u vezu sa ubistvom Željka Ražbnatovića Arkana.

x Bojovići

Nemanja Bojović, zvani Hemija, označen je kao vođa podmlatka zemunskog klana, a bio je osuđen je na šest godina zatvora zbog trgovine drogom, pokušaja ubistava, reketiranja, razbojništava.

Po izlasku iz zatvora opet je uhapšen, i to u jednom beogradskom lokalu, kada su kod njega nađeni kokain i spid. Ove godine na njegovu kuću Zemunu je bačena bomba, a samo mesec dana pre toga ranjen je u istoj toj ulici.

Nemanja Bojović
Nemanja Bojovićfoto: Facebook

Njegov otac je Goran Bojović Amonijak koji je likvidiran 1992. godine kao istaknuti član srpskog podzemlja.

Kurir.rs / D.A.

Bonus video:

05:16

MAFIJA U CRNOJ GORI JE SAMO MALO OŠTEĆENA! Eksperti o tunelu ispod suda u Podgorici: Promenite zakon i napravite SUDSKU POLICIJU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track