"PREP'O SAM SE SAM SEBE" Saslušan begunac i "kavčanin" Mladen Samardžija: Osumnjičen i da je pretio inspektoru i njegovoj porodici
Foto: Printscreen YouTube

tužilaštvo

"PREP'O SAM SE SAM SEBE" Saslušan begunac i "kavčanin" Mladen Samardžija: Osumnjičen i da je pretio inspektoru i njegovoj porodici

Crna Hronika -

U Sudu Bosne i Hercegovine održano je ročište za određivanje pritvora Mladenu Samardžiji, koji je uhapšen a Jahrini po poternici Slovenije na kojoj je označen kao pripadnik "kavačkog klana".

On se sumnjiči za organizovani kriminal u vezi sa krijumčarenjem veće količine teških droga sa područja Južne Amerike i Evrope u Bosniu i Hercegovinu.

Tužilaštvo u BiH je navelo kako je Samardžija, koji je inače rođen u Sloveniji, iz te zemlje pobegao 2021. godine kada su mu uhapšene "kolege" zbog trgovine drogom i da je tada došao u BiH, te pribavio državljanstvo.

Mladen Samardžija, hapšenje
foto: MUP Republike Srpske

Iako je Slovenija raspisala međunarodnu poternicu za njim, on nije isporučen. Ranije je već služio zavorsku kaznu u Sloveniji gdje je imao telefon i Sky aplikaciju preko koje je prodavao drogu po Evropi.

Kazali su i kako su kolege i Slovenije poslale veliki broj dokaza i operativnih informacija ko je i šta radi Samardžija. Takođe, određeni broj dokaza, dodaju, dostavio je i Europol te su zatražili otvaranje istražnih radnji.

Tužilac je naveo i kako Samardžija ima organizovanu kriminalnu grupu u kojoj su osobe od ranije poznate istražnim organima, a koje su u bekstvu. Navodno, Samardžija je robu nabavljao u Sloveniji te je dovozio u BiH.

Mladen Samardžija
foto: Europol

Rečeno je i da postoje transkripti Samardžijinih razgovora te da je preslušana audiokonverzacija u kojoj se čuje da je imao nameru napasti porodicu inspektora Uprave za organizovani i teški kriminal MUP-a Republike Srpske što ih je, naveli su, posebno zabrinulo.

Naglasili su i kako svedoci neće da svedoče jer se plaše, te da Samardžija raspolaže i enormnim količinama novca.

- Kada je uhapšen u Istočnom Sarajevu kod njega je pronađeno 80.000 evra - rekli su iz tamošnjeg tužilaštva.

Dodato je i da mu je prilikom hapšenja pronađeno i pet mobilnih telefona, kao i da Samardžija poseduje "najskuplja vozila u BiH", a da nema radni odnos i izvor novca.

- Bit će mu oduzet i apartman na Jahorini - kazao je tužilac.

1 / 3 Foto: MUP Republike Srpske

Ipak, odbrana je navela kako 90 posto stvari navedenih u predlogu za određivanje pritvora nije tačno. Njima je, kažu, dostavljen kao dokaz "samo jedan papir koji nije ni ovjeren".

Odbrana u potpunosti spori osnovanu sumnju kao opšti uslov za određivanje pritvora.

- Gde je ta silna droga o kojoj govori tužilaštvo? Čime se dokazuje da je pretio inspektorima? – neka su od pitanja advokatice.

Nesporna je, kaže, poternica iz Slovenije, ali tu nema osnova za određivanje pritvora Samardžiji, jer on iz BiH ne može da pobegne.

Svesni su, kako je dodala, da će mu biti određen jednomesečni pritvor i da nemaju silnih prigovora u tom delu, ali su zatražili da se nakon toga on pusti uz određene mere zabrane ili u kućni pritvor do okončanja istrage.

Navela je i kako je dokaz o poreklu 80.000 KM dostavljen Tužilaštvu. Tužilac je kasnije pojasnio da imaju svedoka koji tvrdi suprotno, a onda se u sudnici obratio i Samardžija.

- Sam sam se prep'o sebe. K'o da nisam ja - kazao je on referišući se na izlaganje Tužilaštva.

Poručio je da nije nikoga ubio, niti je kome dete dirao govoreći o pretnjama inspektoru.

Sudija Mirsad Strika poručio je odbrani da sarađuje sa Tužilaštvom, a optuženom je kazao:

- Možda se ne prepoznajete, ali to će se pokazati za nekoliko meseci. Ne možemo na jednom ročištu rešiti situaciju.

Sud je nakon ročišta doneo odluku da se Samardžiji odredi pritvor iz svih razloga koje je navelo tužilaštvo.

(Kurir.rs/Faktor.ba)

Bonus video:

02:44

ŠKALJARSKI VS KAVAČKI KLAN: Šestogodišnji rat odneo više od 50 žrtava (KURIR TV)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track