FILIPU KORAĆU PRETI DOŽIVOTNA ROBIJA U FRANCUSKOJ: "Moj klijent živi u Italiji, a imao je samo epizodične kontakte s kriminalcem"!
Foto: Aleksandar Jovanović Cile

parisko tužilaštvo

FILIPU KORAĆU PRETI DOŽIVOTNA ROBIJA U FRANCUSKOJ: "Moj klijent živi u Italiji, a imao je samo epizodične kontakte s kriminalcem"!

Crna Hronika -

Filipu Koraću, koji je pre tri dana iz Mađarske izručen Francuskoj, koja ga tereti za šverc narkotika i oružja, kao i za pranje novca, u Francuskoj preti doživotna robija. Osumnjičeni Korać je, kako se saznaje, posle hapšenja negirao krivicu.

Pariska tužiteljka Laura Bekju, rekla je da je protiv Filipa Koraća i još 11 osoba u utorak podignuta optužnica od strane sudije Nacionalne nadležnosti za borbu protiv organizovanog kriminala (Junalco).

Filip Korać
Filip Korać foto: Aleksandar Jovanović Cile

- Korać se tereti za organizovanje grupe čija je delatnost trgovina drogom, krivično delo za koje je propisana kazna doživotnog zatvora. Osim za uvoz i šverc droge, tereti se i za pranje novca organizovanih bandi, kao i za krivična dela u vezi sa oružjem. Određen mu je istražni zatvor - saopšteno je iz tužilaštva u Parizu.

U saopštenju za javnost, pariska tužiteljka Laura Bekju pozdravila je sudsku i policijsku saradnju sa Eurodžastom i Evropolom.

Slučaj je, podsetila je, započeo dešifrovanjem komunikacija sa Skaj aplikacije, koja je bila popularna među kriminalcima i dešifrovana 2021. godine, kao i analizom bankarskih i finansijskih kretanja.

- Predvođena posebno Centralnom kancelarijom za suzbijanje teškog finansijskog kriminala (OCRGDF), istraga je utvrdila da je srpski pojedinac, osumnjičeni Filip Korać, bio u srcu velike kriminalne grupe koja se bavila trgovinom drogom - navelo je tužilaštvo u oktobru.

Iz tužilaštva su podsetili i da je osumnjičenog Filipa Koroća, koji je od strane francuskih istražitelja označen kao vođa balkanskog mafijaškog klana, mađarska policija uhapsila je 3. oktobra u Segedinu, a kod sebe je navodno imao crnogorska dokumenta. Mađarske vlasti su ga francuskim nadležnim organima predali 12. decembra i smešten je u istražni zatvor.

Ilustracija sudnica
Ilustracija sudnicafoto: Nebojša Mandić

- Regionalni sud u Budimpešti nije se protivio njegovom izručenju. Parisko tužilaštvo je preciziralo da da je muškarac umešan u trgovinu drogom i oružjem većih razmera, kao i u slučaj organizovanog pranja para - navode izvori.

Advokat Me Buzijan Biljilj, kaže da njen klijent negira navode optužnice.

- Filip K. osporava činjenice i osuđuje postupke koji se vode, a koji narušavaju slobodu pojedinca - izjavio je Koraćev advokat.

On tvrdi da njegov klijent nikada nije osuđivan, da živi u Italiji i da je imao samo "epizodične i retke kontakte s drugim kriminalcem".

Bonus video:

00:49

ORGANIZOVAN KRIMINAL IMA SAMO JEDAN CILJ! Stručnjaci za Kurir TV o povezanosti Zvicera i Gogića: Školski primer, pogodan za šverc!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track