"RISTO JE UKRAO JEDNOM TURČINU MILION EVRA I POBEGAO U BUGARSKU": U Istanbulu održano suđenje kavčanima zbog ubistva škaljarca!
Foto: turska policija, Printscreen

negiraju krivicu

"RISTO JE UKRAO JEDNOM TURČINU MILION EVRA I POBEGAO U BUGARSKU": U Istanbulu održano suđenje kavčanima zbog ubistva škaljarca!

Crna Hronika -

Pred sudom u Istanbulu juče je održano treće po redu ročište okrivljenim pripadnicima kavačkog klana, Željku Bojaniću, Radoju Živkoviću Žutom, inače rođaku Radoja Zvicera, odbeglog vođe "kavčana", i Milanu Vujotiću.

Njima, kao i Hakanu Kaptunu, državljaninu Turske, sudi se zbog optužbi da su 2020. godine namamili, oteli, mučili i ubili Rista Mijanovića, visokopozicioniranog pripadnika škaljarskog klana, a potom njegovo telo zakopali u dvorištu vile Željka Bojanića u Istanbulu.

Risto Mijanović
Risto Mijanovićfoto: Youtube/Habertürk TV, turska policija

Kako navode turski mediji, u sud su pristigli rezultati veštačenja koji idu u prilog navodima tužilaštva da je Mijanović, koji je u Turskoj koristio ime Ali Matić, otet i ubijen između 11. septembra i 10. novembra 2020. godine.

- U sud je stiglo veštačenje sačinjeno nakon pretresa Bojanićeve vile 6. novembra 2023. U izveštaju, koji upoređuje mesto mučenja "škaljarca" sa fotografija koje su nađene na fleš disku okrivljenog Rodoja Živkoviča, sa fotografijama snimljenim na dan pretresa vile od strane policije, navodi se da je stručna komisija zaključila da se radi o istom mestu - čulo se na jučerašnjem suđenju.

Optuženi Željko Bojanić, koji je iz pritvora doveden u sud, juče je rekao "da se slike sa fleš diska i slike koje su sačinili istražitelji u njegovoj kući ne poklapaju".

Slike mučenja Mijanovića
Slike mučenja Mijanovićafoto: Printscreen/odatv.com

- Pločice ne liče jedna na drugu - tvrdio je Bojanić, dok je njegov advokat Tener Akinči rekao "da odbrana ne može da prihvati izveštaj veštaka, jer sumnjaju u kompetentnost stručnjaka koji su ga sačinili".

- Izveštaj je neoprezno napisan. Fotografija za koju se navodi da je oduzeta od okrivljenog Radoja, dobijena je od okrivljenog Željka - rekao je advokat.

Na jučerašnjem ročištu svedočili su i policijski službenici koji su pretresli vilu. Dok su svedoci policajci tvrdili da su prilikom pretresa i hapšenja podsetili okrivljenog Bojanića na njegova prava i tvrdili da im je sam dao lozinku za telefon, okrivljeni Bojanić je rekao da mu ništa nije rečeno, da su mu s leđa stavili lisice na ruke i držali ga na kolenima 4,5 sati bez advokata, da su insistirali da govori turski, da je morao da potpiše kada su doneli turska dokumenta.

Željko Bojanić
Željko Bojanićfoto: Printscreen

Bojanić je tvrdio i da Risto Mijanović nije mrtav.

- Nemam nikakve veze sa otmicom niti sa ostalim optuženima. Risto, koji je navodno ubijen, ušao je u Tursku 2018. godine, a ne 2020. godine. Te 2018. je ukrao milion evra od jednog čoveka u Turskoj, a zatim je pobegao u Bugarsku i tamo bio priveden. Risto nije bio u Turskoj od 10. oktobra 2018. godine, ali ja sam ovde optužen iako nema dokaza. Ja ovde ne vidim nikakav zločin, ništa nisam uradio. Niko nije dolazio u moju kuću, u kojoj živimo kao porodica, nemam nikakve veze sa događajima, nevin sam. Nisam ništa uradio, moram da budem pušten, tražim oslobađanje - rekao je on.

I drugi optuženi su tražili da budu oslobođeni, tvrdeći da sa krivičnim delima opisanim u optužnici nemaju nikakve veze. Međutim, sud je odlučio da produži pritvor okrivljenima i predložio da se ovaj postupak spoji sa postupkom za ubistvo Jovana Vukotića, vođe škaljarskog klana 8. septembra 2022. godine u Istanbulu, a u kom postupku su okrivljeni takođe Radoje Živković i Milan Vujotić.

Podsetimo, u optužnici se navodi da su okrivljeni bili članovi zločinačke organizacije kavački klan, te da su namamili u klopku Ristu Mijanovića, visokopozicioniranog člana zločinačke organizacije škaljarski klan, sa kojim je vladao animozitet.

- Pozvali su ga u restoran u Uskumrukoju. Kidnapovali su Mijanovića i odveli ga u vilu Željka Bojanića, koja se takođe nalazila u blizini restorana. Optuženi su Ristu Mijanovića mučili vezanih ruku i nogu i zalepljenih usta, te ga ubili i zakopali - navodi se u optužnici.

Radoje Živković
Radoje Živkovićfoto: Police Turkey

Navode optužnice je pored Bojanića negirao i Radoje Živković.

- Taj fleš disk na kom su nađene navodno slike mučenja mi je dao advokat i to za slučaj u Crnoj Gori. Nemam nikakve veze sa njima. Nisam umešan u ubistvo. Nikoga nisam kidnapovao, mučio ili ubio.Pokojnog Ristu ne poznajem. Ne poznajem optužene u ovom slučaju osim Milana Vujotića. Ne poznajem vlasnika vile Željka Bojanića - branio se Živković, koji se pominje i u predmetu koji se u Beogradu vodi protiv pripadnika klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, koji su bili "produžena ruka" kavačkog klana.

Tužilaštvo za okrivljene Živkovića i Vujotića traži doživotnu kaznu zatvora, dok za Hakana Kaptana traži kaznu zatvora u trajanju od dve godine i po do šest godin. Za Željka Bojanića traže zatvorsku kaznu u trajanju od četiri i po godine do 11 godina.

Bonus video:

00:49

ORGANIZOVAN KRIMINAL IMA SAMO JEDAN CILJ! Stručnjaci za Kurir TV o povezanosti Zvicera i Gogića: Školski primer, pogodan za šverc!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track