10 STRAŽARA RAZDVAJA BELIVUKA I MILJKOVIĆA OD SVEDOKA SARADNIKA Napeto na suđenju: Šta se smejete, je l' vama neko ubijen?
Foto: Privatna arhiva, Dado Đilas, Zorana Jevtić, Nenad Kostić

suđenje klanu veljka belivuka

10 STRAŽARA RAZDVAJA BELIVUKA I MILJKOVIĆA OD SVEDOKA SARADNIKA Napeto na suđenju: Šta se smejete, je l' vama neko ubijen?

Crna Hronika -

U Specijalnom sudu u Beogradu nastavljeno je suđenje kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, čiji su pripadnici optuženi za sedam ubistava, otmice, silovanje i trgovinu drogom oružjem.

18.50 - Odbijeni predlozi branilaca, suđenje završeno za danas

Sudsko veće vratilo se u sudnicu i saopštilo da je donelo odluku da optuženi ostaju u pritvoru i da se predlozi branilaca odbijaju.

Suđenje je za danas završeno i nastavak je zakazan za 25, 26. 28. i 29. mart kada će se nastaviti sa pregledanjem dokaza sa Skaja.

17.55 - Završeno izvođenje dokaza sa Skaja, procesni predlozi

Sudsko veće saopštilo je da se za danas završava sa izvođenjem dokaza sa Skaja i da se prelazi na procesne predloge. Prvi se za reč javio advokat Dalibor Katančević, branilac Nemanje Lakićevića.

Katančević: Ovde se govori o Skaj grupi tri osobe a govore dve osobe. Za ono što se tvrdi da je glas Nemanje Lakićevića, on se obraća osobi koja je Pile. Ja tvrdim da ovo što je dostavljeno kao njegov razgovor, nema nikakve veze sa njegovim telefonom. Meni ovo zaista deluje kao da je neko snimao Lakićevića pa slao dalje. Ovo je potpuno rasulo što se tiče dokaza, kako je ovo predstavljeno, nije mi jasno. Vezano za sve što smo izvodili ovde, sve su to transkripti, dajte nam izvorno da utvrdimo, to nije dokazno sredstvo. Sve što je vezano za Lakićevića je od 20.11.2020., 10 dana posle ubistva Radojevića

Tužilac: Glasovne poruke su izvorno ono što čujemo i što smo slušali, prepis je nešto drugo. Ovo su izvornici, postoji fleš

Katančević: Potpuna neistina, tužialc kaže da je izvornik fleš. Pa kako nema 150.000 korisnika? Ako je zaista zaplenjen server, morate da imate 150.000 korisnika, to je izvornik a ne fleš na kom je samo 15 telefona

Tužilac: Niko nije mogao da vrši ispravke u materijalu, izvorno kako su stigli tako su. To je početak i kraj svake priče, nisu moguće nikakve prepravke

Advokat Katančević je posle izlaganja o Skaju predložio da Nemanji Lakićeviću bude ukinut pritvor.

Evo došao je i taj famozni Skaj. Tri i po godine čovek bez razloga sedi u pritvoru. Ostajem pri predlogu da mu se odredi bilo koja druga blaža mera. Molim da razmotrite sve ovo i da mu pritvor ukinete - rako je Katančević.

I branilac Milovana Tadića, advokat Nikola Jerković zatražio je da optuženom bude ukinut pritvor i zamenjen jemstvom.

Advokat Boško MIlić, branilac Aleksandra Vučeljića stavio je takođe predlog da optuženom pritvor bude zamenjen blažom merom, pre svega kućnim pritvorom.

I branilac Alekse Šejića, Nemanja Srzentić predložio je da Šejiću bude ukinut pritvor.

I branilac Vladimira Greka, advokat Marina Srdić predložila je da mu pritvor bude zamenjen kućnim pritvorom.

Boško Tampulja, advokat Senada Rešovića, izneo je isti predlog za ukidanje pritvora ili zamenu blažom merom.

Advokat Stefan Stajić, branilac Alekse Stošića takođe je zatražio da se optuženom ukine pritvor.

Tužilac Zoran Babić naveo je da se protivi predlog za ukidanje pritvora za osmoro optuženih, navodeći da tužilaštvo traži da im se pritvor produži.

Sudsko veće se povuklo da bi donelo odluku.

17.00 - Nastavlja se izvođenje dokaza sa Skaja

Sudsko veće vratilo se u sudnicu u kojoj će se nastaviti sa izvođenjem dokaza sa Skaja, vezano za ubistvo Zdravka Radojevića.

Jelena Veličković, koja je u prvom delu suđenja sedela u publici, sada je prešla i sedi u sudnici sa advokatima.

U sudnici se potom prikazuju poruke od 1. novembra 2020. u čet grupi. Miljković prema optužnici šalje poruku: Ajde, kako hoćete Kaniđu imamo na dugme kad se dogovorimo"

Tužilac je pitao Lalića: Pokojni Zdravko Radojević koji je niknejm na Skaju imao?

Lalić: Kaniđa. Mi smo tada već sve imali o njemu, bilo je samo pitanje tajminga kada će da se krene u realizaciju.

Za reč se javio i Miljković:

- Srđan Lalić laže, on priča svoje imaginarijume.

Advokat Lazarević: Niti je dokazano ko je poruku poslao, niti ko je Kaniđa

U sudnici je potom prikazana fotografija ulice u kojoj je navodno živeo Radojević, slikana iz automobila, a zatim i poruke koje su razmenjivali.

- Kući je svinja.

- Nisam lud brate da ga ne vidim.

U sudnici je potom prikazana slika Radojevića, koji leži na stomaku u crvenom duksu i farmerkama, ruku vezanih iza leđa, dok su ispod njega najloni.

Lalić: Na fotografiji je Zdravko Radojević. Miljković i ja nismo bili u kući u Ritopeku, nego u Lisičjem potoku.

Tužilac: Gde je sačinjena?

Lalić: U tajnoj prostoriji u Ritopeku, u takozvanoj klanici.

Tužilac je potom predložio da se izvedu poruke koje su razmenjivali 24. novembra.

- Ubili smo momka koji je pucao na Kantonu

- On je mrtav nekoliko dana

Inače, poruke su prikazane na engleskom jeziku, pa se za reč javio advokat Nikola Jerković, branilac Marka Miljkovića:

- Kako da verujemo ovoj fotošopiranoj tabeli kada niko nije rekao da je pisao na engleskom jeziku.

Sledeće su prikazane tri fotografije, na jednoj je Radojević koji sedi i u ruci drži municiju, zatim kako sedi sa hirurškom maskom na licu i slika na kojoj je vezan i stomakom okrenut ka zemlji, leži na najlonu.

U porukama koje su potom izvedene kao dokaz

- Evo kaniđa kaže da puni utoku kreće sad na areda

- hahaha daj tu sliku da imamo

- sapleo se kaniđa

- daj brate su sliku da imam

- evo stavio je i masku

Lalić: Na toj slici smo mu odvezali liscice, stavili smo streč foliju i jedan pištolj smo mu doneli. On ga je ispipao da bi ostavio svoj DNK i tragove i naređeno mu je da napuni okvir. Ova slika je sačinjena na spratu u Ritopeku. Fotografija sa maskom je isto sa sprata kuće, bio je nateran da kašlje u masku da bi ostavio tragove. Maksa i oružje su stavljeni u kesu, da bi se posle upotrebili za fingiranu pucnjavu na Marka Budimira.

Lalić je potvrdio i da je na slici na kojoj leži na najlonima Radojević.

Tužilac je potom pitao ko su Kaniđa i Ares.

Lalić: Kaniđa je Radojević, Ares Miloš Budimir. Ovo je konverzacija u našoj grupi, koja je oslikavala šalu Marka Budimira i odnosila se na događaj koji smo mi iscenirali.

Tužilac je potom pitao drugog saradnika Bojana Hrvatina da li su mu poznate fotografije i on je potvrdio da je na njima Radojević.

Hrvatin: Bio sam prisutan. Ovde Radojević svojim rukama pipa oružje i municiju da bi ostavio tragove za lažnu pucnjavu. Kada leži, to je iz skrivene prostorije, tu smo ga doveli, držali smo ga pod mišku Veljko Belivuk i ja, Draganić je išao ispred da otvara vrata. Zalepili smo mu usta trakom da ne bi vrištao da ga čuju komšije.

Inače, kako se navodi u optužnici uz sliku na kojoj leži na najlonima, poslali su prikazane poruke "sapleo se Kaniđa" i "carski".

Za reč se javio i optuženi Miloš Budimir.

Miloš Budimir: Ove slike vratile su me u detinjstvo kada su neki ljudi vodili mečku kroz našu ulicu i kada zasviraju, ona igra. Tako je sada ovde, kad tužilac zasvira, svedoci saradnici igraju

Sudija: Ne možete da dajete komentarišete na način koji nije primeren mestu na kom smo

Budimir: Sudija, mene to asociralo, ako su se uvredili izvinjavam se. Hteo sam da kažem, tužilac nam je podvalio i neke poruke na engleskom koje je zaboravio da prevede. Ovaj poslušnik Lalić je rekao da sam ja neki Ares, ja sam Miloš Budimir glavom i bradom

Za govornicu je izašao i Miljković.

Miljković: Vidimo opet nesklad između Lalića i tužilaštva, kao to su bile neke šale. Kako mi da mu verujemo sada bilo šta. Kod njih ništa ne štima, sve ide niz vodu, hvata ih panika, zato imaju i ovaj engleski.

Sledeći dokaz koji se izvodi je razgovor koji su vodili tvezano za ubistvo Radojevića. Prema optužnici 10. decembra na čet grupu razmenjuju sledeće poruke:

- Zaj*ban bio Kaniđa u svoje vreme

- Da znam gde je sada tačno obet bih ga ubio

Navodno Miloš budimir piše:

- Ja sam ga samo raskomadao, ja mu šamar nisam lupio, ja sam ga našadao malo.Morao sam da ga ponizim da shvati da je ispod nas, pošto je u jednom trenutku počeo da se k...či, pa sam ga nabo u glavu.

Slede poruke na istoj grupi:

- Čovek nikad batine nije dobio

- Nije realno koliko sam loše procenio tog čoveka, mislio sam da je baš mangup,

- sve nas lagao

- baš je bio bolestan. I u glavu, a i ovi ostali organi mu nisu bili baš nešto

Tužilac je pozvao svedoka saradnika Lalića da objasni na šta se odnose ove poruke.

Lalić: Ovo je grupa na kojoj smo pisali, on nije puno tučen. Dobio je samo nekoliko udaraca od Miloša Budimira i Marka Miljkovića

Za reč se javio Belivuk.

Belivuk: Nisam bio u grupi, laže.

Izašao je i Miloš Budimir, koji je inače bio Radojevićev kum.

Budimir: Nisam bio ni u kakvoj grupi, osim navijačkoj.

Miljković: Iz ovih tabela može da se piše i briše šta hoćete

U sudnici je prikazana i izjava optuženog Nemanje Lakićevića, koju je dao posle nestanka Radojevića 10. novembra 2020. Potom, prema optužnici razgovaraju Miljković, optuženi Nemanja Lakićević i još jedan muškarac.

- Rekao sam ti tako da će da bude. Ništa brate, šta da ti kažem, odmaraj od ove korone, ako nešto treba piše

- Ako te neko pita, taj auto si dobio preko druga nema veze sa Zdravkom. Nećeš da pitaš o poslovima, hoćeš o Zdravku

- I brate u svojstvu građanina mogu da te zovu jednom, ne dva puta. Odeš sa advokatom, on kaže nemate pravo dva puta da ga zovete samo jednom

- brate, sad me zovu na informativni razgovor, ne u svojstsvu građanina

Potom vode razgovore o automobilima, mercedesu, lend roveru i drugim vozilima koja su prema optužnici pripadnici Belivukovog klana oterali s auto placa posle njegovog ubistva.

- Pričaj ovako, nemaš šta da pričaš dao si izjavu u svojstvu građanina, kolima se baviš, nemaš šta da im objašnjavaš.

- Dobro još jednom pile, znači došli su momci uzeli su mečke, onda je došao dečko uzeo rovera. Kažeš ne znaš, moraju da pitaju Zdravka i to je to, nisi ti nikoga slao po kola nego Zdravko. Znači ne znate ko je oterao kola, neka pitaju Zdravka

U sudnici su potom prikazane poruke, u kojima takođe razgovaraju o tome šta Lakićević da kaže u polciji o Radojeviću i automobilima.

Tužilac je pitao potom saradnika Lalića da li prepoznaje glasove.

Lalić: Prepoznajem Marka Miljkovića i Nemanju Lakićevića. Pa to je posle otmice i ubistva Radojevića i manipulacija vozilima koja smo uzeli. Miljković je pripremao Lakićevića kako da nastupi u policiji, znao sam ga kao Čipi i Džeri, njega i Arizanovća koji je bio vlasnik placa.

Advokat Dalibor Katančević pitao je Lalića da li je nekada pričao sa Lakićevićem i da li zna njegov glas.

Lalić: Nisam nikada pričao sa njim, ali smo puno vremena tada Miljković i ja provodili zajedno i uglavno smo ove stvari radili zajedno. On i ja smo kuću napustili pre ubistva i uglavnom smo se bavili ovim kolima.

Miljković: Sve što je izgovorio sada Lalić, laže.

Inače, kada Miljković i Belivuk iz boksa za optužene ulaze u sudnicu kako bi komentarisali dokaze, između njih i svedoka saradnika koji sede u delu sudnice, stoji najmanje 10 sudskih i zatvorskih stražara.

Za govornicu je izašao i optuženi Lakićević.

Lakićević: Ovi snimci su nastali 10 dana posle ubistva Zdravka, stavljate me u grupu sa ljudima koje nikada u životu nisam video i kojima se sudi za ubistvo mog najboljeg druga. Po savetu advokata neću da se izjašnjavam o Skaj komunikaciji.

Sudsko veće saopštilo je da se za danas završava sa izvođenjem dokaza sa Skaja i da se prelazi na procesne predloge. Prvi se za reč javio advokat Dalibor Katančević, branilac Nemanje Lakićevića.

15.31 - Ubistvo Zdravka Radojevića

U sudnici se prelazi na pregledanje materijala sa Skaja vezano za ubistvo Zdravka Radojevića. Radojević je ubijen u oktobru 2020.

Prvo su pregledane fotografije na kojima se vidi grafit "Zdravko p***a" a onda i poruke koje je navodno Radojević razmenjivao sa nepoznatom osobom i u kojima piše da će "da ih pobije sve"

- Deci ću im vaditi oči za ovo. Sa fantomkama izašli - piše on i dobija odgovor da se ne nervira i da će "završiti to"

- Sad sam zvao da im poručim da ću im oči vaditi za ovo - piše u poruci koja je prikazana.

Potom su prikazane slike Zdravka Radojevića na planini, sa sinom, ali i njegovog automobila.

Tužilac pita svedoka saradnika Bojana Hrvatina da li zna o porukama i slikama.

Hrvatin: Znam da je provociran precrtavanjem grafita za pokojnog brata. Znam da su pričali da on zbog toga hoće, ako ne nađe Marka Budimira, da mu udari na ženu i decu. Ja sam znao za Zdravka iz priča Budimira ali sam ga video tek kada smo ga na prevaru zarobili u kući. To na slikama je on, u njegovom ubistvu sam učestvovao.

1 / 8 Foto: Privatna arhiva

Tužilac: Jel vam poznato nešto oko ovog automobila?

Hrvatin: Tu sam sliku dobio pre plana za otmicu, od Miloša Budimira. Mislim da su bili u inostranstvu kada mi je poslao sliku tog "mercedesa" S klase, da pita da li hoću da idem da mu postavim eksploziv, rekao sam da hoću, ali se odustalo. To je njegov "mercedes"

Svedok saradnik Srđan Lalić kaže da Zdravko Radojević poruke, u kojima se žali da je prežvrljan grafit, razmenjuje sa istaknutim članom škaljarskog klana "Đukićem ili Vukadinovićem".

Lalić: Mi smo došli u posed tih poruka, često smo dolazili do tih poruka. Njihovu komuniakciju smo često imali priliku da vidimo, vidite ostrašćenost u njima, i zato su nekada reakcije bile kakve su bile.

U sudnici se nastavlja sa prikazivanjem fotografija, na jednoj je slika laptopa na kom neko, na ekranu prstom pokazuje za jednu zgradu, a potom i slika strelica koje upućuju na isti ulaz zgrade. Potom su prikazane noćne slike.

- Ulica bratstva jedinistva, ideš, pravo, ima Soker, tu živi, ti valjda znaš kladionice. Ili je parkiran gde je Soker ili u tom nizu - čuje se u glasovnoj poruci koja je puštena.

Tužilac: Da li je Hrvatinu nešto poznato oko pratnje i glasa?

Hrvatin: Glas je Miloša Budimira, o pratnji ništa ne znam.

Tužilac: Isto pitanje za Lalića

Lalić: Oni su korespondirali sa Draganom Mitrovićem i jednim momkom koji je na Skaju bio Veks, braća Budimir su pokušala da ga lociraju, jer se tada još razmatralo da mu se postavi eksploziv

Miloš Budimir: Da ponovim, krivo mi je što sam bio bolestan i nisam mogao da se branim od laži poslušnika tužilaštva, ko zna koliko su puta rekli moje ime ovde. Ovo nije moj glas.

Veljko Belivuk: Na ovome što smo sada čuli, a što ne znamo šta je, nije glas Miloša Budimira

Marko Miljković: Na ovom tonskom zapisniku, tvrdim, nije glas Miloša Budimira.

U sudnici je potom prikazana fotografija sivog foksvagen pasata, kao i fotografije od 30. oktobra 2020. a potom i poruke koje prate slike i u kojima članove pokušavaju da lociraju automobil koji Zdravko Radojević vozi, jer prema tvrdnjama svedoka saradnika tada još uvek razmatraju da mu postave eksploziv.

- Ovaj auto tražimo - piše u jednoj poruci uz sliku koja je poslata.

- Znam, znam

- Treba nada da nam pišete samo kad je tamo da se obilazi

- Može da bude i neka B klasa

- Živi kod Sokera

- Znam gde živi

- Za početak treba da nađemo kola brate

Tužilac je pitao svedoka saradnika Hrvatina da li mu je poznat taj automobil.

Hrvatin: Znam da je dok smo ga čekali da dođe na Lastu, kada je otet, pominjan taj sivi pasat, tim vozilom je došao.

U sudnici se potom prikazuju poruke od 1. novembra 2020. u čet grupi u kojoj su prema tvrdnjama tužilaštva bili okrivljeni Marko Miljković, Belivuk i braća Budimir, a u kojoj kako se navodi u optužnici Miljković šalje sliku "pasata".

- Ovaj sad vozi brate, S klasu je sakrio

- Ispred zgrade je auto, ovaj pasat

Svedok saradnik Srđan Lalić je na pitanje tužioca prokomentarisao da je taj pasat vozio Radojević i da ga je kasnije on lično vozio do Košutnjaka i da je imao specifičnu pregradu iza radija.

Sudsko veće je odlučilo da sada napravi pauzu od pola sata.

Inače, u delu u kom sedi publika, iza boksa za optužene dok su prikazivane fotografije ubijenih došlo je do manjeg incidenta pošto su se dvojica mladića smejala.

- Šta se smejete, je l' vama neko ubijen - pitala ih je udovica ubijenog Gorana Veličkovića Goksija, koja je takođe sedela u publici, ali se rasprava u publici tada završila.

15.21 - Prikazane fotografije iskasapljenog tela Lazara Vukićevića

Potom se prelazi pregledanje fotografija iskasapljenog tela Lazara Vukićevića, na kojima mu je odsečena glava stavljena na leđa, prst jedne ruke stavljen u zadnjicu, kao i nos sa odsečene glave.

Takođe su prikazane slike na kojima živ, ali vezan i izvučen sedi na stolici, dok mu neko drži uperen pištolj u glavu, a dršku memtle na telu, kao i kako položen leži na zemlji potrbuške, vezanih ruku i nogu.

Tužilac: Ko je na fotografijama?

Lalić: Lazar Vukićević, na nekim se vidim ja. Na prvoj je raskomadano telo Vukićevića

Tužilac: Ko je učestvovao u komadanju tela?

Lalić: Braća Budimir i ja.

Tužilac: Vidimo povrede na telu, čime su nastale?

Lalić: Petožilnim kablom, te fotografije su napravljene sutradan, pa su se otoci i podlivi proširi. Po tome može da se vidi koje su slike od te večeri, a koje sutradan. Na metalnoj crnoj stolici, gde mu je zabačena glava, to je neposredno pošto je izgubio život. Tu je i jakna kojom smo ga ogrnuli, kada smo misli da ćemo moći da ga ispitujemo. Na jednoj slici je lopata iza glave, drži je Marko Budimir. Na sledećoj je odvojena glava, tu je i plava sekira, ne mogu da kažem sigurno ko je odvojio glavu, ali smo braća Budimir i ja učestvovali u usitnjavanju tela.

Lalić: Sledeća slika, neposredno pošto je izgubio život, na stolici je. Drška od lopate je postavljena preko nogu da ne bi mogao da se pomera. Na slici ja držim Lazarov glok. Deo otoka na zadnjici, koji se vide na slici, je i od stolice

Tužilac: Ko je osmislio da se ovakve fotografije prave od tela?

Lalić: To je bilo prvi put kod Gorana Veličkovića, Belivuk je to osmislio, bila je velika ostrašćenost u tom ratu, dominirala je takva atmosfera nasilja - rekao je komentarišući fotografiju na kojoj je prst ruke ubijenog stavljen u njegovu zadnjicu.

Advokat Aleksandar Šćekić: Ko je od trojice koji su bili tamo smislio da uradi tu grozotu?

Lalić: Ne znam ko je smislio, svi smo učestvovali u tome.

Šćekić: Ko ga je najviše tukao, vidi se da je puno tučen?

Lalić: Ja sam ga najviše tukao tim kablom, Marko Budimir lopatom.

Marko Budimir: Ja samo da kažem da ništa od ovoga što je Lalić rekao da sam radio, držao lopatu, slikao, ništa od toga nisam radio.

Miloš Budimir: Meni je jako krivo što sam bio bolestan ovih dana, pola sata sam ovde i u svakoj drugoj Lalićevoj rečenici su braća Budimir. Ja razumem da je on saradnik tužilaštva, ali on je jedan lažov i manipulator, a on neka nastavi da zadovoljava svoje

Advokat Dejan Lazarević se ponovo javio za reč tvrdeći da je reč o fotošopiranim fotografijama.

- Jedino veštak može da nam objasni šta se radilo da bi se ovakve fotografije napravile - rekao je Lazarević.

15.13 - Prikazane fotografije Lazara Vukićevića

U sudnici je potom prikazano šest fotografija na kojima se vidi nag Lazar Vukićević, dok mu neko krvavu glavu drži rukama. Vide se na slici crvene rukavice, sat na ruci osobe u farmerkama. Na jednoj slici su i Belivuk i Miljković, koji se najverovatnije slikaju u ogledalu, dok drže podignut srednji prst.

Lalić: Ovo na slici sam ja, čovek koji ga drži za glavu. Iza se vidi zeleno crevo, koje je korišćeno za polivanje, mučenje Lazara Vukićevića, a koristilo se i za čišćenje prostorije. To crevo je bilo tu u prostoriji. Na drugoj slici je takođe nag Lazar Vukićević, iza sam ja, to su moje patike. Na toj slici ima dosta krvi, on je obilno krvario i to sve iz glave, od povreda koje je dobio još tokom savlađivanja čim je izašao iz kola.

Tužilac: Ko pravi ove fotografije?

Lalić: Ne mogu sa sigurnošću da kažem koji, jedan od braće Budimir. Belivuk i Miljković su tražili da im se pošalju slike brutalnosti.

Tužilac: Sledeća fotografija?

Lalić: To su Veljko i Marko. Na poslednjoj fotografiji je Lazar Vukićević, u kasnijoj fazi mučenja, već je bled i krvarenje polako prestaje.

Sudija: To se dešavalo u skrivenoj prostoriji, a sečenje i mlevenje tela?

Lalić: Sve se dešavalo tu. Ranije je usitnjavanje bilo u toj prostoriji, a dok je mašina bila u garaži, mlelo se u garaži. Tada se najlon postvljao i u garaži. U vreme ubistva Lazara Vukićevića mašina je bila u garaži, tek je kasnije prebačena u skrivenu prostoriju. Za Lazara je usitnjavanje bilo u skrivenoj prostoriji a mlevenje u garaži.

Zastupnik porodice Vukićević advokat Aleksandar Šćekić pitao je ko je na poslednjoj fotografiji, na šta je Lalić odgovorio da je na slici na kojoj je u kući muškarac, Marko Budimir.

Advokat Dejan Lazarević: Zašto je veličina glave daleko veća od trupa može samo veštak da nam kaže, da objasni da li je slika fotošopirana. Ovakve fotošopirane slike, svaki veštak može da kaže, radi se o disproporciji određenih delova tela.

Optuženi Miloš Budimir: Pošto Lalić kaže da je slikao neko od braće Budimir, samo da kažem da nikada ništa nismo slikali ni ja ni moj brat.

14.56 - Pušten audio zapis iz 2020. godine

Sudsko veće se vratilo u sudnicu i sudija Vinka Beraha Nikićević je saopštila da se odbija zahtev za izuzeće, kao nedozvoljen, jer razlozi koje je naveo ne spadaju u razloge za izuzeće.

- Naravno da ćemo se vratiti u nekom momentu i da će Miloš Budimir moći da se izjasni na Skaj aplikaciju koju smo do sada izveli - saopštila je sudija.

Sudija: Pre nego što nastavimo sa izvođenjem dokaza, vratila bih se na audio zapis od 14.10.2020.

U jednoj poruci optuženi Vlade Draganić navodno kaže:

- Mali pegla, sve vrag nosi, ja nemoj polako, sačekaj malo, strpi se

Potom navodno Belivuk šalje glasovnu poruku u kojoj se smeje:

- To još nismo radili, ko se setio te gadosti leba ti, je l promenio priču bar do kraja, reci mi samo, je l bio hrabar do kraja, da ga još više mrzim ili je postao p***a pred kraj

Sudija je pozvala svedoka saradnika Srđana Lalića da pojasni da li je zaista postojala pegla i na šta se misli kada se kaže "to još nismo radili"

Lalić: Čuju se Draganić i Belivuk. Nije bilo pegle, to je bilo žargonski. Prilikom polivanja vodom i batina, nismo uspeli ništa da dobijemo, on je bio jedva svestan, davao je reakcije. Pomenuto je "ko se setio te gadosti", Veljko je pitao verovatno jer je pomislio da smo mu crevo stavili i pustili vodu u ždrelo, ali nije bilo tako, polivali smo ga.

Za reč se javio Belivuk

Belivuk: Ja nisam shvatio ništa, ovo nije moj glas. Zbunili ste ga, eto tako to izgleda kada se ne pripremi za pitanja.

Za govornicu je izašao i Marko Miljković.

Miljković: Čuli smo kada ste pitali Lalića za tu peglu, on kaže da je Draganić mislio "tukli nekoga", on zna i šta Draganić misli. Onda priča naučene tekstove, to znači da je izmislio i da je neko tučen, samo ponavlja izmišljeni tekst.

Za reč se javio i Draganić.

Draganić: Ja bih da se ispravim samo, Lalić je rekao da su bile dve faze za Vukićevića, unutra i napolju. Rekao je "apelovao sam na druge učesnike da reaguju i da neutrališu pretnju, Draganić nije reagovao, ali ostali jesu. Počeli su da šutiraju i udaraju Vukićevića po glavi i on je ostao bez svesti". Znači, neistinu je rekao juče da sam ga ja tukao.

Lalić: Draganićeva uloga je bila da reaguje ako Lazar Vukićević potegne oružje i on se u tom smislu nije snašao.

Podsetimo, Vukićević je prema optužnici namamljen na prevaru u kuću u Ritopeku 14. oktobra 2020, pošto su kako se navodi, Belivuk i Miljković u Crnoj Gori oteli škaljarca Mileta Radulovića i sa njegovog telefona pisali Vukićeviću da dođe "da deru Vepra", a kako je svedok saradnik pojasnio Veprom su škaljarci zvali Belivuka.

Veljko Belivuk, Marko Miljković, Lazar Vukićević
foto: MUP RS, Zorana Jevtić

14.50 - Nastavlja se sa čitanjem, gledanjem i slušanjem dokumentacije sa Skaj Aplikacije

Lazaravić: Pošto nastavljate gde smo stali, ja podnosim zahtev za vaše izuzeće. Optuženi Budimir nije bio prisutan i nije upoznat sa materijalima koji su izvedeni, narušava mu se pravo na odbranu u postupku, preskočili ste ono što je bilo neophodno da se uradi, da se ponovo izvedu dokazi ako već spajate postupak. Izražavam sumnju u vašu objektivnost i zato podnosim zahtev za izuzeće

Miloš Budimir je izveden za sudsku govornicu, posle zahteva koji je izneo njegov advokat.

Budimir: Samo da kažem da se pridružujem rečima mog advokata Dejana Lazarevića.

Sudsko veće povuklo se kako bi odlučilo o ovom predlogu.+

14.35 - Sudsko veće u sudnici

Sudsko veće ušlo je u sudnicu i počelo da proziva sve prisutne. Prvi su da su tu potvrdila dva Javna tužioca za organizovani kriminal, koji zastupaju optužnicu, potom, optuženi, njihovi advokati, zastupnici porodica žrtava kao i svedoci saradnici.

U publici je juče bio prisutan i otac Lazara Vukićevića, ali on danas nike došao u sud.

Optuženi Miloš Budimir koji zbog stomačnih problema nije prisustvovao na prethodna tri ročišta, danas je ponovo u sudnici. On je za sudskom govornicom čestitao sudiji Dan žena.

Budimir: Ja sam danas bolje, ali imam gasove. Skoncentrisan sam, tamo ima dosta ljudi, da mi se ne desi sramota, pa nisam skoncentrisan da pratim.

Sudija: Izgledate dobro.

Budimir: Bolje sam, spavao sam noćas, kažu da mi se vratila i boja, ali gasovi katastrofa.

Sudija: Hoćete da vas pomerimo, da ne sedite tamo gde se de optuženi, nego ovde recimo, izolovani u sudnici

Konstatacija sudije da će Budimir sedeti izdvojeno od ostalih optuženih, zbog gasova, izazvao je smeh u sudnici.

Za reč se javio advokat Dejan Lazarević, koji brani Belivuka, Miljkovića, ali i Budimira i naveo da optuženi nije sposoban da prati suđenje.

Lazarević: Imamo situaciju da nije prisustvovao i da sada okrivljenom treba ponovo da se prikaže sve što smo gledali prethodnih dana. Drugačije ne može. Zato smatram da nije vreme da se spaja postupak prema Budimiru i da se nastavlja.

Sudsko veće je međutim odlučilo da optuženi Miloš Budimir ostaje u sudnici.

Optuženi koji borave u Centralnom zatvoru u dva konvoja marica, pod sirenama i rotacijama, prebačeni su u zgradu suda u Ustaničkoj ulici.

U sudnici bi danas trebalo da budu pregledane fotografije dobijene presretanjem Skaj komunikacije, a na kojima je ubijeni Lazar Vukićević.

Inače, izvođenju dokaza sa skaja prisustvuju i tri svedoka saradnika, Nikola Spasojević, Bojan Hrvatin i Srđan Lalić, a obezbeđenje je pojačano jer su tokom prvog dana suđenja prema tvrdnjama Spasojevića koji je inače Miljkovićev kum, optuženi dobacivali, psovali i pretili.

Bonus video:

04:56

JA NISAM UBICA, A TI JESI! Radulović: Lalić je nadjačao Budimira u psihološkoj igri; Mozak mu radi KAO KOMPJUTERSKI PROCESOR

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track