PRLJAVI POLICAJAC GORAN LAGAO KOLEGE I ODAVAO INFORMACIJE KAVČANIMA Ovako je nameštao da ubiju Vukotića ČEKALI U ODVODNOM KANALU
Foto: Petar Aleksić, Privatna Arhiva

PRLJAVI POLICAJAC GORAN LAGAO KOLEGE I ODAVAO INFORMACIJE KAVČANIMA Ovako je nameštao da ubiju Vukotića ČEKALI U ODVODNOM KANALU

Crna Hronika -

Podgoričanin Goran Stojanović upućivao je kolege iz policijskih patrola na pogrešne lokacije kako bi omogućio pripadnicima kavačkog klana da likvidiraju tadašnjeg šefa suparničkog - škaljarskog klana Jovana Vukotića, a kriminalcima je i javljao gde su i kako izgledaju inspektori koji su im bili za petama.

To se, između ostalog, navodi u optužnici Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) koju je potvrdio podgorički Viši sud.

Prema tim spisima, policajac zadužen za borbu protiv krijumčarenja droge, dve godine odavao je poverljive podatke šefovima kavačkog klana Radoju Zviceru i Milanu Vujotiću.

SDT tereti tog službenika Odeljenja bezbednosti Danilovgrad, da je počinio krivična dela stvaranje kriminalne organizacije i produženo krivično delo zloupotreba službenog položaja, odnosno da je tokom 2020. i 2021. godine postao član kriminalne grupe koju su Zvicer i Vujotić formirali.

Radoje Zvicer
Radoje Zvicerfoto: Printscreen Libertas

Navodno, on je preko kriptovane Skaj aplikacije primao i izvršavao naloge od Vujotića, a prihvatio je i da “stvara uslove za izvršenje krivičnih dela protiv života i tela” i na taj način, kako navodi SDT, kriminalnoj grupi olakšao pripreme za brojne pokušaje likvidacije visokopozicioniranih pripadnika škaljarskog klana Jovana Vukotića i Jovana Jovanovića.

Tužioci objašnjavaju da je taj okrivljeni, zloupotrebljavajući ovlašćenja koja je imao kao službenik Uprave policije, pomagao kavčanima da skriveni osmatraju i nišane Vukotića, i to tako što je kolege slao na druge lokacije, ali i da je članovima te zločinačke grupe javljao kretanje inspektora.

“Koristeći svoj službeni položaj, sam ili posredstvom drugih pripadnika Uprave policije, prikuplja informacije o kretanju, aktivnostima i pozicijama policijskih službenika, njihovom izgledu i rasporedu službe, te informacije o licima i vozilima iz službenih evidencija do kojih bi došao iskorišćavanjem službenog položaja, kao i druge poverljive podatke i informacije i da o tome obaveštava organizatora kriminalne organizacije”, piše u potvrđenoj optužnici.

Osim što je na zahtjev Vujotića kriminalcima prenosio kako izgledaju njegove kolege policajci koji su im bili na tragu i kuda se kreću, terete ga i da je samoinicijativno prenosio inofrmacije o više građana... To je činio zloupotrebljavajući službene kartice i naloge svojih kolega V. L. i R. Dž.

Članovima te organizovane kriminalne grupe SDT označava i Slobodana Kašćelana, Dragana Kneževića, Gorana Vukčevića, Igora Terzića, Stefana Kraljevića, Danila Bakića, Radovana Mujovića, Filipa Kneževića, Ratka Živkovića, Milutina Kneževića, Miloša Jovanovića, Milutina Čotara, Vladimira Vučkovića, Dejana Rutovića i Srđana Juriševića.

Jovan Vukotić
Jovan Vukotićfoto: Yeni Şafak

Prema dokazima SDT-a, ta kriminalna grupa planirala je da Vukotića likvidira dok se nalazio u Istražnom zatvoru.

Njeni članovi, piše, osmatrali su svoju metu i sobu u kojoj je, sakriveni vegetacijom u odvodnom kanalu za vodu, čekajući da se pojavi na prozoru nakon čega su planirali iz puške s optičkim nišanom da pucaju u njega.

Oružje za likvidaciju, prema dokazima SDT-a, nabavio je Vujotić.

KRIMINALCE KRIO, KOLEGE LAGAO

Kao osobe koje su imale zadatak da ubiju vođu škaljaraca označeni su Goran Vukčević, Igor Terzić i još jedan zasada nepoznati član kriminalne grupe.

Prema tvrdnjama SDT-a, Stojanović je upravo toj dvojici 26. aprila 2020. godine pomogao da ostanu neotkriveni:

“Na Vujotićev zahtev, suprotno interesima službe, iskorišćavajući svoj službeni položaj, policijske službenike UP - OB D. koji su na putu otkrili motocikl koji su koristili optuženi G. V. i I. T. za prevoz do mesta sa kojeg su osmatrali oštećenog J. V. dok je boravio u Istražnom zatvoru u Spužu, kako bi ga lišili života, uputio na drugu lokaciju i time omogućio da optuženi V. i T., ostanu neotkriveni prilikom osmatranja oštećenog, te je tome obavijestio organizatora kriminalne organizacije optuženog M. V.”, piše u potvrđenoj optužnici.

U istom aktu objašnjavaju da je od tog dana do 5. maja 2020. godine, proveravao i Vujotiću prenosio raspored službe danilovgradskih policajaca:

“Kako bi optuženi protiv kojih je podignuta optužnica, mogli neopaženo da preduzimaju radnje u cilju lišenja života oštećenog J. V. dok se nalazio u Istražnom zatvoru u Spužu”.

U spisima u koje su “Vijesti” imale uvid, opisuje se kako je Zvicer, sredinom marta 2020. godine, članovima grupe, putem kriptovane telefonske Skaj aplikacije, poslao fotografiju skice na kojoj se vidi pozicija objekta u kojem se nalazio Vukotić na izdržavanju kazne zatvora i okolina, ali i poruke sledeće sadržine:

Spuž
Spužfoto: Youtube Printscreen

“Obavezno je paljenje lažnjaka na kontra stranu. Ako bježite kolima, tu se mora paliti i kako dalje ne znam”, a zatim i poruku: “Palimo auto na izlaz od Spuža i to će da povede muriju”.

Tada je Vujotić napisao: “Nema više odlaganja jedne sekunde”, a onda ih, zajedno sa Zvicerom kritikuje porukama: “Nemate vi samopouzdanja” i “Vjere u sebe nemate... to je ođe najviši problem”...

Stojanović je prvobitno uhapšen u martu 2023. godine, zbog sumnje da je deo takozvaog policijskog narko-kartela. Početkom godine pušten je iz pritvora i ponovo uhapšen na kapiji spuškog zatvora zbog novog krivičnog dela.

Obuhvaćen je u dve optužnice specijalnih tužilaca...

Stojanović je poslednjeg dana 2020. godine upozorio jednog od šefova kavačkog klana da će policajci, kako bi sprečili likvidacije, proveravati sve automobile proizvedene od 2012. godine.

“...Poslao (mu) fotografiju dopisa - operativne informacije UP, kojom je ukazano na potrebu pojačanje kontrole svih putničkih vozila 2012. godine proizvodnje i mlađe, bez obzira na druge karakteristike, te njihovih vozača i putnika, a u cilju preventivnog delovanja i sprečavanja izvršenja teških krivičnih dela protiv života i tela, te ga je na taj način obavestio o planiranim službenim radnjama i aktivnostima Uprave policije”, piše u potvrđenoj optužnici.

Na Vujotićev zahtev i narednih meseci je slao tom kavčaninu podatke iz policijkih baza...

Kurir.rs/Vijesti

Preneo: R.J.

Bonus video:

05:12

OVAJ KLAN PREUZIMA PRIMAT OD ŠKALJARACA I KAVČANA! Nedeljković: Sarađuju sa Koza nostrom i ozloglašenim američkim ANĐELIMA PAKLA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track