"SVE JE POČELO KAD MU JE ŽENA ZABRANILA DA VIĐA DECU" Suđenje kavčaninu Filipu Vrziću za ubistvo oca: Svedočila majka optuženog
Foto: Nemanja Nikolić, Privatna arhiva

"SVE JE POČELO KAD MU JE ŽENA ZABRANILA DA VIĐA DECU" Suđenje kavčaninu Filipu Vrziću za ubistvo oca: Svedočila majka optuženog

Crna Hronika -

Filip Vrzić (37) koji je osumnjičen da je metalnom šipkom ubio svog oca Dejana (68) u Surčinu i povredio majku u septembru prošle godine izneo je danas svoju odbranu u Višem sudu u Beogradu, a svedočile su i njegove majka i sestra.

- Tog dana sam izgubio svest, ušao sam u zgradu prekoputa moje kuće jer sam mislio da me neko prati. Majka i otac su krenuli za mnom, tada sam udario oca, krenuo na majku udario i nju. Kad sam se okrenuo otac je držao metalnu šipku, ja sam mu je oteo i udario ga jednom ili više puta, ne mogu da se setim. Onda sam otišao u kuću i u svojoj sobi sačekao policiju - rekao je Vrzić pred sudom i dodao:

- Nisam pio lekove i taj dan sam dobio napad. Sećam se događaja samo u slikama.

Filipova majka Olga i sestra Ana odlučile su da svedoče o događaju iako imaju zakonsko pravo da to ne čine jer su porodica okrivljenog. Majka je ispričala pred sudom da se ponašanje okrivljenog promenilo tri dana pre kobnog događaja, kad mu je njegova bivša žena Tamara zabranila da vidi decu.

- Žena mu nije dala da vidi decu, tada mu se stanje promenilo, nije izlazio iz sobe. Moj suprug je tog dana zvao ustanove da nam pomognu ali niko nam nije odgovarao. Filip je tog dana samo odjednom ustao, došao do mene dok sam pravila večeru u kuhinji, kad me pogledao ja ga nisam prepoznala. U gaćama je iskočio kroz prozor i tako izašao iz kuće, a mi smo krenuli za njim - ispričala je majka i dodala:

- Nakon svega sam mu pored kreveta pronašla tablete i shvatila da nije uzimao terapiju.

Surčin, Dejan Vrzić
foto: Nemanja Nikolić

Prema rečima Filipove sestre on je ranije redovno uzimao terapiju, ali je ta poslednja tri dana bio jako čudan.

- Povlačio se u sobu. Tog dana je u 5-6 ujutru došao kod mene dok sam se spremala za posao, delovao je zabrinuto, gledao oko sebe i pitao me samo “jeste dobro, kako su deca”, a to nije bilo njegovo uobičajeno ponašanje - ispričala je sestra.

Sudski veštak Svetislav Mišković utvrdio je da je Vrzić u trenutku izvršenja krivičnog dela bio neuračunljiv, a Više javno tužilaštvo je za Vrzića predložilo meru bezbednosti obaveznog psihijatrijskog lečenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi, sa čim je saglasna i odbrana okrivljenog.

- Pošto se Filip Vrzić tereti za krivična dela Ubistvo i Nasilje u porodici, mi se samo sa kvalifikacijom jednog dela ne slažemo jer smatramo da nije Ubistvo već delo Nanošenje teških telesnih povreda sa smrtnim ishodom - rekla je odbrana okrivljenog Vrzića.

Sudija je upitao okrivljenog da li ima nešto da kaže nakon što je čuo svedoke i predloge tužilaštva i odbrane nakon čega je on rekao da mu je “jako žao zbog svega”.

Surčin, Dejan Vrzić
foto: Nemanja Nikolić

- Jako mi je žao, voleo bih da mogu da vratim vreme i sve drugačije da uradim.

Presuda će, kako je danas najavljeno, biti doneta 27. marta.

Filip Vrzić je, da podsetimo, u slovenačkim medijima bio označen kao pripadnik kavačkog klana, ogranka u toj državi, koji se sumnjičio da je pripremao ubistvo svedoka-saradnika.

Njegovo ime, kako su pisali mediji iz Slovenije, našlo se u Skaj prepiskama u čiji posed su došli istražitelji.

- Sve je počelo u maju 2020, kada je Darko Nevzatović, koji je bio u samom vrhu slovenačke ćelije kavačkog klana, odlučio da sarađuje sa policijom. Smatrajući Nevzatvovića izdajnikom, njegovi dojučerašnji saradnici počeli su da prave planove da ga likvidiraju. U planove je, navodno, aktivno bio uključen i Filip Vrzić. Međutim, svi planovi su im propali jer je Nevzatović kao najvažniji svedok protiv kavačkog klana u Sloveniji imao policijsku zaštitu - rekao je izvor slovenačkih medija.

Bonus video:

04:06

KAVČANI JEDINO ZA JOVANA VUKOTIĆA KORISTILI PROFESIONALCE: Sve ostale likvidacije izvršavali ONI?! MOTIV IM JE SAMO NOVAC

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track