KRIMINALCI IZ SRBIJE U CENTRU PAŽNJE Evropol objavio novi izveštaj o balkanskim mrežama: Evo gde i kako funkcionišu
Foto: AP/Peter Dejong

KRIMINALCI IZ SRBIJE U CENTRU PAŽNJE Evropol objavio novi izveštaj o balkanskim mrežama: Evo gde i kako funkcionišu

Crna Hronika -

Nekoliko različitih kriminalnih mreža, sastavljenih od članova poreklom iz bivših jugoslovenskih republika, umešano je u krijumčarenje velikih razmera, uključujući finansiranje i distribuciju kokaina iz Južne Amerike na različite evropske destinacije i šire, navodi se u današnjem izveštaju Evropola, prenosi Radio-televizija Crne Gore.

Po navodima Evropola, kriminalnu mrežu sa Balkana karakteriše snažno prisustvo širom Evropske Unije (EU) i regiona Zapadnog Balkana.

"Oni su takođe uspostavili veoma snažno prisustvo u Latinskoj Americi, iskorišćavajući mogućnosti za korupciju u ključnim lukama i u brodarskim kompanijama. Oni na taj način vrše sveobuhvatnu kontrolu nad snabdevanjem kokainom", piše u izveštaju.

Evropol navodi da su neke od ovih grupa specijalizovane i u velikoj meri uključene u razne oblike nasilja, profesionalne otmice i pogubljenja, korupciju, pranje novca, trgovinu oružjem i eksplozivom i falsifikovanje dokumenata.

Oni objašnjavaju da se to nasilje uglavnom koristi kao odmazda za izgubljene ili propale pošiljke droge, ali i za sticanje dominacije nad teritorijom ili lancem snabdevanja.

Kako se ističe, ima i kriminalnih grupa koje se sastoje od članova više nacionalnosti, a one često deluju u državama članicama EU dok održavaju bliske veze sa svojim regionima porekla van EU. Vezuju ih zajednička kultura, jezik i istorija, navodi se.

droga, kokain, Balkanski kartel
foto: JORGE GUERRERO / AFP / Profimedia

"Ove mreže često kombinuju članstvo iz različitih zemalja Zapadnog Balkana i često su usredsređene na srpske državljane. Među njima su državljani Albanije, Belgije, Bosne, Hrvatske, Holandije, Nemačke, Crne Gore, Slovenije i Turske. Njihova glavna kriminalna delatnost je trgovina drogom, prvenstveno kokainom i kanabisom, a u manjoj meri sintetičkim drogama i heroinom. Takođe se bave organizovanim imovinskim kriminalom, švercom duvana i trgovinom ljudima za seksualnu eksploataciju. Pre svega posluju u Belgiji, Kolumbiji, Hrvatskoj, Francuskoj, Nemačkoj, Holandiji i zemljama Zapadnog Balkana. Za neke kriminalne mreže ne postoje posebni obrasci u smislu nacionalnog sastava", ukazuje Evropol.

Prema danas objavljenom izveštaju, nacionalnost članova kriminalne mreže često je prvi trag pripadnicima policije da ispitaju koje su to blisko povezane kriminalne mreže.

"Sve u svemu, teški i organizovani kriminal i dalje je zaista međunarodne prirode. Najopasnije kriminalne mreže koje pogađaju EU sastoje se od 112 različitih nacionalnosti. Građani svih država članice EU su zastupljeni u najopasnijim kriminalnim mrežama, kao i građani najmanje 85 zemalja koje nisu članice EU. Većina najopasnijih kriminalnih mreža imaju mešoviti sastav sa unutrašnjom saradnjom između članova više nacionalnosti ka zajedničkom cilju", podvučeno je u izvještaju.

Evropol ukazuje da najopasnije kriminalne mreže imaju tendenciju da se specijalizuju za jedan ključni kriminalni posao i deluju sa velikim stepenom nezavisnosti.

"Karakteriše ih snažno vođstvo koje je često blizu operacija, ali takođe može da zadrži kontrolu sa daljine. Polovina najopasnijih kriminalnih mreža bave se trgovinom drogom kao svojom osnovnom delatnošću. Ostale oblasti kriminala uključuju prevaru, imovinski kriminal, krijumčarenje migranata i trgovinu ljudima. Ove kriminalne aktivnosti imaju ozbiljan uticaj na EU i njene građane. Ne koriste sve kriminalne mreže nasilje i korupciju da održe svoje poslovanje, ali kada oni to čine, to povećava njihov nivo pretnje", zaključeno je izveštaju Evropola.

Kurir.rs/RTCG

Preneo: R.J.

Bonus video:

00:45

U akciji UKP MUP-a Srbije uz podršku INTERPOL-a, EVROPOL-a i SELEC-a uhapšene dve osobe

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja