MOŽE LI FRAZA "NEMA TELA, NEMA DELA" DA UGROZI ISTRAGU UBISTVA MALE DANKE? Stručnjaci za Kurir: Ovo je dovoljan materijalni dokaz
Foto: Nemanja Nikolić

stručnjaci za kurir

MOŽE LI FRAZA "NEMA TELA, NEMA DELA" DA UGROZI ISTRAGU UBISTVA MALE DANKE? Stručnjaci za Kurir: Ovo je dovoljan materijalni dokaz

Crna Hronika -

Potraga za telom dvogodišnje Danke Ilić iz Bora, za čiju smrt su osumnjičeni radnici JKP "Vodovod" u Boru Srđan Janković (50) i Dejan Dragijević (50), nastavlja se nesmanjenim intenzitetom, a policija obilazi, pretražuje i kopa teren čak i tamo gde ljudska noga nije kročila, izjavio je državni seketar MUP-a Željko Brkić i objasnio da teza "tela nema" ne može da ugrozi istragu i osumnjičene oslobodi odgovornosti.

Potraga

Fokus na kući Dragijevića

Telo male Danke je posle ubistva prvo bačeno na deponiju na Starobanjskom putu, a onda se jedan od osumnjičenih vratio i premestio ga na zasad nepoznatu lokaciju. Iako je na saslušanju Dragijević priznao delo, kao i da je zadavio devojčicu, nijedan od njih ne želi da kaže gde je telo.

- Juče je pretražena okolina kuće osumnjičenog Dragijevića, dok pripadnici Sektora za vanredne situacije pregledaju potok koji je u blizini - kaže izvor

Kurira i dodaje da su inspektori ponovo razgovarali sa majkom Dejana Dragijevića, Svetlanom.

- Pretražuje se i imanje još jedne komšinice u čijem je vlasništvu i kuća iza Dragijevića.

Žena čije je to imanje, kako Kurir saznaje, inače ne živi tu, već kuću izdaje podstanarima, ali kaže da poznaje Dragijeviće.

- Ja, kao i cela nacija, čekam da vidim šta će policija pronaći i šta su uradili sa mučenim detetom - kaže kratko naša sagovorni

Državni sekretar ističe da ima dokaza i materijalnih i ličnih koji potkrepljuju priznanje, ali da "o njima ne može da govori".

- Tužilaštvo vodi računa o njima, o tome na koji će način izaći s njima u javnost, kao i o njihovom dokaznom kredibilitetu. Ta činjenica da još ne postoji telo ni na koji način ne uskraćuje mogućnost suda da u skladu s drugim dokazima i drugim saznanjima donese presudu.

Dragijević i Janković
Dragijević i Jankovićfoto: Nemanja Nikolić

S tim u vezi, u javnosti se dosta podigla prašina oko samog priznanja okrivljenih i pitanja da li je priznanje u policiji dovoljan i zakonit dokaz na kome se može bazirati sudska odluka, a sagovornici Kurira objašnjavaju kako na postupak utiče to, kao i priznanje u tužilaštvu.

Poznati beogradski advokat Nemanja Govedarica je podsetio da u dosadašnjem toku predistražnog postupka postoji priznanje okrivljenih pred policijom i ističe da se ta izjava, data u policiji, nije se mogla koristiti kao adekvatan dokaz, niti sud može da zasniva odluku na takvoj izjavi.

- Policija može u fazi predistražnog postupka, shodno zakonu, pozivati građane radi prikupljanja obaveštenja i u toj situaciji pozvana lica se ispituju u svojstvu građanina što nije predviđeno da se može koristiti kao dokaz u krivičnom postupku, pre svega jer pri samom davanju izjave u svojstsvu građanina lice se ne podučava o svojim pravima, niti ima zakonsku pretpostavku za prisustvom branioca - kaže Govedarica za Kurir.

Nemanja Govedarica
Nemanja Govedaricafoto: Zorana Jevtić

Kako dalje objašnjavaju advokat Dušan Todorović i advokatica Marija Janković iz advokatske kancelarije Govedarica, u međuvremenu je jedan od okrivljenih prilikom davanja iskaza u tužilaštvu priznao izvršenje krivičnog dela i opisao na koji način je lišena života pokojna Danka Ilić, odnosno da je golim rukama udavio dete.

- Ovakvo priznanje dato u tužilaštvu predstavlja adekvatan materijalni dokaz na kome sud može bazirati svoju odluku. Isto tako, ukoliko se ovaj navod ispostavi kao tačan, tj. da je posle udara automobilom bilo ko od dvojice osumnjičenih zatekao dete koje je u tom trenutku davalo znake života i svojom aktivnom radnjom ga usmrtio, tu će se bez ikakve dileme raditi o ubistvu deteta za koje je zaprećena doživotna kazna zatvora. Dakle, "ako je tačno da je smrt nastupila usled davljenja, takva radnja krivičnog dela bi predstavljala teško ubistvo i ne bi postojale nikakve dalje dileme - kažu Dušan Todorović i Marija Janković i dodaju:

Dušan Todorović
Dušan Todorovićfoto: Ustupljena fotografija

- Da bi se sve napred navedeno utvrdilo sa sigurnošću neophodno je da se pre svega pronađe leš i da se odbukcijom leša i adekvatnim medicinskim veštačenjem utvrdi da li je do smrti došlo usleg ugušenja ili pak na neki drugi način. Imajući u vidu da još uvek nije pronađeno telo oštećene stava smo da smo još daleko od utvrđenog činjeničnog stanja. Sam pronalazak tela bi odgovorio na sva pravna pitanja, a pre svega na ono najbitnije, koji je uzrok smrti oštećene i na koji način je nastupila.

Advokat oca

"Ne verujem da će Radoslav ići na sahranu"

Advokat Nebojša Živanović iz Bora, zastupnik Dejanovog oca Radoslava, rekao je za Kurir da je situacija u vezi s njegovim klijentom zasad nepromenjena.

- Još nismo razgovarali. On je ispitan, a biće uskoro saslušana i njegova supruga Svetlana, do kraja ove ili sledeće nedelje. Više informacija će biti od ponedeljka - rekao je advokat Živanović.

Radoslav Dragijević je, da podsetimo, uhapšen u subotu zajedno s drugim sinom Daliborom koji je preminuo u noći između subote i nedelje, naverovatnije od posledica srčanog udara.

Blokada

Groblje pod opsadom

Groblje u selu Zlot, na kojem će danas biti sahranjen Dalibor, juče je bilo blokirano, a policija je čuvala ulaz i zaustavljala automobile. Inače, na kući Dragijevića nema umrlice za Dalibora i jedino što je poznato je da je sahrana danas, ali ne i u koliko sati.

Za Kurir se oglasila i Svetlana Dragijević koja je rekla da ni ona ne zna kada će biti sahrana.

- Nema meni ko da pomogne, niti znam kad će mi sina sahraniti, niti hoće li Dejana i Radeta dovesti sutra. Ja nemam pare, a nema ko da mi pomogne, čekam policiju da me obaveste. Komšije sa mnom i ne pričaju mnogo u poslednje vreme, ne mogu da očekujem da će mi neko pomoći od njih - rekla je Svetlana za Kurir.

Čudni ljudi

"Ona je strašna žena"

Komšinica koja živi nedaleko od kuće Dragijevića u selu Zlot rekla je za Kurir da se ova porodica nije ni sa kim u selu preterano družila, kao i da je majka Svetlana "strašna žena".

Svetlana Dragijević
Svetlana Dragijevićfoto: Nemanja Nikolić

- Oni su svi čudni ljudi, nisu mnogo druželjubivi, retko s kim su se u selu viđali, a ovde ljudi vole priču, ali ne sa tako negativnim ljudima. Mada, svi smo mi različiti, ali ovo što su uradili i dalje nas sve plaši. Čak ne možemo ni da poverujemo, nikada niko od njih nije pravio problema, nikome se nisu zamerali. Čudno je sve to, šta li se Dejanu desilo da napravi ovo zlo, samo on zna. A njegova majka je strašna žena, kao da je ovo nije mnogo dotaklo, njoj ništa čovek ne može da veruje - ispričala je za Kurir jedna komšinica.

Bonus video:

02:23

ZBOG OVOGA OSUMNJIČENI NIJE IMAO REAKCIJU NA POLIGRAFU! Zečević otkrio: Da li mogu preko poligrafa da dođu do Dankinog tela?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja