"SMRTNA KAZNA JE MALO ZA MONSTRUMA" Počinje suđenje Urošu Blažiću, devojka koju je ranio poručila: Ne znam da li ću imati snage...
Foto: Privatna Arhiva, Petar Aleksić, Zorana Jevtić

MASAKR!

"SMRTNA KAZNA JE MALO ZA MONSTRUMA" Počinje suđenje Urošu Blažiću, devojka koju je ranio poručila: Ne znam da li ću imati snage...

Crna Hronika -

Okrivljeni za ubistvo devetoro i ranjavanje 12 mladih ljudi u selima Dubona i Malo Orašje sutra će biti doveden iz pritvora u Viši sud u Smederevu

U Višem sudu u Smederevu za sutra je zakazano suđenje Urošu Blažiću (22) iz Dubone kod Mladenovca zbog optužbe da je 4. maja prošle godine hicima iz "kalašnjikova" ubio devet nedužnih ljudi, dok je njih 12 teško ranio.

Blažić se tereti za krivično delo teško ubistvo, ali on ne može biti osuđen na doživotnu kaznu zatvora pošto je zločin počinio kao mlađi punoletnik, tj. nije imao navršenu 21 godinu života.

okrivljeni uroš blažić
okrivljeni uroš blažić foto: Privatna arhiva

- Maksimalna kazna koja mu po zakonu može biti izrečena je 20 godina robije - podseća naš izvor.

Prvi put oči u oči

Okrivljeni će u Viši sud u Smederevu biti doveden iz pritvora u kom se nalazi već godinu dana, a pored njega će na optuženičku klupu sesti i njegov otac Radiša Blažić, koji se tereti da je nabavio oružje kojim je njegov sin počinio masovno ubistvo.

- Uroš i njegov otac Radiša na pripremnom ročištu, koje je zatvoreno za javnost, kratko će se izjasniti o krivici, dok će nadležni tužilac pročitati optužnicu napisanu na 211 strana. Odbrana će izneti uvodna izlaganja i dokazne predloge - objašnjava naš sagovornik.

radiša i uroš blažić
radiša i uroš blažićfoto: Privatna Arhiva, Drustvene Mreže

Podsetimo, optužnicom su bili obuhvaćeni i Goran i Boris Gavrilović iz Kragujevca, ujak i brat Uroša Blažića, ali je odlučeno da se njima sudi u kragujevačkom sudu zbog oružja nađenog na njihovom imanju, na kome se, posle ubistva, satima krio prvookrivljeni.

- Kobne večeri osumnjičeni Uroš Blažić je "mercedesom" došao u Malo Orašje i kod spomenika zatekao grupu mladih. Pre rafalne paljbe povikao je: "Lezite dole, sve ću da vas pobijem!" i počeo da puca - piše u optužnici.

Tu je ubio šestoro mladića, od kojih je najmlađi imao 14 godina. - Okrivljeni se zatim odvezao do Dubone. U školskom dvorištu je ubio još troje ljudi. Potom je pobegao, a taksistu i ženu koja je bila u vozilu je uzeo kao taoce. Taksista ga je odvezao do sela Vinjište kod Kragujevca, gde se sakrio u kokošinjac svog ujaka. Tu ga je policija i našla i uhapsila - podseća izvor Kurira.

kokošinjac u kom se skrivao uroš blažić nakon masakra
kokošinjac u kom se skrivao uroš blažić nakon masakrafoto: Nenad Kostić

Teško žive

Porodice ubijenih, kao i oni koji su preživeli Blažićeve hice, sutra će se posle malo više od godinu dana prvi put susresti s njim. Kako su za Kurir ispričali neki od njih, jako im je teško što će se naći u istoj prostoriji sa optuženim.

- Zbog tog monstruma ja više nemam mnoge prijatelje, mrtvi su, a drugim mojim prijateljima život je uništen, kao i moj. Smrtna kazna je mala za monstruma koji nam je uništio život. Ne znam ni koja bi kazna bila adekvatna za ovo što je on uradio. Razmišljam i da li ću uopšte moći da stanem do njega u toj sudnici, ne znam da li ću imati snage - rekla je u ispovesti za Kurir na godišnjicu masakra Andrijana Mitrović (18) iz Malog Orašja, koja je jedva preživela Blažićeve hice.

Majka ranjene Andrijane

Malo je 20 godina robije za 21 žrtvu!

Milana Mitrović, majka ranjene Andrijane, istakla je "da nema kazne koja bi mogla da ublaži njihovu bol".

- Majke su izgubile decu, mi ostale se borimo da svojoj sačuvamo život. Nema te kazne koja bi sad mogla da vrati tu decu, ali i pređašnji život povređenih. Potencijalnih 20 godina zatvora za 21 žrtvu, pa to je i više nego poražavajuće - rekla nam je Milana.

Žrtve

Ubijeni u selima kod Smedereva i Mladenovca

1. Nikola Milić (14), Malo Orašje

2. Aleksandar Milovanović (17), Malo Orašje

3. Marko Mitrović (18), Malo Orašje

4. Lazar Milovanović (19), Malo Orašje

5. Nemanja Stevanović (21), Malo Orašje

6. Petar Mitrović (25), Malo Orašje

7. Kristina Panić (19), Dubona

8. Milan Panić (22), Dubona

9. Dalibor Todorović (24), Dubona

Brojke

x 385 dana prošlo od zločina

x 9 osoba ubijeno

x 12 osoba ranjeno

x 20 godina robije preti okrivljenom

Bonus video:

00:09

Malo Orašje posle masakra

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track