SUD BiH: Potvrđena optužnica za zločine u kasarni Viktor Bubanj

Ratni zločin

SUD BiH: Potvrđena optužnica za zločine u kasarni Viktor Bubanj

Crna Hronika -
Fahrudin Alić optužen je da je učestvovao u nanošenju fizičkog i duševnog bola nezakonito zarobljenim srpskim civilima, u nečovečnom postupanju i prisiljavanju druge osobe na seksualni odnos

SARAJEVO - Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv Fahrudina Alića, nekadašnjeg pripadnika Vojne policije Teritorijalne odbrane BiH, koja ga tereti da je 1992. godine učestvovao u zločinima nad srpskim civilima u Kasarni “Viktor Bubanj” u Sarajevu.

Alić je optužen da je od jula do kraja oktobra 1992. godine obezbeđivao nezakonito zarobljene civile u Centralnom zatvoru u Sarajevu i u vojnom zatvoru bivše Kasarne “Viktor Bubanj”.

Kao učesnik udruženog zločinačkog poduhvata Alić je učestvovao u nanošenju snažnog fizičkog i duševnog bola nezakonito zarobljenim civilima srpske nacionalnosti, u nečovečnom postupanju i prisiljavanju drugog lica na seksualni odnos - navodi se u optužnici.

Optužnica protiv Alića podignuta je krajem februara.U Tužilaštvu BiH ranije su naveli da se optuženi ne nalazi u BiH.

Za zločine na petom spratu Centralnog zatvora u Sarajevu i u vojnom zatvoru bivše Kasarne “Viktor Bubanj” pred Sudom BiH trenutno se sudi Ramizu Avdoviću i Julijanu Nikolaju Vintili.

Besim Muderizović je, takođe, bio optužen sa Avdovićem i Vintilom, ali je preminuo početkom decembra prošle godine, preneli su mediji u BiH.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track