Najnovije vesti

13 privedenih za krađu 200.000 tona otpada iz Železare

Akcija smederevske policije

13 privedenih za krađu 200.000 tona otpada iz Železare

Crna Hronika
Sumnja se da je Železara ovim malverzacijama oštećena za 5,7 miliona evra

SMEDEREVO - Direktor policije Milorad Veljović potvrdio je da je u nastavku akcije suzbijanja finansijskog kriminala uhapšeno 13 osoba, dok se za jednom osobom intenzivno traga.

Oni se sumnjiče da su nezakonito prisvojili oko 200.000 tona čeličnog otpada i time oštetili Železaru za 5,7 miliona evra. Pripadnici Policijske uprave u Smederevu u saradnji sa Višima javnim tužilaštvom u Smederevu lišili su slobode direktora smederevske firme "Harsko metals" Đorđa Jovanović, poslovođe ove firme Aleksandra Rajkovića, Igora Mihajlovića i Milovana Novokmeta, zatim radnike Miroslava Pavlovića, Nebojšu Petruševića i Dalibora Dimitrijevića.

Slobode su lišeni i Boban Crnoseljanski i Miroslav Vasić, kao i vlasnik firme "Pašer metali" Miodrag Jovanović, zatim vlasnik firme "Ema" Goran Janićijević, vlasnik firme "Blubis" Živojin Marinković, kao i Miroslav Jovanović, dok se za direktorom firme "Ema" intenzivno traga.

Za njih postoji osnovana sumnja da su izvršili krivično delo zloupotrebe službenog položaja i falsifikovanja službenih isprava.

Osumnjičeni su poslednjih godinu dana, od kada je "Železara" Smederevo u državnom vlasništvu, protivpravno prisvojili i otuđili čelični otpad u vlasništvu "Železare smederevo" koji je preduzeće "Harsko metals" trebalo da preradi po ugovoru i vrati "Železari" Smederevo u dalji proces proizvodnje.

Umesto da Železari Smederevo vrate oko 200.000 tona čeličnog otpada vlasnici "Harsko metals" su otpad u istoj količini prodali preduzećima u Smederevu za iznos od oko 40.000 evra. Železari Smederevo su vratili bezvrednu šljaku , što je potvrđeno analizom u ovlašćenim laboratorijama.Privatna preduzeća su čelični otpad izvozili u Rumuniju i Albaniju, i tako ostvarili višestruku zaradu.

Kod privatnih preduzeća kriminalistička policija je pronašla oko 3.000 tona otpada, koji trebalo da bude izvezen u Rumuniju i Albaniju.

Navedenim radnjama Železara u Smederevu oštećena je za oko dva miliona evra i vidu isporučenog neupotrebljivog čeličnog otpada koji je na lageru.Takođe i štete nastale prilikom gubitka u poizvodnji od oko pet miliona evra koji je nastao usled korišćenja beskorisnog otpada.Tako je Železara Smederevo oštećena za ukupan iznos od 5,7 miliona evra u protivrednosti.

Železara "Smederevo" saopštila je da je istraga o krađi čeličnog otpada pokrenuta na osnovu inforamcija koje je ta čeličana dostavila policiji.

Kako se ističe, na osnovu tih informacija su predstavnici Policijske uprave Smederevo prikupili relevantene činjenice o krađi metalnog otpada u smederevskoj železari, izveli dokaze i priveli osumnjičene.

U krađi čeličnog otpada, navodi se, nisu učestvovali zaposleni u Železari "Smederevo", već je, kako se precizira, pljačka povezana sa zaposlenim u ugovaračkoj firmi Harsko metals i vlasnicima privatnih preduzeća koja su učestvovala u toj kriminalnoj radnji. 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...