13 privedenih za krađu 200.000 tona otpada iz Železare

Akcija smederevske policije

13 privedenih za krađu 200.000 tona otpada iz Železare

Crna Hronika -
Sumnja se da je Železara ovim malverzacijama oštećena za 5,7 miliona evra

SMEDEREVO - Direktor policije Milorad Veljović potvrdio je da je u nastavku akcije suzbijanja finansijskog kriminala uhapšeno 13 osoba, dok se za jednom osobom intenzivno traga.

Oni se sumnjiče da su nezakonito prisvojili oko 200.000 tona čeličnog otpada i time oštetili Železaru za 5,7 miliona evra. Pripadnici Policijske uprave u Smederevu u saradnji sa Višima javnim tužilaštvom u Smederevu lišili su slobode direktora smederevske firme "Harsko metals" Đorđa Jovanović, poslovođe ove firme Aleksandra Rajkovića, Igora Mihajlovića i Milovana Novokmeta, zatim radnike Miroslava Pavlovića, Nebojšu Petruševića i Dalibora Dimitrijevića.

Slobode su lišeni i Boban Crnoseljanski i Miroslav Vasić, kao i vlasnik firme "Pašer metali" Miodrag Jovanović, zatim vlasnik firme "Ema" Goran Janićijević, vlasnik firme "Blubis" Živojin Marinković, kao i Miroslav Jovanović, dok se za direktorom firme "Ema" intenzivno traga.

Za njih postoji osnovana sumnja da su izvršili krivično delo zloupotrebe službenog položaja i falsifikovanja službenih isprava.

Osumnjičeni su poslednjih godinu dana, od kada je "Železara" Smederevo u državnom vlasništvu, protivpravno prisvojili i otuđili čelični otpad u vlasništvu "Železare smederevo" koji je preduzeće "Harsko metals" trebalo da preradi po ugovoru i vrati "Železari" Smederevo u dalji proces proizvodnje.

Umesto da Železari Smederevo vrate oko 200.000 tona čeličnog otpada vlasnici "Harsko metals" su otpad u istoj količini prodali preduzećima u Smederevu za iznos od oko 40.000 evra. Železari Smederevo su vratili bezvrednu šljaku , što je potvrđeno analizom u ovlašćenim laboratorijama.Privatna preduzeća su čelični otpad izvozili u Rumuniju i Albaniju, i tako ostvarili višestruku zaradu.

Kod privatnih preduzeća kriminalistička policija je pronašla oko 3.000 tona otpada, koji trebalo da bude izvezen u Rumuniju i Albaniju.

Navedenim radnjama Železara u Smederevu oštećena je za oko dva miliona evra i vidu isporučenog neupotrebljivog čeličnog otpada koji je na lageru.Takođe i štete nastale prilikom gubitka u poizvodnji od oko pet miliona evra koji je nastao usled korišćenja beskorisnog otpada.Tako je Železara Smederevo oštećena za ukupan iznos od 5,7 miliona evra u protivrednosti.

Železara "Smederevo" saopštila je da je istraga o krađi čeličnog otpada pokrenuta na osnovu inforamcija koje je ta čeličana dostavila policiji.

Kako se ističe, na osnovu tih informacija su predstavnici Policijske uprave Smederevo prikupili relevantene činjenice o krađi metalnog otpada u smederevskoj železari, izveli dokaze i priveli osumnjičene.

U krađi čeličnog otpada, navodi se, nisu učestvovali zaposleni u Železari "Smederevo", već je, kako se precizira, pljačka povezana sa zaposlenim u ugovaračkoj firmi Harsko metals i vlasnicima privatnih preduzeća koja su učestvovala u toj kriminalnoj radnji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track