POTERNICA: Srbija traži Murata Šabanovića iz Višegrada
Foto: Youtube

Srušio Andrićevu bistu

POTERNICA: Srbija traži Murata Šabanovića iz Višegrada

Crna Hronika -
MUP Srbije izdao je poternicu za Muratom Šabanovićem zbog terorizma, a on je javnosti postao poznat kada je pretio dizanjem brane na Drini u vazduh i rušenjem spomenika Ivi Andriću u Višegradu

SARAJEVO – Penzionisani kapetan Armije BiH Murat Šabanović, koji je široj javnosti postao poznat kada je u aprilu 1992. godine zbog dramatične situacije u Višegradu putem TV ekrana generalu JA Milutinu Kukanjcu pretio da će dignuti u vazduh branu na HE na Drini našao se na međunarodnoj poternici.

Direkcija za koordinaciju policijskih tela BiH potvrdila je da je po Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći o krivičnim delima MUP Srbije raspisao međunarodnu difuznu poternicu za Muratom Šabanovićem radi gonjenja za krivično delo terorizma.

S obzirom na to da Murat Šabanović poseduje državljanstvo BiH po Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći poternica nije raspisana na području Bosne i Hercegovine.Advokat Damir Alagić, koji zastupa Šabanovića potvrdio je da je za Muratom Šabanovićem raspisana poternica zbog terorizma, kao I da je od tužilaštva BiH zatražio prijem kod glavnog tužioca Gorana Salihovića.Šabanović je u razgovoru za agenciju Anadolija potvrdio da je obavešten o raspisivanju Interpolove difuznu poternice.Kaže da sada ''nigde ne može ni maknuti iz Sarajeva'' i da je to tužna činjenica, jer se borio za državu BiH.

- Dobio sam informacije da me Beograd traži preko Liona, da je Srbija raspisala poternicu. Upozorili su me prijatelji iz Hrvatske.

Na pitanje da li je moguće da je poternica raspisana zbog činjenice da je on uoči rata lično srušio spomenik nobelovcu Ivi Andriću, Šabanović je to odbacio.

- To je zastarilo. Ja sam bistu Anadrića bacio u Drinu. Učinio sam to iz revolta što su postavili spomenik na grobnicu muslimanskog naroda i Mosta Mehmed-paše Sokolovića. No, to je zastarelo. Izrazio sam spremnost da spomenik sam izgradim, ali na opštinskoj zemlji, a ne zadužbini Mehmed-paše Sokolovića, zaključio je Šabanović.

http://www.youtube.com/watch?v=R82eLRaU4gI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track