AFERA KOLUBARA: Više javno tužilaštvo vodi slučaj protiv Ćerana i Keneta!
Foto: Nebojša Mandić

Čeka se krivična prijava

AFERA KOLUBARA: Više javno tužilaštvo vodi slučaj protiv Ćerana i Keneta!

Crna Hronika -
Pošto primi krivičnu prijavu tuzilaštvo će u roku od 48 sati od hapšenja odlučiti da li će podneti zahtev za sprovodjenje istrage Višem sudu, kao i predlog da se osumnjičenima odredi pritvor

BEOGRAD - Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal ne vodi postupak protiv bivših rukovodilaca RB "Kolubara" već je za to nadležno Više javno tužilaštvo u Beogradu.

Uhapšenima je određeno policijsko zadržavanje do 48 sati, a Više javno tužilaštvo će u narednih 48 sati preduzeti dalje korake u postupak protiv bivših rukovodilaca Kolubare i ostalih uhapšenih među kojima su Nebojša Ćeran i biznismen Radoslav Savatijević Kene.

U Višem tužilaštvu su kazali da će sačekati krivičnu prijavu policije protiv osumnjičenih, posle čega će se oglasiti o tom slučaju.

Pošto primi krivičnu prijavu tuzilaštvo će u roku od 48 sati od hapšenja odlučiti da li će podneti zahtev za sprovodjenje istrage Višem sudu, kao i predlog da se osumnjičenima odredi pritvor.

O tim predlozima odlučivaće istražni sudija nakon što sasluša osumnjičeneu prisustvu njihovih advokata. Inače ovo je treći krivični postupak za zloupotrebe u Kolubari.

Direktor policije Milorad Veljović rekao je da su bivši direktor Kolubare Nebojša Ćeran i biznismen Radoslav Savatijević Kene privedeni zbog zloupotreba u eksproprijaciji zemljišta za "Kolubaru" u naselju Vreoci.

Ćeranu, Savatijeviću i još petorici osumnjičenih određeno policijsko zadržavanje do 48 sati, posle čega će biti privredeni istražnom sudiji Višeg suda u Beogradu.

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je 3. aprila 2012. optužnicu protiv takodje bivšeg direktora Kolubare Dragana Tomića, (kadar DSS ) takodje kojom ga sa još 27 okrivljenih tereti za zloupotebu službenog položaja povodom zakupa mehanizacije od više privatnih preduzeća za potrebe "Kolubare" kojima je oštetio to preduzeće za 938 miliona dinara, odnosno oko 8,4 miliona evra.

Više tužilaštvo zastupa optužnicu takođe protiv Tomića i još pet okrivljenih da su malverzacijama sa gvoždjem, to preduzeće oštetili za 58,8 miliona dinara.

Danas su uhapšeni bivši direktor i finansijski direktor Kolubare, Nebojša Ćeran i Ljubiša Nekić, biznismen Radoslav Savatijević Kene bivši načelnik Službe za eksproprijaciju zemljišta Saša Radanović, veštak Branko Vuković i pravnik Zoran Živković.

Svi oni se sumnjiče za malverzacije prilikom eksproprijacije zemljišta.

Protiv Savatijevića Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je dve optužnice - jednu zbog afere "Kolubara" (sa Tomićem), a drugu zbog malverzacija u "Putevima Srbije". Savatijević avgusta 2012. pušten iz pritvora da se brani sa slobode pošto je kao jemstvo založio svoju kuću procenjenu na 250.000 evra upisom hipoteke.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track