Pronađena nova masovna grobnica kod Višegrada

Perućac

Pronađena nova masovna grobnica kod Višegrada

Crna Hronika -
Skeletni ostaci pronađeni su kada su radnici jedne turske firme počeli da saniraju oštećene stubove na sredini mosta Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu

SARAJEVO - Institut za nestale osobe (INO) Bosne i Hercegovine pronašao je nove posmrtne ostatke žrtava proteklog rata u BiH 90-tih godina u Jezeru Perućac.

Skeletni ostaci pronađeni su kada su radnici jedne turske firme počeli da saniraju oštećene stubove na sredini mosta Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu.

Nakon što je snižen nivo vode u jezeru, pronađeni su posmrtni ostaci žrtava rata u Višegradu. U maju prošle godine je ukopano 66 identifikovanih Bošnjaka koji su 2010. godine takođe ekshumirani iz jezera Perućac.

Žrtve su ubijene i bacane u reku Drinu. Najstarija žrtva je Hasida Ohranović koja je ubijena u 86. godini, a najmlađe žrtve su deca stara četiri i šest godina. Takođe, prošle godine su u jezeru Perućac pronađena i dva od 19 putnika voza koji je saobraćao na relaciji Beograd - Bar, koji su oteti na železničkoj stanici u mjestu Štrpci u februaru 1993. godine.

Perućac je veštačko jezero koje se nalazi na granici između u BiH i Srbije, u opštini Bajina Bašta. Jezero je nastalo pregrađivanjem toka reke Drine za potrebe hidroelektrane Bajina Bašta. Jezero je dugačko više od 40 kilometara i prostire se do Višegrada.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track