SAD IZRUČUJU ZLOČINCA: Uhapšen rođeni brat krvave Azre

Dolijao

SAD IZRUČUJU ZLOČINCA: Uhapšen rođeni brat krvave Azre

Crna Hronika -
Optuženi Almaz Nezirović učestvovao je u mučenju i surovom, nehumanom i ponižavajućem postupanju prema zatvorenicima u logoru "Rabić", navelo je tužilaštvo

VAŠINGTON - Sud u američkoj državi Virdžiniji odobrio je da bude isporučen američki državljanin poreklom iz BiH Almaz Nezirović, optužen za ratne zločine nad Srbima. Zločini su počinjeni tokom rata na području Dervente.U mišljenju, koje je objavljeno, američki sudija Robert Belu naveo je da je pronašao dovoljno dokaza za optužbe protiv Nezirovića.

On je rođeni brat Azre Bašić koja je, takođe, u američkom zatvoru, zbog mučenja logoraša. Nju se američki mediji prozvali "krvavom Azrom"

U otpečaćenoj optužnici navodi se da je Nezirović optužen za mučenje srpskih civila, koji su početkom devedesetih godina prošlog veka poslati u logor "Rabić".

Almaz Nezirović: Upamćen po surovosti
Almaz Nezirović: Upamćen po surovosti

Prema optužnici, zatvorenici su tučeni puškama i palicama, izgladnjivani, primoravani da goli puze i jedu travu natopljenu urinom.

Optuženi je učestvovao u mučenju i surovom, nehumanom i ponižavajućem postupanju prema zatvorenicima u logoru "Rabić", navelo je tužilaštvo.

Prvi put su 2003. godine u BiH iznesene optužbe protiv Nezirovića, koji se odnedavno suočava sa odvojenim, ali povezanim optužnicama.

Mučitelj: Almaz iz ratnih dana
Mučitelj: Almaz iz ratnih dana

U junu 2011. godine optužen je da je lagao prilikom prijave za američko državljanstvo i da je izneo lažne podatke tokom razgovora o naturalizaciji.

Tužilaštvo navodi da Nezirović tada nije pomenuo dela za koja bi mogao biti krivično gonjen. Po objavljivanju optužnice Neziroviću je dozvoljeno da ostane na slobodi uz kauciju. Živeo je u oblasti Roanok do hapšenja. Nezirović, čija je porodica u SAD stigla 1997, negira sve optužbe.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track