OPOZICIJA U ČAČKU: Izbor direktora ustanove Zračak skandalozan
Foto: Dragana Udovičić

jasan stav

OPOZICIJA U ČAČKU: Izbor direktora ustanove Zračak skandalozan

Izbori 2018. -

Opozicione odborničke grupe u Skupštini Čačka, Dveri i grupa građana "Za napredniji Čačak", ocenile su danas kao "skandalozno" poništavanje konkursa za izbor direktora ustanove za dnevni boravak osoba sa smetnjama u razvoju "Zračak".

Opozicija smatra da je konkurs za direktora "Zračka", čiji je osnivač Grad Čačak, poništen kako bi na to mesto bio postavljen kandidat vladajuće koalicije.

Na konkurs su se javila su dva kandidata, a Upravni odbor "Zračka" izabrao je diplomiranu socijalnu radnicu Vesnu Tomljanović, koja je zaposlena u Centru za socijlani rad u Čačku i nestranačka je ličnost.

Drugi kandidat bio je fizioterapeut Aleksandar Nešković, koji je imao podršku vladajuće većine, ali nije ispunjavao uslove konkursa, pre svega pet godina rada u struci.

Skupštinska Kadrovska komisija je poništila konkurs i naložila Upravnom odboru da raspiše novi.

Zamenica predsednika Skupštinske kadrovske komsije Gordana Marjanović iz Srpske napredne stranke (SNS) podnela je ostavku na to mesto nezadovoljna time šta se sve dešavalo oko izbora direktora "Zračka".

U ostavci je kao obrazloženje navela da je "pre svega čovek sa čašću pa sve drugo".

Opoziciona odbornička grupa građana "Za napredniji Čačak" saopštila je da političko uplitanje u konkursnu proceduru "na najgrublji način narušava zakonitost samog postupka izbora direktora".

"Zabrinjavaju i nedozvoljeni pritisci na članove Upravnog odbora 'Zračka' i Skupštinske kadrovske komisije, na one koji posao oko konkursne procedure treba da urade profesionalno i pravno utemeljeno", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da svojim ponašanjem, delovanjem i pokušajem vršenja pritiska na Upravni odbor "Zračka", svi koji to čine nanose nemerljivu štetu, kako korisnicima i njihovim roditeljima, tako zaposlenima i kandidatima koji su učestvovali na konkursu.

"Koliko još partijskih apetita treba da se namiri i koliko još zakona da se prekrši da bi opstala vladajuća većina?", saopštila je grupa građana "Za napredniji Čačak".

Predsednik najveće opozicione odborničke grupe u Skupštini Čačka Dveri Boško Obradović ocenio je da se radi "o klasičnoj podeli plena" posle izbora po kome je jedna od važnijih i osetljivih ustanova u gradu "Zračak" pripala Socijalističkoj partiji Srbije (SPS).

"SPS ima svog kandidata za direktora ustanove i s obzirom na to da on ne ispunjava zakonske uslove da postane direktor i da je Upravni odbor predložio drugog kandidata Skupštini, započete su sve zakulisne igre kako bi se onemogućilo da taj drugi kandidat postane direktor i na ; nezakonit i nasilan način kadar SPS-a doveo na mesto direktora", rekao je Obradović na konferenciji za novinare.

Obradović je dodao da je zbog toga došlo i do "ozbiljnih varnica" unutar koalicije i da je gradonačelnik Čačka Milun Todorović iz SNS-a "ucenjen" i da "mora da krši zakon da bi ostao na mestu gradonačelnika".

"Da bi Tododrović ostao na mestu gradonačelnika SNS mora da pokloni mesto direktora 'Zračka' bilo kom kandidatu koga predloži SPS. Tako vam izgleda partokratija i jedan stranački parazitski sistem gde će se, ako treba, sve dići u vazduh, ako nije zadovoljen interes jedne od stranaka na vlasti", rekao je Obradović.

On je kao "skandalozno" okarakterisao ponašanje Skupštinske kadrovske komisije koja nije dala obrazloženje šta je bilo neispravno u tom prvom konkursu.

Direktora ustanove za dnevni boravak dece, omladine i odraslih sa smetnjama u razvoju "Zračak" bira Skupština Čačka na predlog Kadrovske komisije kojoj Upravni odbor ustanove dostavlja predlog kandidata.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track