ĐILAS: Uvredljivo objašnjenje o funkcionerskoj kampanji
Foto: Promo

Beogradski izbori 4. marta

ĐILAS: Uvredljivo objašnjenje o funkcionerskoj kampanji

Izbori 2018. -

BEOGRAD - Kandidat za gradonačelnika Beograda na predstojećim izborima Dragan Đilas ocenio je danas da je uvredljivo za građane Srbije kada Radio-televizija Srbije (RTS) na dokumentovanu kritiku opozicije da favorizuje vladajuće stranke kao kontraargument ponudi objašnjenje da se radi o funkcionerskoj kampanji, iako je i ona zakonom zabranjena.

"Gomila besmislica, poluistina i laži verovatno su razlog da sramno pismo Evropskoj uniji emitera (EBU) potpiše i pošalje 'kolegijum RTS', umesto onih koji snose odgovornost za uredjivačku politiku Javnog servisa, a to su Dragan Bujošević, direktor RTS, ili Vladimir Vuletić, predsednik Upravnog odbora... 'Uredjivački kolegijum', međutim, ne navodi o kakvim se 'državničkim aktivnostima' Siniše Malog i Gorana Vesića, kao i ostalih kandidata SNS, radi", naveo je Đilas u pisanoj izjavi.

RTS je juče kao neosnovane odbacila kritike opozicije u Srbiji koja se, zbog navodno neravnopravnog tretmana u izveštavanju Javnog servisa, žalila EBU.

Odgovarajući na pismo federacije čiji je član, RTS je naveo da ne negira u potpunosti tvrdnju opozicije da u programima Javnog servisa više pažnje posvećuje vladajućoj koaliciji ali je i dodao da treba praviti razliku između obaveznog predstavljanja kandidata, partija i pojedinaca u kampanji i dela u kome RTS "obaveštava javnost o dogadjajima koji su važni za građane a ne moraju, ali i mogu, biti povezani sa izborima".

Đilas je kritikovao to što je RTS u odgovoru pomenuo da je on 2004. godine, kao direktor Narodne kancelarije, navodno prekršio izbornu tišinu i da nije imao primedbe na izveštavanje RTS o predsedničkim izborima prošle godine.

"Sramno je da se pritom prećutkuje da se u to vreme nisam bavio politikom niti sam bio član neke političke stranke, pa nisam ni mogao da ocenjujem izveštavanje RTS. Mogle bi se do u beskraj nabrajati besmislice iz ovog pisma, ali dovoljno je to što kao potvrdu svoje 'objektivnosti', RTS nudi poređenje sa drugim televizijskim emiterima poput, dodao je on.

Kandidat koalicije "Beograd odlučuje - ljudi pobeđuju" je rekao da će EBU nakon izbora biti dostavljeni podaci koji će pokazati "pravu sliku Javnog servisa kao propagandnog mehanizma vladajuće stranke".

(Kurir.rs/Beta/Foto: Promo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track