(KURIR TV) POČAST ZA HEROJA: Grk Marinos Ricudis koji je 1999. odbio da učestvje u napadu na Srbiju dobio mural na Dorćolu
Foto: GSGS

za poštovanje

(KURIR TV) POČAST ZA HEROJA: Grk Marinos Ricudis koji je 1999. odbio da učestvje u napadu na Srbiju dobio mural na Dorćolu

Izbori 2018. -

Marinos Ricudis, grčki kapetan broda koji je 1999. godine za vreme bombardovanja odbio da učestvuje u napadu na Srbiju dobio je svoj mural u Beogradu, saopštila je Informativna služba Građanske stranke Grka Srbije.

Grčka je tokom bombardovanja bila deo NATO alijanse. Nije učestvovala u vazdušnim napadima, ali mornarica je dobila naređenje da uplovi u Jadran.

Marinos Ricudis oglučio se o naređenje, rekao: „Kao pravoslavac ne mogu da učestvujem u napadu na bratski narod“, i vratio brod u luku. Mnogi grčki mornari stali su uz svog kapetana, narod ga je podržao, ali ipak ga je vojni sud 1999. osudio na dve i po godine zatvora. Suđeno mu je pred devet sudova i izbačen je iz službe.

foto: GSGS

Prvu ponudu Srbije da mu bude dodeljen orden odbio je skromno, rekavši da mu nije potrebno ništa, već da „sve zaslužuje hrabri narod koji je vodio borbu protiv svih i bez šanse". Ipak, krajem januara ove godine sveti arhijerejski sinod SPC dodelio je kapetanu Marinosu Ricudisu iz Pireja orden svetog cara Konstantina.

„Rekli su mi mnogi da mi je srpska nacija veoma zahvalna. Ne mogu da razumem šta se dešava i ne mogu da upravljam svojim osećanjima, ali osećam da je ovo najviša čast koju sam ikada doživeo", rekao je prilikom dodele ordena Marinos Ricudis.

Vasilios Proveleggios, predsednik Građanske stranke Grka Srbije je povodom oslikavanja murala saopštio da je Marinos Ricudis, čovek koji je 1999. godine odbio da napadne Srbiju time svrstao je sebe u red savremenih heroja.

"Mi danas poklanjamo njegov mural svim Beograđanima", rekao je Provelegios.

(Kurir.rs/GSGS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track