NAPREDNJACI OBIŠLI NAUČNO-TEHNOLOŠKI PARK ZVEZDARA: Važno je razvijati projekte koji će zadržati mlade u Srbiji
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

razgovarali sa mladima

NAPREDNJACI OBIŠLI NAUČNO-TEHNOLOŠKI PARK ZVEZDARA: Važno je razvijati projekte koji će zadržati mlade u Srbiji

Izbori 2018. -

BEOGRAD - Kandidati liste "Aleksandar Vučić - Zato što volimo Beograd" dekan Pravnog fakulteta Sima Avramović i profesor Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Časlav Mitrović obišli su danas Naučno-tehnološki park Zvezdara i razgovarali sa mladima koji tamo uče i rade.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Avramović je rekao da se, budžetski posmatrano, nauka tretira kao potrošnja, ali da je ona zapravo prava investicija.

"Ovde vidimo da bavljenje naukom može biti ogroman prihod za pojedince, ali i za državu. Nažalost, izdvajanja države za nauku ne može biti preveliko, to svi znamo, ali ovde vidimo kako se u nauku može investirati od strane domaćih, inostranih kompanija, start-up preduzeća...", rekao je Avramović.

On je naveo da je nauka veština, ali i umetnost stvaranja ideja i dodao da je važno razvijati projekte koji mlade ljude zadržavaju u Srbiji.

"Saradnja grada, ministarstva, privrede, države u ovoj stvari je nezamenljiva. Ovih dana će ministarstvo prosvete raspisati još jedan konkurs za skoro 1.000 mladih doktoranata koji će se uključiti u projekte kako bismo zaustavili odlazak mladih ljudi. To je Beograd i tako treba da izgleda cela Srbija", kaže Avramović.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Profesor Mašinskog fakulteta Časlav Mitrović naveo je da je Naučno-tehnološki park Zvezdara, zahvaljujući Gradu i republici, počeo da "živi punim plučhima" od 2015. godine.

"Ovde sada ima oko 60 kompanija koje vode mladi ljudi, oseća se velika energija, adrenalin. Ovde je budućnost naše zemlje", rekao je Mitrović.

On je podsetio da je planirana izgradnja industrijsko-tehnološkog parka u Borči, koji bi neposredno zapošljavao oko 30.000 ljudi, a posredno više od 100.000.

"U ovom tehnološkom parku trenutno radi više od 500 inženjera. To je retko i u svetu, toliko stručnjaka na jednom mestu. Oni su kvalitetni i imaju veliki uspeh u svojim kompanijama i jako su cenjeni u svetu", naveo je Mitrović.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug, Dimitrije Goll)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track