FAMOZNO SVETISLAV BASARA: Viktorijanska Srbija
Foto: Marina Lopičić

kolumna

FAMOZNO SVETISLAV BASARA: Viktorijanska Srbija

Lični stav -

Svi ste, pretpostavljam, čuli za pojam „viktorijanska Engleska“. Ako ste čuli za njega, čuli ste i za termin „viktorijanski moral“. Taj je moral bio, da kažemo, dvostruk. Da se bigiotna kraljica Viktorija ne bi uzrujavala, u javnosti i prekodan u Engleskoj nije smelo biti nikakvog pomena, čak ni aluzija na seksualnost.

Ali obnoć i u tajnosti bilo je to zlatno doba svakovrsnih perverzija, dečje prostitucije, orgija koje su završavale ritualnim ubistvima i drugim čudima i pokorama. To je, uzgred, bilo doba u kome je harao i Džek Trbosek, koji je za sva vremena ostao nedostupan organima gonjenja.

Za razliku od vikorijanske Engleske, u viktorijanskoj Srbiji se silovanja, orgije, perverzije i druga seksualna nepočinstva odvijaju danonoćmo, maltene javno, ali viktorijanska moralna panika izbija samo u slučajevima kada ova ili ona afera dospe u novinčine i na televizore.

Bolje ikad nego nikad, štono kažu, ali nije dobro to što se predistražnim, istražnim i kaznenim radnjama bave osobe i ustanove koje za to nisu ovlašćene, koje se flagrantno mešaju u poslove državnih institucija, pa posle kukaju da im je Vučić „zarobio državu“ i „uništio institucije“.

Uzmimo recentan primer. Na osnovu kog ovlašćenja je FDU - verovatno uspaničen činjenicom da su svi skorašnji silovatelji i silovane bili njegovi studenti - formirao črezvičajnuju komisiju koja se bavi istragom navodnih seksualnih delikata profesora, u datom slučaju mog druga N. Prokića. Za ostale me boli Q.

Te fakultetske komisije, odbori, šta god i kako god, treba da se bave studentskim pritužbama na ocene, profesorska šikaniranja, omalovažavanja i neuvažavanja i tako te stvari, ali je za prijave za seksualna uznemiravanja i napasništva nadležan samo MUP.

Koliko sam razabrao, Prokić je N. N. studentkinju (navodno) seksualno uznemirio tako što joj je (greškom) poslao fotografiju s plaže na kojoj sedi u ligeštulu u gaćama do kolena. Dobro, de, ne sporim da ima tankoćutnih devojčuraka koje će seksualno uznemiriti slika čilagera u kupaćim gaćama (Prokić je 1954. godište), ali da to proceni (i sankcioniše) nadležan je isključivo kaidluk.

Idemo dalje. Ako je već i osnovao internu seksualnu črezvičajnuju komisiju, iz kog je razloga FDU interna saznanja prosledio - ne MUP-u ili javnom tužibapstvu - nego novinčinama i televizorima vazda žednim krvi. Prokić, fakat, nije prošao kao Lečić ili Miki, ali, svejedno, njegovo se ime povlači po novinskim i televizorskim stubovima srama, a da mu krivica ne samo nije dokazana nego protiv njega nije podneta nikakva prijava. Prokić, kako čujem od dobro obaveštenog izvora, tj. njega, namerava da utuži neke novine, ja sam ga savetovao - ne znam da li će me poslušati - da utuži matični fakultet.

Još jedna stvar. Da je srpska viktorijanska javnost makar upola moralno paničila zbog zločina i zverstava koje su ovdašnje paravojne i paranormalne formacije činile po komšiluku, garantujem da bi bilo i mnogo manje seksualnog nasilništva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track