REDAKCIJA KURIRA: Demonstracija podlosti
Foto: Shutterstock

bez rukavica

REDAKCIJA KURIRA: Demonstracija podlosti

Lični stav -

U subotu, 10. aprila, portal Nova.rs objavio je vest pod naslovom „Voditelj RTS u programu uživo dao otkaz“. Ako ste, vođeni znatiželjom, kliknuli na vest, mogli ste da pročitate da se novinar Javnog servisa Nemanja Milutinović na kraju emisije pozdravio s gledaocima jer menja posao, i da vidite njegovu fotografiju.

Nikakva drama: čupanje mikrofona, bacanje papira, psovke i kletve... kao što se to dešava kad voditelji u direktnom prenosu daju otkaz... i nikakvi video-klipovi, kao što se to na portalima radi. Ne, samo bombastičan naslov i iznad besmislene informacije... s namerom da se okleveta RTS. Koji je, je li, „režimski“, dočim je Nova.rs Šolakova, dakle „slobodna i nezavisna“... Ta logika.

Ali nije ovo ništa što već nije ponovljeno mnogo puta, svikli smo, nažalost, na odsustvo svake odgovornosti za javnu reč. Na kraju krajeva, onoliki RTS, i svi pismeni, neka ih nek se oni ovim bave i demantuju ako im smeta.

Mi reagujemo jer je Nova.rs objavljivanjem ovakve vesti demonstrirala podlost koja se ni u našim medijima ne viđa često. Naime, nepune dve sedmice ranije, 30. marta, novinar je u njihovoj emisiji dao otkaz uživo - odistinski, uz čupanje mikrofona, bacanje papira, psovke i kletve! - a oni to nijednom rečju nisu prokomentarisali, niti na njihovom sajtu može da se nađe i jedno slovo o tom događaju. U arhivi portala Nova.rs postoje sve epizode „Mentalnog razgibavanja“ osim one u kojoj je Darko Mitrović nebiranim rečima o menadžmentu ovog medija objasnio zašto napušta emisiju.

Pre nekoliko dana čak je objavljeno da „Mentalno razgibavanje“ dobija novog voditelja - ali ni reči otkud to, kako, zašto, šta je sa starim... Darko Mitrović i njegov otkaz u programu uživo orvelovski su izbrisani s portala Nova.rs!

I sad Nova.rs piše o „otkazu uživo na RTS“!

Malo je mnogo!

Istovremeno se najavljuje novi dnevni list koji će izdavati Nova.rs. Ovakav portal, i novine koje, nažalost, neće biti drugačije, odraz su uverenja nekih današnjih opozicionih stranaka da im samo mediji koji navijaju za njih nedostaju pa da osvoje vlast. Ni sudbina Borisa Tadića, koji je imao sve novine i televizije u šaci, nije im dovoljna opomena. Oni misle da su pametniji i lepši od Bote!

A što se to nas tiče?

Pa zato što hoćemo da živimo u uređenoj državi, a ne u zemlji u kojoj će poslanici Evropskog parlamenta da nam govore kako se glasa. Da živimo u zemlji u kojoj izbori nisu sudbinski i istorijski, nego je smena stranaka na vlasti redovna i rutinska. Jedna stranka pravi vladu, druga ide u opoziciju, pa sledeći put obrnuto... Ali za to je potrebno da imamo najmanje dve stranke. A mi ih nemamo!

Nego imamo grupu građana udruženu oko zajedničkog interesa koja se smatra strankom, ali nemaju ništa od onoga što stranku čini: ni članstvo, ni program, ni plan delovanja.

Već misle da im samo propagandi tabloid fali... pa su na konju. Odnosno na narodnoj grbači! Zbog onih novinara među nama koji na to pristaju svi smo na lošem glasu, a profesija nam se guši u blatu.

Vreme je da se stane!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track