REDAKCIJA KURIRA: Hijene, srpske domaće životinje
Foto: Shutterstock

bez rukavica

REDAKCIJA KURIRA: Hijene, srpske domaće životinje

Lični stav -

Jadno, jadnije... onako kako to radi Stranka slobode i pravde Dragana Ðilasa.“

Lingvisti vole da kažu da je „jezik živ i da se menja“, i u pravu su, jer od ponedeljka tri stepena poređenja prideva kojim se opisuje nešto bedno, nedostojno, nemoralno glase onako kako smo naveli na početku: „Jadno, jadnije... onako kako to radi Stranka slobode i pravde Dragana Ðilasa.“

I ne, ovo nije politički komentar. Ovo je tekst o nečemu mnogo važnijem - o ljudskosti.

Vukovi i druge životinje koje s priličnom uobraženošću nazivamo zverima surovo se bore za primat u čoporu, ali kad poraženi suparnik legne na leđa i izloži grlo čeljusti pobednika, prestaju sa borbom. Postoji među njima nešto što ljudi nazivaju pristojnošću, a izuzetak predstavljaju hijene.

I oni što se smatraju talogom ljudskog društva, kriminalci, poštuju kodeks koji zabranjuje neka dela, pa recimo ne napadaju žene i decu članova protivničkih bandi.

Jedino političarima ništa nije sveto i nijedan postupak ne čini im se previše lošim u obračunu s protivnicima.

Evo žalosnog dokaza...

U noći između subote i nedelje u Novom Sadu pijani vozač džipa udario je otpozadi skuter na kojem su bili dvadesetosmogodišnja devojka i njen pet godina mlađi drug. Nekoliko sati kasnije, uprkos zalaganju lekara u Kliničkom centru Vojvodine, devojka je preminula od zadobijenih povreda. Vozač džipa je pobegao s mesta nesreće, ali je ubrzo uhapšen.

U ponedeljak se povodom ovog oglasio Ðilasov SSP: „Stranka slobode i pravde saopštila je da je šest meseci upozoravala vlast u Novom Sadu da pojedine ulice nemaju odgovarajuću saobraćajnu signalizaciju i adekvatno obeležene pešačke prelaze, ali da je zbog nedostatka sluha nadležnih dvoje mladih stradalo za dva meseca zbog nasilničke vožnje...“

Niko ne može da ospori činjenicu da se na našim putevima i gradskim ulicama gine u saobraćajnim nesrećama. Niko neće ni pokušati da abolira državu od krivice za nesreće koje su nastale propustom državnih organa i javnih preduzeća zaduženih za održavanje puteva i postavljanje putne signalizacije. Ali u slučaju pijanih vozača krivica je na njima, i svaki pokušaj da se takav slučaj iskoristi za opoziciono delovanje protiv vlasti besraman je, i nedostojan normalnih ljudi. To u živom svetu rade samo hijene.

Nekome se u Ðilasovoj Stranci slobode i pravde učinilo da je tragedija u Novom Sadu zgodna (!) prilika da se stranka uključi u proteste kakvih u ovom trenutku ima u nekoliko gradova u Srbiji, a čiji su povodi nesreće koje su izazvali neodgovorni vozači, da se autentični građanski bunt upregne u stranačka kola zarad postizanja jeftinih političkih poena.

Uz izraze dubokog saučešća porodici nastradale devojke i iskreno izvinjenje što nesreću pominjemo u ovom kontekstu, moramo da primetimo da je ovakvim postupkom stranke kojom rukovodi Dragan Ðilas dosegnuto novo, niže dno u javnom životu.

Nije šteta za njih, problem je u tome što i nas, sve ostale, tamo vuku!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track