DOGAŠAVANJE DEPONIJE U VINČI JOŠ 5 ILI 6 DANA: Vesić objasnio da će se dim osećati dok se vatra potpuno ne ugasi
Foto: Marko Nikolić

zamenik gradonačelnika beograda

DOGAŠAVANJE DEPONIJE U VINČI JOŠ 5 ILI 6 DANA: Vesić objasnio da će se dim osećati dok se vatra potpuno ne ugasi

Beograd -

Nekoliko žarišta na deponiji u Vinči još uvek je aktivno, iako je požar lokalizovan, izjavio je danas zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i dodao da će gašenje trajati "još, sigurno, pet ili šest dana".

- Vatrogasci sada rade dogašavanje i sami su rekli da će to trajati još pet-šest dana sigurno. Jutros je dunuo vetar prema gradu i zato su oni to osetili dim. Tako će biti dok se sama deponija ne bude ugasila - rekao je Vesić.

Kako je objasnio, gorelo je oko pet hektara deponije, ali sada je to mnogo manja površina.

Vinča, Požar
foto: Kurir Tv Printscreen

- Na nekim mestima deponija je dubine i 100 metara smeća, naslaganog. A pritom je tih 100 metara naslagano uz sva ona sabijanja koja se rade. Na tim dubinama kada izbije požar, vi ne znate tačno. Oni su to snimali termovizijskim kamerama i utvrdili da požari nisu površinski, oni izbijaju u dubini - objasnio je Vesić.

Prema njegovim rečima, smeće se, na staru deponiju koja trenutno gori, više ne odnosi, a ona će biti rekultivisana i za deset godina na tom mestu će biti šuma.

On je objasnio da će nova deponija u Vinči, koju su kupile dve strane kompanije, imati tri nova postrojenja od kojih su neka već gotova - za preradu gradjevinskog otpada, za pretvaranje otpada u toplotnu energiju i proizvodnju struje.

- Mi završavamo, upravo smo pri kraju, toplo-dalekovod Konjarnik - Vinča gde povezujemo to postrojenje sa toplanom u Konjarniku i od 340.000 tona otpada godišnje stvaraće se toplotna energija koja će ustvari zameniti gas, i ti delovi Beograda će se grejati na tu toplotnu energiju - izjavio je Vesić.

Kako je objasnio, urađeno je i postrojenje za preradu otpadnih voda.

- Vi imate ispod stare deponije oko 900.000 metara kubnih otrovne vode i ta voda ide u Dunav i zagadjuje okolno zemljište. Sada imamo postrojenje koje preradjuje vode i onda u čistom obliku ih izbacuje u Dunav - kazao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika dodao je i da će novo postrojenje biti povezano i sa tih 900.000 kubika vode, ali da će biti potrebno vreme da se ona u potpunosti prečisti.

Prema njegovim rečima, pre otprilike sedam-osam godina, deponija u Vinči bila je uvrštena u 50 najgorih na svetu.

- Od toga su samo tri bile u Evropi, a jedna od njih je u Beogradu. Mi smo jedan od poslednjih velikih gradova koji nije imao uredjenu deponiju i bilo je vreme da je uradimo - rekao je Vesić.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track