VESIĆ URUČIO KLJUČEVE STANARIMA IZ VIDOVDANSKE: Grad ih nije ostavio na cedilu
Foto: Beoinfo

NOVI STANOVI

VESIĆ URUČIO KLJUČEVE STANARIMA IZ VIDOVDANSKE: Grad ih nije ostavio na cedilu

Beograd -

Pet porodica koje su stanovale u zgradi u Vidovdanskoj ulici u beogradskoj opštini Vračar koja se urušila sredinom jula, dobilo je danas ključeve privremenih stanova od Grada Beograda, a u njih će se useliti u sredu.

Kako je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao novinarima u Gradskoj skupštini, oni će te stanove moći da koriste dve godine, odnosno dok im grad ne izgradi novu zgradu, koja će se nalaziti na mestu urušene.

Goran Vesić, Vidovdanska
foto: Beoinfo

Vesić je rekao da će privremene stanove moći da koristi pet porodica od ukupno sedam iz te zgrade - one koje nisu mogle da obezbede drugi smeštaj, dok će i druge dve porodice svakako dobiti nove stanove kada zgrada bude izgradjena. Oni koji su stanovali privatno neće imati pravo na privremeni smeštaj, ali su i oni pre dva dana dobili pomoć grada od po 300.000 dinara.

Kako je Vesić objasnio, nakon slučaja urušavanja zgrade, grad je inicirao izmenu Zakona o planiranju i izgradnji, čime bi svi koji grade bili obavezni da imaju polisu odgovornosti od štete trećim licima i to bi u septembru moglo da se uključi u zakon.

Goran Vesić, Vidovdanska
foto: Beoinfo

- Ubuduće, ako se ikada desi bilo kakav sličan slučaj, postojaće polisa odgovornosti kojom će moći da se naplate oni koji su oštećeni. Ovo sada nije takav slučaj - rekao je Vesić.

Prema njegovim rečima, polise će u starijim delovima grada, gde postoji veća opasnosti, sigurno biti skuplje.

Goran Vesić, Vidovdanska
foto: Beoinfo

- Takodje smo tražili da se uvede odgovornost onih koji vrše nadzor, ne samo kompanija, već i privatnih lica, fizičkih, jer i oni treba da odgovaraju za ono što su uradili. Ovo što se desilo, neko je to potpisao, neko je to dozvolio i taj neko mora da snosi odgovornost - istakao je Vesić.

Upravnik urušene zgrade Novica Stanimirović zahvalio se u ime stanara gradu na "sasvim pristojnim, vrlo lepim stanovima" u kojima će živeti u narednom periodu i dodao da se nada da će druge institucije "u skladu sa zakonom 'nagraditi'" i investitore.

Goran Vesić, Vidovdanska
foto: Beoinfo

- Ja lično, i moje komšije, očekujemo da će druge institucije sistema takve fine ljude, fino, u skladu sa zakonom nagraditi - rekao je Stanimirović.

Kurir.rs/Beta

OVDE MOŽETE PRATITI UŽIVO KURIR TELEVIZIJU

Bonus video:

02:29

JASNO JE KO JE KRIV ZA URUŠAVANJE ZGRADE NA VRAČARU! Vesić: U Beogradu postoji građevinska mafija, tražićemo veće kazne

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track