FAMOZNO SVETISLAV BASARA: Dekonstrakcija 2
Foto: Marina Lopičić

KOLUMNA

FAMOZNO SVETISLAV BASARA: Dekonstrakcija 2

Lični stav -

Prigodom jutrošnjeg (jučerašnjeg) pregleda internet štampe ustanovih da se Konstraktina pobeda na Beosongu u jednom delu javnosti i dalje smatra predznakom skorog kraja nenarodnog režima.

Stvar se, štaviše, usložnila. Ako su konfabulacije i sanjarenja očekivane - pa čak i poželjene - od Nove.rs, od Danasa se to do relativno skoro nije očekivalo. Ali izgleda da su došla vremena u kojima se od svakog može svašta očekivati.

Sledstveno se Danas odao istraživačkom novinarstvu i publicirao tekst pod naslovom „Zašto se Konstraktina pobeda smatra pozitivnim znakom za opoziciju pred izbore“. Kaže Danasov tekst - takođe se pozivajući na N. N. izvore sa društvenih mreža, da je „njena (Konstraktina) iznenađujuća pobeda pozitivan znak za opoziciju i da opozicija poput Konstrakte može da iznenadi i pobedi na izborima 3. aprila“.

To bi, doduše, bilo moguće ukoliko bi opozicija svom poslu pristupila ozbiljno, bez improvizacija, žmiranja i smandrljavanja, kao što je Konstrakta pristupila svom, ali i u slučaju da o pobedi na izborima - umesto listića ubačenih u glasačke kutije - odlučuje žiri Beosonga. I - važnije - pod uslovom da jedan od takmičara ne bude Visoki Vučić, ili čak i mnogo manje visoka Ana Brnabić. U tom bi se slučaju očas posla pronašao način da se žiri presaldumi.

Potpuno nezainteresovan i za beo i za euro songove, pronašao sam na internetu i pogledao video-klip Konstraktinog nastupa. Doista, i pesma i nastup, netipično za ovdašnju estradnu scenu, izgledaju vrlo decentno, milionima kilometara daleko od Ibarske magistrale i Guče (bez čijeg razumevanja nema razumevanja Srbije, V. Koštunica).

Redakcija Danasa je upriličila i okrugli online sto na kome su ličnosti iz javnog i političkog života iznele smatranja na temu je li Konstraktina pobeda predznak strmopizda vlasti. Nekim učesnicima okruglog stola sumnja je bila veća od nade, pa je tako Goran Mladenović, frontmen benda Hrabri krojač, trezveno napomenuo da bi voleo da bude optimista, ali da nije siguran da će biti tako, „jer su izbori domaćeg predstavnika za Pesmu Evrovizije jedno, a parlamentarni, predsednički i beogradski izbori nešto sasvim drugo“, kaže Mladenović.

Na drugoj strani, Zoranu Lutovcu, predsedniku privatne Demokratske stranke, nada je bila mogo veća od sumnje. „U poplavi kiča“, kaže Zoki, „isplivalo je umetničko delo, pa se analogno tome očekuje da i na političkom planu prevlada kvalitet.“

Koji qwrčev kvalitet i kakve analogije u digitalnom dobu, to Lutovac nije rekao.

Onda je na javnu scenu istrčao krle 22 - koji je nedavno debitovao i na filmu - i u dva-tri poteza, kao Savu Manojlovića, matirao optimiste i pokopao im sve nade. „Konstrakta i njena pesma“, rekao je „izvanredne su i drago mi je što će na lep način predstaviti Srbiju na Evroviziji. Drugo, tvrdnja opozicionih medija da Konstrakta predstavlja pobedu građanske Srbije svedoči o njihovoj punoj svesti da su lideri opozicije uzrok i posledica njene propasti“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track