BEZ RUKAVICA: Danasovo isterivanje Boga
Foto: Shutterstock

kolumna

BEZ RUKAVICA: Danasovo isterivanje Boga

Lični stav -

Uredništvo Danasa tokom cele protekle sedmice nariče kao mlada Gojkovica, tvrdeći da im zbog slobodoumnosti i nezavisnosti preti sudbina Šarli ebdoa. Da se razumemo: Kurir osuđuje nasilje svake vrste, dakle i ono verbalno na društvenim mrežama. Ali redove koje slede ispisujemo u čvrstoj veri da su pretnje Danasu na Tviteru proizvod jadnih i isfrustriranih umova, i da je Danas od sudbine Šarli ebdoa daleko bar onoliko koliko oni od ozbiljnih novina.

Šta je, dakle, to uradio Danas?

Tvrde da su izloženi pretnjama kao nikada do sada u svojoj 25-godišnjoj istoriji zbog toga što su „objavili citat Mahatme Gandija“.

Ðavo se, međutim, kao i obično, krije u detalju, koji Danas u svojim žalopojkama u nastavcima krije. Oni su rečenicu Mahatme Gandija „Istina, ne Bog“, u rubrici „Budu Danas pametan“, objavili na hrišćanski praznik Veliki petak.

Da li je reč o smišljenoj provokaciji?

I jeste i nije. Redakcija je saopštila da ne vidi u čemu je problem sa ovim citatom i izrazila čuđenje što nekome može da smeta Gandi. Narod bi rekao da se „prave ludi“.

Danas je „drugosrbijanski“ list, živi od usađivanja evropskih vrednosti Srbima, a to, veruje uredništvo, podrazumeva i skidanje Srba sa opijuma zvanog religija. Zato ovo jeste bila provokacija: pročitali su jednom negde da Bog ne postoji, i sad svima probijaju uši svojim otkrićem. Bivalo je na ovim prostorima takvog vulgarnog ateizma i neposredno posle ‘45, ali tad su ga širile (ideološki) napaljene skojevke i omladinci na početku političke karijere. (U penziji su zidali crkve, ali to je druga priča.) Osim što je Danasova manifestacija ateizma glupa, ona je zbog izbora datuma i nevaspitana. Kao kad bi gost na ulasku u džamiju odbio da se izuje i glasno se zapitao šta normalan čovek može da ima protiv cipela. „Danasovci“ su se uhvatili za ruke i na Veliki petak ušli u crkvu da vernicima objašnjavaju da nema Boga, i sad se žale NUNS-u i UNS-u što niko ne daje pet para za njihove novinarske legitimacije, nego im nimalo hrišćanski psuju majku milosnu, a neki bi da im pomiluju bubrege.

Prijavite zatucan narod Evropskoj uniji, i probajte opet. Ide Ðurđevdan...

Ali zašto smo rekli da ovo i nije provokacija?

Provokacije je smišljeno delo, a redakcija Danasa evidentno ne zna šta radi. Ni u ovom slučaju, a ni šire. Oni se u religiju razumeju kao Marica u anatomiju. Pre mesec dana muslimanima su uputili čestitku „Bajram šerif mubarek olsun“, iako je Bajram tek 2. maja - u želji da se šlihtaju, požurili su i pobrkali praznik i početak ramazanskog posta. Neukusno dodvoravanje je i razlog što su to učinili na arapskom. Jeste li nekad u Danasu pročitali čestitku Jevrejima na hebrejskom?

Da zaključimo, dakle, ovu teološku i teleološku raspravu: „danasovci“ pričama o pritiscima i ugroženosti maskiraju svoju glupost. To bi, naravno, bio samo njihov problem kad takvim ponašanjem ne bi kompromitovali istinsku borbu za veću slobodu medija.

Koja Danasu, sloboda, potpisujemo, ne nedostaje. Njima pamet ne smeta da objavljuju sve što požele.

P. S. Nećemo ovom prilikom ukazivati na činjenicu da je Danas povredio i Etički kodeks novinara, koji zabranjuje širenje u bilo kom vidu privatnih verskih predrasuda. Nema svrhe, jer je ovaj list pred Savetom za štampu zaštićen kao beli medved.

N. N.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track