BEZ RUKAVICA: Bože, ako opet praviš svet...
Foto: Shutterstock

kolumna

BEZ RUKAVICA: Bože, ako opet praviš svet...

Lični stav -

Veliki si, Gospode Bože! Beskrajna je tvoja moć, a tvoji planovi su običnom čoveku nedokučivi... Samo je tebi jasno zašto postoje buve, sudski izvršitelji i influenseri. Ti si dao opšte pravo glasa. Jedini ti znaš zašto Basara mrči istoriju Srba umesto da piše romane, zbog čega je Draža Petrović urednik kad treba da se bavi humorom, zašto je Sloba Georgiev urednik, a Ivan Ivanović misli da je ono čime se bavi - humor... I jedino tvoja milost može da opravda postojanje fanova učesnika „Zadruge“!

Da odmah otklonimo eventualan, u brzini donet, pogrešan zaključak: ovo nije još jedan tekst o rijaliti programima. Ta je tema široka, takoreći bezobalna. Oni koji su pokušali da je savladaju udavili su se pokušavajući da dokažu ili ospore tvrdnju da „narod to voli“.

Tema ovog osvrta nisu ni učesnici rijalitija. Ima nas raznih, a ovi junaci našeg doba svakako nisu najnemoralniji ni najluđi među onima koje nam televizije uvode u domove. I nikako nisu najštetniji! Uostalom, pitanje je (kratkog) vremena kada će prostitucija biti legalizovana i kada će ovakve „javne radnice“ moći da biraju forme i termine reklamiranja svog biznisa. Volj ti između oglasa za bankarske kredite i sniženja u marketima, volj pre vremenske prognoze u dnevniku. Pustimo ih da žive i zarađuju, babe bi rekle „bolje nego da kradu“.

Ne, ovaj tekst samo je uzaludni vapaj (zar nisu takvi svi koji počinju sa „Gospode Bože“?) iz duše tek sad obaveštene o postojanju čitavih grupa osoba oba pola koje dobrovoljno finansiraju učesnike rijalitija.

Nekada su boljestojeće porodice novčano pomagale siromašne đake iz unutrašnjosti - svaki drugi-treći državnik iz vremena kneževine i kraljevine Srbije, kojima se danas dičimo, takvoj milosti ima da zahvali za uspeh u životu. Nije bila retkost da se i stanovi i kuće testamentima ostavljaju Beogradskom univerzitetu, a domovi za sirotinju mahom su se izdržavali zahvaljujući dobrovoljnim prilozima.

Danas, pare se uplaćuju junacima rijalitija (da ne bi morali da rade!), a kupuju im se i stanovi!

Dobro, Bože, zašto?

Darodavci sigurno nisu glupi ljudi - inače im se ne bi presipalo. Zašto onda?

Ako nije reč o potpunom sunovratu osnovnih etičkih principa na kojima je do sada počivala ljudska zajednica, mi nemamo odgovor!

Nećemo pasti u zamku moralista-talibana i predlagati da se taj novac preusmeri u narodne kuhinje i na SMS račune za lečenje!

Pare pripadaju fanovima i oni su vlasni da njima raspolažu po sopstvenom nahođenju, u skladu sa osnovnim postulatom liberalnog kapitalizma da „svaka budala ima svoje veselje“. Zato će, uostalom, država od vas oduzeti decu ako nađe da loše postupate sa njima, ali će vam pare ostaviti ma koliko bili neodgovorni prema svom imetku.

Šta onda da se radi?

Apsolutno ništa!

Povući se u tihovanje i mirnu rezignaciju i tek s vremena na vreme uputiti molbu Bogu da - ako drugi put bude pravio svet - ne žuri toliko. Šest dana? Hajte, molim vas, ni kupus ne može da se ukiseli za to vreme...

Ili da, kao u onom vicu, nahrani svinje i ništa ne dira...

N. N.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track