MILOVAN JOVANOVIĆ: Potomci kolonizovanih preuzimaju Ostrvo
Foto: Privatna Arhiva

STAV

MILOVAN JOVANOVIĆ: Potomci kolonizovanih preuzimaju Ostrvo

Lični stav -

Tridesetsedmogodišnji Hamza Jusuf izabran je za novog predsednika vladajuće Škotske nacionalne stranke (SNP). On je odmah zatim preuzeo i funkciju šefa vlade u Edinburgu, stavljajući sebe u nezahvalnu situaciju. Naime, od 1999. godine vlada ima manje nadležnosti s obzirom na to da je veliki deo prenesen na parlament. Da nije tako, možda bi Škotska već bila nezavisna od britanske krune.

Doskorašnji ministar zdravlja, a sada premijer, Jusuf je na unutarstranačkim izborima pobedio ministarku finansija Kejt Forbs i bivšu ministarku za bezbednost zajednice Eš Regan. Međutim, treba istaći i da je osvojio samo 52% glasova od izašlih birača, što je do sada najmanja podrška koju je dobio pobednik na stranačkim izborima.

Partijski izbori održani su pošto je dugogodišnja predsednica škotske vlade Nikola Sterdžon iznenada u februaru ove godine podnela ostavku. Ona je prva žena u istoriji koja se našla na čelu Škotske, pošto je u novembru 2014. godine nasledila Aleksa Salmonda nakon poraza na referendumu o nezavisnosti.

Tada se za ostanak Škotske u UK izjasnilo 55,3% stanovništva, a za samostalnost 44,7%. Za mnoge je Nikola Sterdžon bila simbol pokreta za nezavisnost pokrajine. Prošle godine britanski vrhovni sud je odlučio da škotska vlada ne može raspisati novi referendum bez saglasnosti Londona, tačnije britanskog parlamenta. Takva presuda je, po mnogima, najviše uticala na to da Sterdžon donese odluku o povlačenju s mesta premijerke i predsednice stranke.

Takođe, ona se nedavno našla u žiži prilikom prvog britanskog veta prema kontroverznom škotskom zakonu o transrodnim osobama. Kada je podnosila ostavku, Nikola Sterdžon je rekla da ne napušta politiku i da će nastaviti da se bori za nezavisnost Škotske. Od borbe za nezavisnost ni Jusuf neće odustati. U kampanji je nastupao kao kandidat kontinuiteta politike koju je zastupala Nikola Sterdžon, ali je najavljivao i oprezniji pristup borbi za nezavisnost, zalažući se za obezbeđivanje sigurnije i održivije većine koja bi podržala stvaranje samostalne države.

„Bićemo prva generacija koja će Škotsku učiniti nezavisnom. Tamo gde ima podela, brzo ih moramo nadvladati jer nas čeka veliki posao. Onima u Škotskoj koji ne dele moju strast za nezavisnošću, nadam se da ću zaslužiti vaše poverenje time što ću nastaviti s dobrim upravljanjem“, nedavno je govorio novi škotski premijer, čija je biografija veoma zanimljiva.

Hamza Jusuf je sa samo 26 godina izabran u parlament, postavši tako najmlađi poslanik u istoriji Škotske. Do pre 30 godina je bilo gotovo nezamislivo da UK, Republiku Irsku i Škotsku vode nekadašnji stanovnici zemalja Komonvelta.

Škotsku vodi Hamza Jusuf, čiji je otac došao iz Pakistana, dakle, političar južnoazijskog porekla, isto kao i gradonačelnik Londona Sadik Kan. Premijer UK Riši Sunak i predsednik vlade Republike Irske Leo Varadkar imaju indijske korene. Ovo su pozitivni, važni svetski demokratski pomaci i potvrda da se prava koja su stečena u nekadašnjoj imperiji poštuju bez obzira na poreklo i boju kože.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track