VOĐA ZLOČINAČKE OVK HAŠIM TAČI NE PRIZNAJE DA JE UBIJAO SRBE: Evo šta na ovo poručuju PORODICE ŽRTAVA!
Foto: epa ALBAN BUJARI, Profimedia, Printscreen

POČELO SUĐENJE

VOĐA ZLOČINAČKE OVK HAŠIM TAČI NE PRIZNAJE DA JE UBIJAO SRBE: Evo šta na ovo poručuju PORODICE ŽRTAVA!

Politika -

Hašim Tačim, lider ozloglašene OVK, kao i još trojica optuženih za zločine na KiM i u Albaniji od 1998 do 1999. godine, jutros su na početku suđenja izjavili da se ne osećaju krivima ni po jednoj tački optužnice i da je mahom i ne priznaju.

Olgica Božanović, predsednica koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih lica, kaže za Kurir da je ne iznenađuje Tačijevo, ali i negiranje krivice ostalih na suđenju.

- Naravno da oni neće nikad da prihvate i priznaju svoje zločine. Davno je porodicama nestalnih i ubijenih jasno da oni nikada neće priznati svoju krivicu. Imaju jake advokate, tek je prvi dan suđenja, sve pomno pratimo i nadamo se da će tužilac koji je pripremao optužnicu pokazati suprotno od njihovih iskaza. Takođe, nadamo se da je sud i pre suđenja i pre podnošenja optunice pribavio dokaze koji će opovrnugnuti njihove reči da nisu krivi i da će istina isplivati na videlo - kazala je Božinovićeva.

Hašim Tači (53), Kadri Veselji (54), Redžep Seljimi (50) i Jakup Krasnići (70) suočiće se s teškom optužnicom u kojoj se govori o 445 Albanaca, Srba i Roma koji su zatvarani, maltretirani, prebijani i ubijeni 1998. i 1999. godine. Porodice žrtava zločinaca OVK čekaju najpre istinu, a onda i pravdu za svoje najrođenije. "Neka ih prate njihovi jauci i krici za pomoć dok su živi", jedna je od njihovih poruka uoči današnjeg početka suđenja.

Predsednica Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na KiM Verica Tomanović poručila je za Kurir da od ovog suđenja očekuje jedino pravdu.

- Više od 20 godina porodice žrtava čekaju na to. Zbog čega je moralo da se čeka tako dugo pitanje je za pravosudne organe. Svako bi želeo da zna gde mu je dete, majka, otac, rođak. Zato od ovog suđenja očekujemo samo i jedino pravdu - rekla je ona.

Na spisku Udruženja ima više od 1.000 imena, od čega se gotovo 600 i dalje vodi kao nestalo. Članica Udruženja Olgica Božanić je iz porodice Kostić, iz koje je čak 15 članova kidnapovano i ubijeno 1998. od strane OVK.

(Kurir.rs/J.P.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track